'Wiebes loopt te hard met ict'

Foto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad verspilt twee miljoen euro per maand door te treuzelen met een besluit om de gemeentelijke ict-problemen aan te pakken.

Die waarschuwing van wethouder Eric Wiebes viel gisteren helemaal verkeerd. Aan het slot van een urenlang debat noemde VVD-raadslid Werner Toonk de opmerking van zijn partijgenoot Wiebes 'erg vervelend'. Arco Verburg (PvdA) sloot zich daarbij aan. ''Ik wil die uitspraak niet meer horen.''

Al jaren worstelt de gemeente met gebrekkige ict. Computersystemen zijn versnipperd en door achterstallig onderhoud soms slecht beveiligd. Wiebes wil de komende vier jaar 94 miljoen investeren in aanpak van de problemen. Daarmee denkt hij op termijn de jaarlijkse ict-kosten met twintig miljoen te kunnen verminderen. Wiebes hoopte gisteravond toestemming te krijgen voor een eerste investering van twintig miljoen, bovenop 22 miljoen voor achterstallig onderhoud.

De raad legt zich erbij neer dat die 22 miljoen een onvermijdelijke uitgave is. Maar op het CDA na vinden alle partijen dat Wiebes niet goed duidelijk maakt waarom zoveel geld nodig is. De raadsleden willen zich niet laten opjagen in een dossier dat al jaren sleept en zijn extra op hun hoede door een vorige week verschenen rapport dat aantoont dat Wiebes' voorgangers en de raad veel fouten hebben gemaakt bij de ict-aanpak.

''Elk uitstel kost twee miljoen per maand,'' zei Wiebes tegen de raadsleden, doelend op de kostenverlaging die op termijn mogelijk is. ''U bepaalt het tempo. U weet wat de waarde van dat tempo is: 2 miljoen per maand.''

Zijn oproep tot spoed kreeg bijval van een door Wiebes samengesteld 'adviescollege', bestaande uit vier externe deskundigen. Zij vinden Wiebes' aanpak van de problemen juist goed. ''Amsterdam loopt hartstikke achter. Ik zou gas geven,'' zei hoogleraar Jaap Boonstra. Robert Carsouw van adviesbureau McKinsey waarschuwde voor beveiligingsrisico's: ''U moet kiezen voor het opruimen van de problemen. Want de kans dat het fout gaat is zeer groot.''

De raad liet zich niet overtuigen en verlangt een aangepast plan van Wiebes. Als hij dat volgende maand aan de raad stuurt, kan vervolgens alsnog het licht op groen gaan voor de eerste miljoeneninvesteringen.

Wiebes verzekerde dat hij wel degelijk voorstander is van het door de raad al veel langer gewenste open source (gratis en voor iedereen toegankelijke computerprogramma's), al blijft hij benadrukken dat eerst de 'basis-ict' binnen de gemeente op orde moet zijn. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden