Wiebes steunt protest GVB

Reizigers wachten tijdens de vorige staking bij Amsterdam Centraal tevergeefs op de tram. Foto © ANP Beeld
Reizigers wachten tijdens de vorige staking bij Amsterdam Centraal tevergeefs op de tram. Foto © ANP

Wethouder Eric Wiebes van Verkeer (VVD) protesteert morgen met het GVB-personeel tegen de bezuinigingen van 'zijn eigen kabinet' op het openbaar vervoer. Volgens Wiebes zijn de bezuinigingen een onmogelijke opgave.

'Morgen sta ik naast de voorzitter van de ondernemingsraad van het GVB te protesteren,' schrijft de wethouder vandaag in een open brief.

Het GVB-personeel voert dan voor de vierde keer actie tegen de
bezuinigingen: de hele dag rijdt er geen enkele tram, bus of metro in Amsterdam. Woensdag voert Den Haag op dezelfde manier actie, donderdag volgt Rotterdam.

Opmerkelijk
De uitspraak van VVD-wethouder Wiebes is opmerkelijk, omdat hij de onderhandelingen met het kabinet voert met zijn partijgenoot, minister Melanie Schultz van Haegen. Ook zei Wiebes tot nu toe altijd tegen stakingsacties in het openbaar vervoer te zijn, omdat vooral de reiziger daarvan de dupe is.

In zijn brief beargumenteert Wiebes zijn openlijke verzet tegen het beleid van zijn partijgenoten in de regering. Toen hij in januari becijferde dat Amsterdam hierdoor 75 miljoen moest bezuinigen op het jaarlijkse budget van 122 miljoen euro, en dat daardoor 3 van de 16 tramlijnen en 20 van de 44 buslijnen zouden sneuvelen, noemde Schultz dat 'stemmingmakerij'. 'Nu heeft uw eigen departement dezelfde berekening laten doen. En wat blijkt: het zijn inderdaad geen 20 buslijnen. Het zijn 25 buslijnen die verdwijnen. En zelfs als we dat doen én de kaartjes 15 procent duurder maken, halen we de opgelegde bezuinigingen niet.'

Kosten
Volgens Wiebes gaan de bezuinigingen op het openbaar vervoer Nederland meer kosten dan opleveren. 'In het bedrijfsleven heb ik geleerd dat je in tijden van bezuinigingen kosten wegsnijdt die zich niet terugverdienen. Maar dat je juist moet koesteren wat geld binnenbrengt.'

Wiebes stelt dat het openbaar vervoer best met minder toe kan, maar hij wijst erop dat Amsterdam de belangrijkste economische motor van het land is, en dat bedrijven voor hun bedrijfsvoering en bereikbaarheid voor medewerkers afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. 'Deze bezuinigingen leveren geen groei op,' vindt Wiebes.

Wiebes stuurt vandaag een brief naar de gemeenteraad waarin hij de raadsleden informeert over de onderhandelingen met de minister.

Grootste staking
Het GVB bereid zich ondertussen voor op de grootste stakingsactie in tijden. Het is de eerste keer dat het openbaar vervoer een hele dag wordt platgelegd sinds de protesten tegen de plannen in februari losbarstten. Bij eerdere acties reden minder trams en bussen of werd het openbaar vervoer in de ochtendspits of vlak daarna stilgelegd.

GVB
Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van GVB, is blij met de steun van de wethouder. 'Ik wist al dat hij de bezuinigingen een onmogelijke opdracht vond, maar het is goed dat hij morgen naast me op het podium staat.'

Hij verwacht morgen een enorme opkomst bij de manifestatie van de vakbonden voor de Stopera. 'Deze plannen kosten 3000 banen, waarvan 1500 in Amsterdam,' zegt Geldhof. 'Onze mensen zijn boos en ongerust. En tot op het bot gemotiveerd om actie te voeren.'

Ook GVB-directeur Adrie Bolier reageert opgetogen. 'Wiebes vindt die bezuinigingen veel te hoog en na maanden overleg beweegt de regering nog steeds niet.'

Volgens Bolier groeit de steun voor de acties met de dag. GVB ontving zelfs steunbetuigingen van reizigersvereniging Rover en ouderenbond Anbo - twee organisaties die altijd tegen stakingen in het ov zijn.
Vandaag deelden vrijwilligers van de Anbo samen met de studentenbonden en actieplatform 'Red het ov' flyers uit bij het CS met daarop de leus 'Beter één dag geen vervoer, dan het GVB naar zijn mallemoer'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden