Wie is de Mol?

Wie zo onopvallend opvallend doet, moet de Mol wel zijn, toch?

Elke week probeert Het Parool je op het spoor naar de Mol te zetten. Dit is de nabeschouwing van aflevering 6, en zeker niet spoilervrij.

Maar waar is Stine? Beeld AvroTros
Maar waar is Stine?Beeld AvroTros

Nu de finale van Wie is de Mol? snel in zicht lijkt te komen, wordt het tijd om de verdenkingen toe te spitsen op een kleiner aantal kandidaten, of liever nog: op één iemand.

Met spreiden heeft niemand de finale gehaald, toch?

En wie zien we daar stilletjes achter de deur staan, opgesloten in een kamer van een verlaten hotel? Precies: Stine, die in vorige afleveringen ook al onopvallend opvallend zat te zijn.

De overduidelijke hint van vorige week bevestigde de vermoedens dat deze kandidaat 'nooit naar huis gaat', zoals Art zou zeggen.

Opgesloten
Stine is niet de enige kandidaat die tijdens de eerste opdracht zit opgesloten. Ook Jan, Simone en Olcay moeten bevrijd worden, maar zij laten zich in ieder geval horen.

'Hier spreekt Jan, ik zit achter deze deur', aldus de meest fanatieke kandidaat van dit seizoen, en op hetzelfde moment kijkt Stine nog maar eens verdwaasd naar de hoteldeur.

Penningmeester Ruben heeft net als vorige week een prima uitgangspunt bij deze opdracht: hij begint als enige in vrijheid, en moet zijn medekandidaten bevrijden.

Daarna is het zaak om alle vijftig hotelkamers te openen, en ze leeg te roven. Er ligt geld, maar, zo merken de kandidaten al snel, er ligt ook meer moois achter de gesloten deuren.

Jan, Olcay en Simone zijn redelijk snel gevonden, maar Stine is in eerste instantie onvindbaar. 'Heeft iemand Stine al bevrijd? Misschien is ze in slaap gevallen,' suggereert Jan, die blijkbaar geen idee heeft.

Gehaaide dame
'Misschien moet ik nu gaan rammen op de deur', zegt Stine, met enig gevoel voor understatement. Als Stine eindelijk is bevrijd, lijken de andere kandidaten al weer met iets anders bezig: het spel om de jokers.

Ruben krijgt een tip dat er twee jokers in kamer 3 liggen, maar de sleutels zijn verdeeld over de kandidaten, en Olcay blijkt in het bezit van sleutel 3.

Die Olcay is een gehaaide dame, zo weten we inmiddels, dus Ruben lijkt te kunnen fluiten naar zijn jokers. Als ook Jan arriveert bij kamer 3 is de chaos compleet, maar lukt het Ruben toch om de twee jokers in zijn zak te stoppen.

En waar hangt Stine ondertussen uit? 'Stine, waar ben je nou?' roept Olcay wat later vertwijfeld, terwijl onze filosofe vast en zeker om de hoek de rest van de kandidaten staat uit te lachen.

De makers van Wie is de Mol? besluiten toch wat tegengas te geven - want zonde, als iedereen al in zo'n vroeg stadium weet wie de Mol is (Hoi, Klaas van Kruistum).

Zwarte vrijstelling
Dus staat Stine even later Jan en Olcay af te luisteren, wat een Mol nooit zou doen natuurlijk, en blijkt Olcay ook nog eens een zwarte vrijstelling te hebben. Maar wacht eens even: die had Stine toch juist?

Ondertussen vragen Ruben en Simone zich af waarom die zwarte vrijstelling nog niet is gebruikt. Het doel, uiteraard, is om twijfel te zaaien. Stine is de Mol? Zou het er zo dik bovenop liggen? Nee joh, tuurlijk niet, et cetera. Ondertussen weten de slimme kijkers wel beter.

Tijdens de volgende opdracht gaat alles opeens goed, of heeft Stine een rustpauze ingelast. Met drie Lada's moet de inboedel van drie woningen verhuisd worden, en vervolgens mag een van de bewoners ook nog mee voor wat extra geld in de pot.

Hier steelt Jan de show, door met een lading stoelen op het dak en een hand door het raam om de achterdeur dicht te houden rakelings langs de Lada van Ruben te rijden. 'Zonder mezelf op de borst te wilen slaan, dit heb ik helemaal niet slecht gedaan,' aldus Jan, en daar is geen woord aan gelogen.

Verwarring
De volgende keer dat we Art zien, is het tijd voor de test, en dat zorgt voor verwarring bij de kandidaten: er zijn toch nog maar twee opdrachten volbracht? Toch worden de kandidaten achter de computer gezet.

Ruben en Simone noemen Stine als een van hun verdachten, al zijn ze niet volledig overtuigd, terwijl Olcay toch niet zo gehaaid lijkt te zijn als gedacht, want zij zegt zeker te weten dat Stine niet de Mol is ('Veel te eerlijk').

Na de test volgt weer een verrassing: toch nog een opdracht. Door vragen juist te beantwoorden, kunnen de kandidaten voorkomen dat hun scherm moet worden getoond.

Olcay geeft twee keer een fout antwoord, maar dat kan ook met dat niet-zo-gehaaide te maken hebben, terwijl de twee foute antwoorden van Stine duidelijk weer een Mol-hint zijn. Duidelijk!

Maar haar slechte antwoorden omzetten in actie (zorgen dat iemand zijn of haar scherm moet zien, geld verliezen), dat zou weer te veel opvallen natuurlijk - dus hoeft niemand behalve Simone het scherm te zien. En Simone blijkt veilig. Iedereen mag blijven.

De finale van Wie is de Mol? komt dus helemaal niet zo snel in zicht als gedacht. En dat is misschien maar goed ook: is er toch nog wat tijd over om uit die verschrikkelijke tunnelvisie te komen.

Lees ook de recap van de vorige aflevering: Verklapt deze woordzoeker wie de Mol is?

Maar wie is dan de Mol?

Overduidelijk: Stine. Ligt zo enorm voor de hand. Alles wijst naar haar. Kan niet anders. Geen andere optie mogelijk. Stine dus. Echt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden