Update

Wiet in coffeeshop alleen nog voor Nederlanders

Gemeenten mogen zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast gaan bepalen. Dat schrijft minister Ivo Opstelten maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het hele land gaat gelden dat bezoekers van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen, maar gemeenten mogen zelf bepalen wanneer ze dat beleid gaan handhaven.

Coffeeshop in Amsterdam Beeld anp

Opstelten vertrouwt erop dat gemeenten samen met politie en justitie goede plannen maken om de overlast tegen te gaan. 'Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn', aldus Opstelten.

Prioriteiten
Gemeenten mogen van de minister zelf prioriteiten stellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eerst coffeeshops sluiten of coffeeshops uit de buurt van scholen plaatsen, voordat ze gaan controleren of coffeeshops enkel mensen bedienen die in Nederland wonen.

Dat biedt grote steden met veel toeristen, zoals Amsterdam, nog wat ruimte. De hoofdstad zou bijvoorbeeld andere prioriteiten kunnen stellen, zodat toeristen nog even in de coffeeshops welkom zijn. Opstelten heeft geen datum genoemd waarop de gemeenten uiterlijk de regels moeten gaan handhaven.

Bezoekers van coffeeshops kunnen met hun identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, in combinatie met een uittreksel uit de gemeentelijk basisadministratie aantonen dat ze in Nederland wonen. Overigens staat het gemeenten ook vrij om door te gaan met de 'wietpas', die vanaf maandag niet meer verplicht is in het zuiden van het land.

Overlast verminderd
De registratie van klanten van coffeeshops is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast is verminderd. Tegelijkertijd wil hij Nederlanders die moeite hadden met de registratie en dus op straat hun drugs kochten, weer naar de coffeeshop lokken.

Opstelten adviseert gemeenten om voor het nieuwe jaar een plan te maken, omdat dan de nieuwe regels gaan gelden. Hij benadrukt dat zijn beleid geen vrijkaartje is om niets te doen. 'Ik moet zien dat er serieus wordt aangepakt', zegt Opstelten.

Regels
Opstelten verwacht 'snel' met regels te komen die sterke wiet en hasj uit coffeeshops moet weren. Dit jaar gaat dat naar verwachting echter niet meer lukken, zei hij maandag.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat het gehalte werkzame stof in cannabis aan een maximum moet worden gebonden. Volgens de nieuwe regels mag er niet meer dan 15 procent THC in cannabis zitten. 'Harddrugs horen niet in de coffeeshop thuis', aldus de minister.

Illegale circuit
Volgens Mark Josemans, woordvoerder Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht doet de minister 'er werkelijk alles aan om het illegale circuit zo omvangrijk mogelijk te maken. De zwakkere wiet in de coffeeshops, de sterkere op straat, dan is de keuze gauw gemaakt. Op deze manier maakt hij het moeilijker voor de samenleving'.

Volgens Josemans is wiet met een hoger THC-gehalte niet extra gevaarlijk voor de volksgezondheid. 'Een gebruiker pakt er gewoon minder van. Net zoals iemand rum niet uit een bierglas gaat drinken.' Josemans sprak van een betuttelende opstelling van Opstelten.

De gemeente Maastricht is wel tevreden met de uitlatingen van Opstelten. 'Er zijn grote verschillen tussen Amsterdam en Maastricht. Hier hebben wij een ander soort toerist. Het is goed dat de burgemeester zelf kan beslissen hoe zijn optreden is rond coffeeshops', aldus de woordvoerder van burgemeester Onno Hoes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden