Wiet thuismarkt mogelijk legaal

Een illegale wietplantage in Made, Noord Brabant. Foto ANP Beeld
Een illegale wietplantage in Made, Noord Brabant. Foto ANP

DEN HAAG - De VVD neigt ertoe de teelt van wiet voor de Nederlandse markt toe te staan. Voorwaarde is dat de straffen op illegale export van softdrugs omhoog gaan van vier naar twaalf jaar.

Ook moeten coffeeshops besloten clubs worden, zodat alleen vaste klanten ('leden') softdrugs kunnen kopen.

''Tachtig procent van de cannabis gaat naar het buitenland,'' zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven. ''Als je die export afknijpt, valt er wat ons betreft te praten over de twintig procent die voor de Nederlandse markt wordt geproduceerd.''

Met de koerswending van de liberalen komt een meerderheid in de Tweede Kamer in zicht die het verbouwen van hasj voor Nederlandse gebruikers wil legaliseren. Nu wordt de verkoop gedoogd, maar is de aanvoer van wiet naar coffeeshops verboden. Criminele organisaties verdienen naar schatting jaarlijks twee miljard euro aan de illegale handel in softdrugs.

PvdA, D66, GroenLinks en de SP zijn al langer voorstander van regulering van de teelt, omdat zij denken dat de criminele bendes op die manier de pas kan worden afgesneden. In Nederland zou dan op kleine schaal cannabis mogen worden geteeld voor de thuismarkt. Veel burgemeesters van steden zijn daar ook voorstander van. Zij hopen zo af te komen van de overlast die gepaard gaat met de handel in en de teelt van softdrugs.

Voor coalitiepartijen PvdA en CDA is het drugsbeleid een terugkerend twistpunt. In het regeerakkoord is afgesproken tijdens deze kabinetsperiode geen ingrijpende koerswijzigingen door te voeren. Desondanks werkt het CDA nu aan een voorstel om growshops te verbieden, de winkels waar wietproducenten hun benodigdheden kunnen kopen. Ook meent de fractie, net als de VVD, dat voorbereidingshandelingen voor de grootscheepse teelt van cannabis strafbaar moet worden gesteld.

Voor de PvdA is het reden om tijdens het Kamerdebat vandaag een nieuw pleidooi te houden voor legalisering van de aanvoer. ''Het CDA breekt het regeerakkoord open. Wij willen die afspraken ook loslaten, omdat blijkt dat het huidige beleid niet werkt. Dat stelt ons in de gelegenheid om oplossingen te zoeken voor de legale teelt van softdrugs,'' zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.

Driekwart jaar geleden adviseerde de Speciale Adviescommissie Drugsbeleid dat coffeeshops weer kleiner moeten worden. Nu komen er te veel drugstoeristen af op Nederlandse coffeeshops. Ook veroorzaken drugsrunners overlast bij scholen. De Tweede Kamer houdt zich al jaren bezig met de bestrijding van drugsoverlast, maar in de praktijk wordt er weinig voortgang geboekt. De onlangs ingevoerde wet om panden te onteigenen waar gedeald wordt, blijkt nauwelijks uitvoerbaar. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden