Wiegel kapt ermee in Zuid-Holland

De coalitieonderhandelingen in Zuid-Holland zijn mislukt. Informateur Hans Wiegel heeft zijn opdracht teruggegeven.

Beeld ANP

Nu het CDA zich heeft terugtrokken, ziet Wiegel geen kans meer om een coalitie te smeden die op een meerderheid kan rekenen.

Nadat de ChristenUnie was afgehaakt, probeerde Wiegel de afgelopen week samen met Forum, VVD en CDA naar een nieuwe partner zoeken om aan een meerderheid te komen. De partijen hebben samen 25 van de 55 zetels, maar hebben er 28 nodig. Wiegel: “Voordat het echter tot een bespreking is gekomen, liet de fractie van het CDA weten zich terug te trekken uit de besprekingen. Uiteraard maakt dit mijn werk als informateur verder onmogelijk. Ik leg mijn functie dus neer. Het spijt mij, maar een ander besluit is zinloos.”

Dat het CDA is afgehaakt noemt Wiegel opmerkelijk. “Zij zaten er vanaf het begin aan bij.” Het CDA laat weten inmiddels onvoldoende vertrouwen te hebben dat er een coalitie komt waarin ze voldoende van haar uitgangspunten terugziet. Fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra: “Wij zijn de gesprekken ingegaan om te komen tot een brede meerderheidscoalitie die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen. Dit is voor ons van belang, omdat we alleen op deze manier denken voldoende punten uit het verkiezingsprogramma te kunnen realiseren. Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van voor ons belangrijke uitgangspunten.”

Uitgesloten

Fractievoorzitter Floor Vermeulen van de VVD in Zuid-Holland: “Wij vinden het jammer dat de gesprekken ondanks de enorme inspanningen van informateur Wiegel niet tot een positief resultaat hebben geleid. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om met andere partijen samen te werken voor de inwoners van Zuid-Holland. Helaas hebben sommige andere partijen formatiegesprekken op voorhand uitgesloten.”

Vermeulen zegt dat De VVD bereid blijft om verantwoordelijkheid te dragen voor een stabiel provinciebestuur. “Het duurt nu al erg lang en Zuid-Holland heeft recht op een goed bestuur. Onze prioriteit is het realiseren van zo veel mogelijk punten uit ons verkiezingsprogramma. Om dat te bereiken zijn wij bereid met iedere partij te praten waarmee wij voor onze kiezers goede zaken kunnen doen.”

In een brief aan de commissaris van de Koning  legt Wiegel uit wat de strategie was: “De lijn was dat de twee grootste partijen, Forum voor Democratie en de VVD, in het college zouden plaatsnemen, ieder met twee gedeputeerden. De tweede lijn was het eveneens toetreden tot het dagelijks bestuur van de provincie door een aantal kleinere fracties, zodat voor een breed college zou kunnen worden gezorgd.”

Contacten met de ChristenUnie en SGP leverden wisselende situaties op, zegt Wiegel. “Nu eens het gevoel: we komen tot overeenstemming, dan weer twijfel. Totdat de ChristenUnie per brief liet weten de besprekingen met FvD, VVD en CDA te beëindigen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden