PlusAchtergrond

Wiet op tuinbouwbeurs: ‘Sparen voor roestuin in plaats van moestuin’

Op de tuinbouwbeurs in de RAI heeft de wietindustrie een plek gekregen. De Nederlandse wietkennis ebt weg naar landen die cannabis legaliseren. ‘Straks verkoopt Albert Heijn cannabiszaad.’

De GreenTech-beurs in de RAI heeft zelfs een afdeling voor wietkwekers. Officieel gaat het alleen om medicinale cannabis. Beeld Eva Plevier
De GreenTech-beurs in de RAI heeft zelfs een afdeling voor wietkwekers. Officieel gaat het alleen om medicinale cannabis.Beeld Eva Plevier

Karel Schelfhout (61) is expert op het gebied van wietkweken, maar hij weet ook veel van tomaten. Noodgedwongen. Toen hij als medewerker van een Haagse coffeeshop in 1984 begon met het kweken van wiet, moest hij tuinbouwbeurzen af om zich te informeren over voedingsmiddelen, lampen en kweektechnieken. Wietkwekers werden destijds echter met scheve ogen aangekeken.

“Daarom deed ik me op tuinbouwbeurzen altijd voor als tomatenkweker,” zegt Schelfhout. “Dat wekte geen argwaan. Zodoende weet ik het een en ander van de tomaat.”

Inmiddels wordt met andere ogen naar Schelfhout en z’n collega’s in de wietindustrie gekeken. Sterker, de GreenTech-beurs in de RAI heeft zelfs een afdeling voor wietkwekers. Officieel gaat het alleen om medicinale cannabis, maar ook bedrijven die geïnteresseerd zijn in cannabis voor recreatieve doeleinden kunnen hun slag slaan.

Grote bedrijven

Cannabis is booming business. Terwijl Nederland worstelt met de introductie van het wiet­experiment (zie kader), is de rest van de wereld druk bezig met legalisatie. In Uruguay (2013), Canada (2018) en sommige staten in de Verenigde Staten (2018) is cannabis een legale bedrijfstak.

Die legalisering wekt de interesse van grote bedrijven uit andere sectoren. Zo nam Constellation Brands, de maker van onder meer Coronabier, een belang in het beursgenoteerde Canopy. Via dochterbedrijf Lagunitas verkoopt Heineken het drankje Hi-Fi Hops; bier met thc, de stof in cannabis waar je high van wordt.

Karel Schelfhout, expert op het gebied van wietkweken. Deed zich ­altijd voor als tomatenkweker. Beeld Eva Plevier
Karel Schelfhout, expert op het gebied van wietkweken. Deed zich ­altijd voor als tomatenkweker.Beeld Eva Plevier

Ook de farmaceutische industrie kijkt naar cannabis. De Amerikaanse National Academy of Medicine vatte in 2017 tienduizend bestaande studies naar cannabis samen en concludeerde dat er sterk bewijs is dat het helpt tegen chronische pijn, misselijkheid bij kankerbehandelingen en spasticiteit bij multiple sclerose. Zo’n 24 miljoen Europeanen gebruiken cbd-olie, een cannabisproduct waar nauwelijks thc in zit en zodoende geen roes geeft.

Goede high

De landen die wiet legaliseren, teren op de wietkennis die gedoogland Nederland heeft opgebouwd. Het zijn mannen als Schelfhout die vanwege 35 jaar ervaring veel weten van het gewas. Schelfhout, inmiddels coauteur van het in vijf talen verkrijgbare wietkweekboek The Organic Grow Book, deed z’n eerste kweekexperimenten toen hij als jonge idealist in een kraakpand woonde.

Schelfhout geniet enige faam als oprichter van de Super Sativa Seed Club, dat zaden heeft ontwikkeld die blowers wereldwijd vanwege de goede high waarderen. Hij werkt tegenwoordig samen met Dutch Passion Seeds, een Amsterdams bedrijf dat zetelt nabij de Arena.

Eric Siereveld, algemeen directeur van Dutch Passion Seeds. Beeld Eva Plevier
Eric Siereveld, algemeen directeur van Dutch Passion Seeds.Beeld Eva Plevier

De oprichter van Dutch Passion Seeds, Henk van Dalen, heeft een vergelijkbare achtergrond als Schelfhout. Van Dalen is een voormalige student biologie die al vanaf 1972 cannabiszaden kruist om een zo’n hoog mogelijk thc-gehalte te krijgen. Sinds 1987 verkoopt Dutch Passion Seeds het zelfgekweekte cannabiszaad over de hele wereld. Ze hebben een stand op de GreenTech-beurs.

De orders stromen de laatste jaren binnen bij Dutch Passion Seeds, zegt algemeen directeur Eric Siereveld (54). In 2017 werkten er dertien mensen, nu dertig. Op de balans die Dutch Passion twee jaar geleden bij de Kamer van Koophandel inleverde, staat als ‘onverdeelde winst’ een bedrag van ruim twee miljoen euro. Hoeveel dat nu is, wil Siereveld niet kwijt, maar hij windt er geen doekjes om dat de legalisering in met name Canada een enorme impuls heeft gegeven aan de handel. “Dat geldt voor bijna de hele industrie in Nederland.”

Zonde

Cannabiszaden zijn er in verschillende prijsklassen. Een goedkoop zaadje (Critical Orange Punch) kost 6,95 euro, de Meringue levert 16,95 op. Het verschil zit ’m onder meer in de kracht van de plant en het thc-gehalte van de wiet. De helft van de verkochte zaden van Dutch Passion levert wiet voor recreatieve gebruikers, de andere helft is voor medicinale toepassing, denkt Siereveld.

De directeur van Dutch Passion stelt dat Nederland zijn positie op de wietmarkt aan het verkwanselen is. “Onze kennis wordt weggekocht door Canadese bedrijven. Tegen de tijd dat het wietexperiment van de grond is gekomen, kan de Nederlandse regering de geëxporteerde kennis terugkopen uit Canada. Dat is zonde, want legaliseren is de trend. Ik ben ervan overtuigd dat cannabiszaad straks bij de Albert Heijn te koop is. Dan kun je niet alleen sparen voor een moestuintje, maar ook voor een roestuintje.”

Al 43 jaar gedogen

Al vanaf 1976 gedoogt Nederland het gebruik van cannabis. Coffeeshops mogen wiet aan de voordeur legaal verkopen, maar de inkoop aan de achterdeur is illegaal. “Je zou zeggen dat de overheid een keer moet kiezen: is cannabis nu ­legaal of illegaal?” zegt Nicole Maalsté, criminoloog en auteur van De wietindustrie; de slag om de achterdeur.

Maalsté stelt dat de overheid de wietindustrie heeft laten criminaliseren. “Vanaf de jaren 90 werd de repressie op de achterdeur sterker en is er strenger gestraft. Daardoor verdrievoudigde de prijs van wiet. Dat trok grote criminelen aan.”

Maalsté maakt zich via haar bedrijf 420Consultancy sterk voor legalisatie. “In Oregon bleek dat na legalisatie een derde van de illegale handelaren ermee stopte, eenderde ging door in de legale wiethandel en eenderde ging door in de criminele sector.”

In de aankomende wietproef wil het kabinet gedurende vier jaar in zes tot maximaal tien gemeenten alle coffeeshops laten bevoorraden door ‘legale’ en gecontroleerde wiettelers om te onderzoeker of legalisering werkt. Burgemeester Femke Halsema liet weten dat Amsterdam niet meedoet, omdat het onmogelijk en oncontroleerbaar is om alle 175 coffeeshops in de stad te bevoorraden met louter ­‘legale’ wiet. Ook andere grote gemeenten als Rotterdam en Den Haag doen niet mee.

Maalsté: “De opzet van de Nederlandse wietproef is zo kleinschalig dat slechts 10 procent van de coffeeshops kan meedoen. Ze zijn aan tal van regels gebonden, terwijl de ­gedoogde shops en de illegale markt de trends en de wensen van consumenten kunnen blijven volgen.”

“Het effect van de wietproef moet niet zijn dat consumenten de shops die meedoen met het experiment links laten liggen en zich wenden tot de gedoogde of illegale markt. De markt is gebaat bij rust en dus door een geleidelijke overgang van gedoogd naar legaal.”

De voortekenen voor de wietproef zijn niet gunstig, vindt Maalsté. “Bij de legale markt wordt nu al gesproken van ‘staatswiet’. Daarmee riskeer je dat het een Bucklerimago krijgt: een middel dat niemand neemt vanwege de suffe uitstraling.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden