Plus

Wie zorgt voor de ouderen van Nellestein?

Verzorgingshuis Nellestein staat leeg, onderhandelingen over een opknapbeurt duren eindeloos. De bewoners van de vergrijsde buurt in Zuidoost missen de voorzieningen en komen in verzet.

Ouderen en andere bewoners uit Nellestein zetten deze eerdere deze week hun wensen kracht bij met een demonstratie voor het gesloten zorgcentrum.Beeld Jean-Pierre Jans

Ze zijn het zat. Al ruim twee jaar zijn de bewoners van de buurt Nellestein met engelengeduld in gesprek over het gebrek aan voorzieningen voor ouderen in de wijk. Zonder enig resultaat. Met de recente sluiting van het gelijknamige verzorgingshuis zijn nu ook het daar gevestigde winkeltje, de kapper en het wijkrestaurant verdwenen.

"De eerste mensen trekken weg," vertelt Michel Idsinga namens de bezorgde bewoners. "De ouderen wonen hier graag, maar ze kunnen niet zonder zorg in de buurt."

De bewoners, verenigd in een initiatiefgroep, trokken in maart 2017 voor het eerst aan de bel. Toen werd bekend dat eigenaar Ymere het huurcontract met zorgaanbieder Amsta voor het woon- en zorgcentrum niet wilde verlengen.

Idsinga: "Het plan was aanvankelijk: verkoop aan de hoogste bieder. Daar heeft de gemeente een stokje voor gestoken door het gebouw te bestempelen als maatschappelijk vastgoed. Dat maakte een puur commerciële invulling onmogelijk."

Sindsdien zijn Ymere en Amsta in gesprek over een verkoop van het pand dat eind vorig jaar zijn laatste bewoners zag plaatsmaken voor een kleine groep kraakwachten. De partijen deden in januari 2018 een persbericht de deur uit: de gesprekken moesten rond de zomer worden afgerond. Dat is klaarblijkelijk niet gelukt.

Ook nu laten Ymere en Amsta weten dat een akkoord niet lang op zich zal laten wachten. "Achter de schermen wordt hard gewerkt."

Over de oorzaak van de lange duur van de onderhandelingen worden geen mededelingen gedaan. Ook het stadsdeel zwijgt over de voortgang. In de wijk wordt aangenomen dat het om geld gaat.

Er is het nodige achterstallig onderhoud aan het verzorgingshuis, en een opknapbeurt loopt mogelijk in de miljoenen euro's. Samen met de razendsnel toenemende waarde van het vastgoed in de stad kan dat zorgen voor een moeilijk te overbruggen kloof tussen de vraagprijs van Ymere en het bod van Amsta.

Fysiotherapie
Het resultaat is een zakelijke patstelling over een vastgoeddeal waarvan de ouderen in de wijk de dupe zijn. Idsinga: "Mensen worden nu voor fysiotherapie verwezen naar Holendrecht of Reigersbos. Die reis is voor de ouderen die slecht ter been zijn een hele onderneming."

Het vergrijsde Nellestein heeft toch al bar weinig voorzieningen, vertelt Meta Boldingh. "Ons buurthuis is enkele jaren geleden gesloten. Als we samen willen komen, moet dat thuis. Er zijn geen ontmoetingsplekken meer."

Aan de inspanningen van de bewoners ligt het zeker niet. De leden van de initiatiefgroep hebben de afgelopen jaren op elke denkbare deur geklopt. Er zijn gesprekken geweest met Ymere en Amsta, en met de gemeente die op de achtergrond meekijkt naar de ontwikkelingen in het zorgaanbod.

Bestuurders van het stadsdeel werden meegenomen naar het Amstelhuis, een lichtend voorbeeld van een zorginstelling die op een vernieuwende manier actief is in de buurt. Het leidde tot niets.

Het tekent de wijk dat de buurtgenoten geen autobanden in brand staken, maar in plaats daarvan een bewonersavond organiseerden om de behoeften in kaart te brengen. Dat leverde een lange lijst met wensen op, variërend van een buurtwinkel voor de dagelijkse boodschappen tot een biologisch eetcafé.

Ook kwamen de bewoners met allerlei initiatieven op de proppen, zoals een computerclub, een filmavond en een vrijwillige boodschappendienst. Het resultaat, wederom: er gebeurde niets.

Zelfstandig wonen
Dat is opvallend, want de praktijk in Nellestein staat haaks op alles wat de betrokken partijen zeggen na te streven. De gemeente lanceert het ene na het andere rapport waarin wordt aangestuurd op de komst van woonservicewijken.

Volgens dit concept worden alleen de mensen die het echt nodig hebben opgevangen in een zorgcentrum, en daarnaast moeten goede voorzieningen in de wijk ouderen helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

Idsinga noemt het onverteerbaar dat de bewoners in Nellestein lijdzaam moeten afwachten tot Ymere en Amsta tot een vergelijk zijn gekomen.

"We hebben als bewoners zelfs het initiatief genomen om enkele commerciële zorgaanbieders te benaderen. Zij hebben ervaring met zelfstandige ouderenhuisvesting in combinatie met voorzieningen in de wijk. Zij hadden ook interesse, maar kregen te horen dat Ymere alleen met Amsta wil praten. Dat is toch niet zakelijk?"

Bron: Maps4newsBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden