Wiegel: Problemen alleen maar groter geworden

VELDHOVEN - VVD-erelid Hans Wiegel ziet de toekomst van partijleider Mark Rutte ''somber'' in. Overzicht van de reacties op het wegsturen van Verdonk van 15 september.Volgens hem werden zaterdag weliswaar nadelige moties voor Rutte verworpen, maar zou het weleens om een ''pyrrusoverwinning'' kunnen gaan.

''De problemen zijn alleen maar groter geworden. Nu is zichtbaar gemaakt dat een groot deel het niet eens is met zijn besluit om Verdonk weg te sturen. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan.'' (ANP)

Hoofdbestuur wijst bemiddeling af

VELDHOVEN - Het hoofdbestuur van de VVD wijst een bemiddelingspoging af. Dat heeft partijvoorzitter Jan van Zanen zaterdag gezegd in een reactie op een motie, die tijdens de ledenvergadering werd ingediend.

Van Zanen noemde de breuk tussen de fractie in de Tweede Kamer en Rita Verdonk onvermijdelijk.

Het hoofdbestuur wijst ook een motie af, waarin erop werd aangedrongen Mark Rutte te vervangen als fractievoorzitter. Ook het aftreden van het hoofbestuur wees Van Zanen van de hand: ''Ik voel niets voor een zoenoffer.'' (ANP)

Rutte: Kans op bemiddeling niet groot

VELDHOVEN - VVD-leider Mark Rutte is bereid na te denken over een lijmpoging waarop onder meer VVD-coryfee Hans Wiegel heeft aangedrongen.

Rutte zei dat zaterdag tijdens een schorsing van het VVD-congres in Veldhoven. Hij benadrukte dat hij de kans groot acht dat hij bij zijn standpunt blijft dat een bemiddelingspoging ''een gepasseerd station'' is.

Na de schorsing reageren Rutte en partijvoorzitter Jan van Zanen op de kritiek vanuit de achterban op het wegsturen van Rita Verdonk. (ANP)

Kamp: Vertrouwen niet te herstellen door motie

VELDHOVEN - Oud-minister Henk Kamp heeft de VVD-leden zaterdag in Veldhoven voorgehouden, dat een motie niet de vertrouwensbreuk in de partij kan herstellen.

Hij prees Rita Verdonk als een goede minister en een stemmentrekker, maar verweet haar dat ze niet de verantwoordelijkheid had genomen om Mark Rutte als fractievoorzitter te ondersteunen.

Volgens Kamp is ''een onwerkbare situatie'' ontstaan. Hij wil nu verder met een ''eensgezinde fractie''.

Henk Kamp is vaak genoemd als mogelijk opvolger van Mark Rutte als partijleider, maar liet eerder weten daarvoor niet in te zijn. (ANP)

Vonhoff roept Aptroot op te blijven

VELDHOVEN - VVD-coryfee Henk Vonhoff heeft zaterdag tijdens het VVD-congres in Veldhoven een beroep gedaan op Tweede Kamerlid Charlie Aptroot om in de VVD-fractie blijven.

Vonhoff noemde het besluit om Rita Verdonk weg te sturen onvermijdelijk. Volgens hem heeft ze niet de kwaliteiten om de nummer twee van de partij te zijn. ''We moeten triest het groot verlies incasseren.'' (ANP)

Ook Korthals Altes voor lijmpoging

VELDHOVEN - Frits Korthals Altes heeft zich als grijze eminentie in de VVD aangesloten bij de oproep van partijcoryfee Hans Wiegel om te komen tot een lijmpoging.

Korthals Altes wil Rita Verdonk, ook al heeft ze een gebrek aan loyaliteit getoond, ''handhaven op nummer 2''.

Nooit eerder in het bijna 60-jarig bestaan van de VVD heeft de fractie iemand buiten de deur gezet, aldus Korthals Altes. Hij wees er daarbij op dat dit besluit ''niet unaniem'' was. (ANP)

Wiegel roept op tot lijmpoging

VELDHOVEN - VVD-coryfee Wiegel heeft opgeroepen tot een lijmpoging om uit de diepe crisis in zijn partij te komen. Hij riep alle betrokkenen op hieraan mee te werken: ''Wie deze kans niet neemt, is het vertrouwen niet waard.''

Volgens Wiegel staat het voortbestaan van de VVD op het spel. Wiegel zei over zijn partij, dat het kader linkser is dan de gewone leden en dat die gewone leden weer linkser zijn dan de kiezers. Hij noemde Rita Verdonk ''grandioos.'' Rita Verdonk staat gekend als een ''rechtse'' VVD'er. (ANP)

Bolkestein: Geef Rutte de tijd

VELDHOVEN - VVD-coryfee Frits Bolkestein vindt dat het wegsturen van Rita Verdonk ''onder de gegeven omstandigheden de beste optie'' was.

Hij wees er op dat ''ook de meest voortreffelijke politica zich aan de regels moet houden''. Hij typeerde het besluit wel als ''onaangenaam en schadelijk voor de partij''.

Bolkestein riep zijn partijgenoten tijdens het partijcongres in Veldhoven op VVD-leider Mark Rutte de tijd te geven om te groeien in zijn leiderschap. (ANP)

VVD-Kamerlid Aptroot wil lijmpoging

VELDHOVEN - Tweede Kamerlid Charlie Aptroot wil zaterdag het verloop van het VVD-congres afwachten voordat hij een besluit neemt over zijn eigen toekomst.

Aptroot vindt dat het wegsturen van Rita Verdonk een ''overhaast besluit is dat moet worden heroverwogen''. ''Of lijmen kan weet ik niet, maar het lijkt me de moeite van het proberen waard'', zei Aptroot tegenover de achterban in Veldhoven. Aptroot kreeg bijval van VVD-coryfee Hans Wiegel.

Als Aptroot uit de VVD-fractie stapt, zal hij het parlement verlaten. De zetel behoort aan de VVD toe, aldus Aptroot. (ANP)

Van Zanen roept op tot discussie met stijl en respect

VELDHOVEN - Partijvoorzitter Jan van Zanen heeft de VVD-leden zaterdag aan het begin van het VVD-congres in Veldhoven opgeroepen ''met stijl en respect'' de discussie te voeren over de crisis binnen de partij.

''Wat er ook gebeurt vandaag, het gaat uiteindelijk om onze liberale idealen. Zeker nu'', aldus Van Zanen. Juist tijdens dit congres hadden de VVD-leden zich moeten uitspreken over een gedragscode om een betere omgang binnen de partij te krijgen. Sinds donderdag domineert echter de crisis binnen de VVD toen Rita Verdonk uit de Tweede Kamerfractie werd gezet. (ANP)

Rutte: doormodderen was schadelijker geweest

VELDHOVEN - VVD-leider Rutte denkt dat ''doormodderen schadelijker was geweest dan nu een punt zetten''. Rutte zei dat zaterdag tijdens het VVD-congres in Veldhoven over het besluit om Rita Verdonk uit de Tweede Kamerfractie te zetten.

Rutte, die diverse malen onderbroken werd door applaus, schetste uitvoerig de problemen die Verdonk de afgelopen maanden heeft veroorzaakt. Ze oefende steeds weer kritiek uit op de VVD-koers en dreigde ermee een eigen partij te beginnen. Rutte kon dan ook niet anders dan ''de loodzware beslissing nemen'' haar weg te sturen.

Rutte verwacht een felle discussie in Veldhoven. ''VVD'ers hebben het hart op de tong. Bij ons geen kadaverdiscipline. Wij zijn geen CDA, gelukkig niet.'' Maar Rutte hoopt wel dat de VVD-leden op het eind van de dag ''als één man achter het genomen besluit gaan staan''. (ANP)

Rutte: bemiddeling is gepasseerd station

VELDHOVEN - VVD-leider Mark Rutte ziet geen heil in een bemiddelingspoging tussen hem en Rita Verdonk. Voor aanvang van het VVD-congres in Veldhoven noemde hij dat ''een gepasseerd station''.

Tijdens het congres zal een motie worden ingediend om een groepje 'wijze mannen' te vragen de eenheid te herstellen. Ook komt er een motie waarin gehint wordt op het naar voren schuiven van oud-minister Henk Kamp als partijleider. Op dit scenario wilde Rutte, die bij aanvang van het congres een staande ovatie kreeg, niet ingaan.

Op het congres zijn tal van VVD-prominenten aanwezig. Onder hem ook oud-partijleider Frits Bolkestein, van wie de VVD-woordvoerder vrijdag nog zei dat hij afwezig zou zijn. In het Rutte-kamp wordt gehoopt dat Bolkestein de gemoederen op het congres kan bedaren. (ANP)

Kamp wil Rutte niet opvolgen

ROTTERDAM - De voormalige minister van Defensie en prominent VVD'er Henk Kamp voelt er niets voor VVD-partijleider Mark Rutte op te volgen. Kamp zei dat zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

''Henk Kamp heeft, toen de gelegenheid zich voordeed, zich geen kandidaat gesteld voor het partijleiderschap'', zei de VVD-coryfee over zichzelf. ''We hebben als leden Mark Rutte gekozen, we hebben als fractie Mark Rutte gekozen, nog geen jaar geleden! Het is een vent van veertig die de toekomst heeft en zo is zijn benoeming ook bedoeld.'' (ANP)

Verdonk niet op VVD-congres

DEN HAAG - Rita Verdonk zal zaterdag niet aanwezig zijn op het VVD-congres in Veldhoven. Ook wacht ze het verloop van die bijeenkomst niet af in een naburig hotel, zoals een VVD-bron vrijdag beweerde. ''Ze zit gewoon thuis met haar man'', aldus Verdonks adviseur Ed Sinke.

Het VVD-congres staat geheel in het teken van het besluit om Verdonk uit de Tweede Kamerfractie te zetten. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden