Wie zit er achter de mysterieuze anti-Obama-sms'jes?

Enkele honderden mensen in de Verenigde Staten ontvingen gisteravond willekeurig anonieme anti-Obama-sms'jes, waarin werd gewaarschuwd voor het beleid van de Democratische president. Obama hoopt volgende week herkozen te worden. Het is niet duidelijk van wie de berichten afkomstig zijn.

Redactie
Een vrouw neemt een foto van een 'I voted early' (I voted early)-sticker, nadat ze vast gestemd heeft. Beeld reuters
Een vrouw neemt een foto van een 'I voted early' (I voted early)-sticker, nadat ze vast gestemd heeft.Beeld reuters

'Stemmen op Obama betekent stemmen op het homohuwelijk', staat in de berichtjes. Of: 'Obama stal 716 miljard dollar met Medicare. We kunnen hem niet vertrouwen als het om het beschermen van onze ouderen gaat' en 'Obama gebruikt belastinggeld voor anticonceptiemiddelen en abortus. Is dat goed?'

Verschillende ontvangers van de berichten wezen met de beschuldigende vinger naar Obama's Republikeinse tegenstrever Mitt Romney, maar er is volgens Politico geen aanwijzing dat de sms'jes door het campagneteam van Romney werden verspreid. Bij de berichten, afkomstig van mailadressen van republicanett.com, votegopett.com en informedett.com, was niet de verplichte boodschap te lezen over wie de uiting betaalde of heeft goedgekeurd. Het is niet te achterhalen wie er achter de gebruikte domeinnamen zit.

Sommige twittergebruikers wilden de berichten als spam aanmerken bij de FCC, de Amerikaanse telecomwaakhond. Maar volgens Politico is het onduidelijk in hoeverre het versturen van internetberichten naar telefoons als tekstberichten illegaal is. De FCC overweegt om ongevraagd berichten van internet naar een telefoon te sturen te beschouwen als een vorm van automatisch bellen, waarvoor restricties gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden