Wiebes: weinig alternatieven voor 'erg links' autoplan

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft veel begrip voor de kritiek van de VVD op zijn plan voor een hogere fiscale bijtelling voor leaseauto's. Maar hij ziet weinig alternatieven om de liberalen tegemoet te komen, omdat hij zich ook te houden heeft aan het energieakkoord. Wiebes (ook VVD) zei dat kort voor een Kamerdebat over het Belastingplan voor volgend jaar.

Redactie
Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Beeld anp
Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.Beeld anp

Wiebes wil de normen voor de uitstoot van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu aanscherpen, waardoor gebruikers van een leaseauto meer belasting gaan betalen. Volgens de VVD worden leaserijders hierdoor veel te veel op kosten gejaagd. Kamerlid Helma Neppérus eist dat Wiebes zijn plan drastisch aanpast. De liberalen vinden het plan van Wiebes 'heel erg links'.

Energieakkoord

Maar Wiebes zegt dat hij zich te houden heeft aan het energieakkoord dat het kabinet heeft gesloten met vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties. Dat bevat afspraken om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. 'Als de Kamer een andere interpretatie van het energieakkoord wil, dan hoor ik het graag. Maar ik ben nu gebonden aan de interpretatie die het kabinet aan dat akkoord heeft gegeven', zei Wiebes. Hij wilde niet zeggen welke andere interpretaties van het energieakkoord volgens hem mogelijk zijn.

Wiebes liet doorschemeren dat hijzelf ook niet blij is met zijn plan voor de fiscale bijtelling. Maar volgens hem is de enige andere mogelijkheid het verhogen van de motorrijtuigenbelasting en daar voelt hij niets voor. Hij gaat ervan uit dat de VVD-fractie dat ook geen oplossing vindt.

De VVD kreeg in haar kritiek maandag aan het begin van het debat over het belastingplan alvast steun van de SP. 'Om nu heel abrupt heel veel mensen op te zadelen met giga-kosten, daar kunnen we niet mee leven', zei SP-Kamerland Farshad Bashir. Hij vroeg Wiebes zijn plan in te trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden