Overzicht

Wie zijn de hoofdrolspelers in liquidatieproces Passage?

Paul Vugts
Met de klok mee: Sjaak B., Moppie R., Fred Ros, Ali A., Dino Soerel, Jesse R. Beeld Bewerking
Met de klok mee: Sjaak B., Moppie R., Fred Ros, Ali A., Dino Soerel, Jesse R.Beeld Bewerking

Dino Soerel (Amsterdam, 7 december 1960)

Dino Soerel wordt verdacht van het leiden van de criminele organisatie en het uitlokken van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Tegen hem werd in 2012 al levenslang geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij van het geven van moordopdrachten. In het hoger beroep heeft het OM vandaag weer levenslang tegen hem geëist.

Het is groot nieuws als een arrestatieteam Dino Soerel op 27 augustus 2010 aantreft op een studentikoos aandoende bovenverdieping aan de Rozengracht. De opsporingsdiensten tonen op een persconferentie foto's en filmpjes van de arrestatie. De sfeer: de ontbrekende schakel in liquidatiezaak Passage is binnengehaald. Soerel stoort zich mateloos aan de opwinding.

Soerel haalt in 1989 de krant als hij met vrienden, onder wie de tegenwoordige misdaadjournalist Martin Kok, in het Volendamse café De Blokhut een rivaal zo mishandelt dat hij overlijdt, onder meer met een barkruk. Na vier jaar cel maakt hij langzaamaan naam in de Amsterdamse onderwereld.

Na een tip van de doodsbange vastgoedhandelaar Willem Endstra worden Soerel en partner in crime Willem Holleeder in juli 2003 in de P.C. Hooftstraat klemgereden. In Soerels BMW liggen in een geheim compartiment een revolver, een pistool en 130.000 euro. In de kofferbak liggen politiestukken over liquidaties.

Van een man op de achtergrond groeit Soerel, mede door getuigenissen in de zaak tegen Holleeder, uit tot een bekende crimineel. In maart 2012 legt het hof hem zeven jaar cel op voor het leiden van grootschalige drugshandel. Weken later, op 12 april 2012, heft de Passage-rechtbank tot schrik van het Openbaar Ministerie de hechtenis van Soerel op: het bewijs is te dun, is de voorlopige oordeel. Dat kroongetuige La Serpe ook Holleeder heeft aangewezen als gever van de moordopdrachten, maakt het 'niet helderder'.

Dino Soerel Beeld Archief
Dino SoerelBeeld Archief

Jason Franklin (Jesse) R. (Vinkeveen, 31 mei 1968)

Verdacht van de moorden op Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Tonnie van Maurik, Djordje Ilic en 'Sonny' Hadziselimovic, en Henie Shamel en Anne de Witte; poging tot moord op ene R. Jones, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Tegen hem werd in 2012 levenslang geëist, de rechtbank legde dat ook op. Vandaag heeft het OM opnieuw levenslang tegen hem geëist.

Jesse R. speelt de sleutelrol in Passage. Kroongetuige Peter la Serpe zegt vrijwel al zijn kennis van hem te hebben en wijst hem bovendien aan als de actiefste huurmoordenaar. Dat hij in de onderwereld terechtkomt, zit er van kinds af aan dik in. Zijn vader is drugsbaron Greg R., Jesse en zijn broers worden al jong in drugszaken veroordeeld. Hij pleegt gewapende overvallen met boezemvriend Mohamed 'Moppie' R.

In 1993 schiet de politie hem in zijn lijf en gezicht; Jesse schiet een agent neer. Hij krijgt negen jaar cel en een nieuwe bijnaam: het Vergiet. 1993 is een wild jaar. Jesse en Moppie worden tot driemaal toe gepakt voor moorden - en weer vrijgelaten. Die moorden krijgen ze nu alsnog voor hun kiezen. Jesse wordt begin 2007 in Marokko gearresteerd - hij is met een Marokkaanse getrouwd. Eenmaal in Nederland zwijgt hij vooral of spreekt hij wartaal. De beroepscrimineel is in de greep van de Scientology Kerk en voortdurend in de weer om zijn onsterfelijke ziel, zijn thetan, naar een hoger plan te tillen.

Jesse R. Beeld Archief
Jesse R.Beeld Archief

Mohamed (Moppie) R. (Beni Said, Marokko, 10 mei 1972)

Verdacht van de moorden op Sonny Hadziselimovic, Djordje Ilic, Tonnie van Maurik, Henie Shamel en Anne de Witte en poging tot moord op ene R. Jones. Tegen hem werd in 2012 levenslang geëist, de rechtbank legde dat ook op. Vandaag heeft het OM opnieuw levenslang tegen hem geëist.

Dat Mohamed R. in het milieu Moppie heet, is te begrijpen voor wie hem ziet. Hij is een zware jongen, maar de lichaamsbouw van een tiener. Hij verkeert al decennia in de Amsterdamse onderwereld, pleegt vele geweldsmisdrijven en komt al sinds begin jaren negentig in beeld na liquidaties. Hij zit in de drugshandel en knapt allerlei klussen op voor drugshandelaar Henk Orlando Rommy,'de Zwarte Cobra'.

In de aanloop naar de veelvoudige moordzaak zit de Marokkaan het staartje uit van een veroordeling voor de handel in xtc. De latere kroongetuige Peter la Serpe is er medio 2006 al verantwoordelijk voor dat Moppie wordt gearresteerd. Hij onthult de schuilnaam Raymond Mark Nurton waaronder R. zit ondergedoken aan de Zuid-Spaanse kust. Als R. onder die valse naam het vliegtuig van Madrid naar Malaga wil nemen, wordt hij onderschept.

Mohamed (Moppie) R. Beeld Archief
Mohamed (Moppie) R.Beeld Archief

Jacob (Sjaak) B. (Amsterdam, 19 september 1970)

Verdacht van het leveren van wapens aan criminelen en het bezit van een grote partij wapens. Werd in 2013 veroordeeld tot een bescheiden straf voor wapenbezit. Vandaag heeft het OM 3 jaar en 9 maanden geëist, wederom voor wapenbezit. Vorig jaar was Sjaak B. in Panama doelwit van een aanslag. Hoewel de kogel dwars door zijn hoofd ging, overleefde hij.

Sjaak B. heeft een passie voor wapens, zeker. Hij weerspreekt met klem dat hij de wapens leverde voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl; en dat hij verantwoordelijk is voor het professionele wapentuig dat in 2003 in de Vinkeveense villa lag die een nietsvermoedende actrice Katja Schuurman aan criminelen had doorverhuurd.

B. wordt geboren in Amsterdam, maar groeit op in Badhoevedorp, waar zijn vader in auto's handelt. Hij is midden twintig als hij acht jaar gevangenisstraf krijgt omdat hij zijn pistool heeft leeggeschoten in een lokaal café, waarbij hij één klant doodt en een ander verwondt.

In Amsterdam bouwt hij na zijn vrijlating aan een reputatie als wapenhandelaar. Hij wordt in februari 2007 gepakt met een pistool zonder loop. Als zijn straf er bijna op zit, houdt justitie hem in zijn cel aan voor liquidatiezaak Passage.

Sjaak B. bevestigt dat hij bevriend is met beweerd huurmoordenaar Jesse R. In de nacht na de liquidatie van Houtman zitten ze in seksclub Huize Ria aan de Overtoom samen 'de hele avond op een kamer met een dikke Thaise'. Met het moorden, echter, heeft hij niets te maken.

Sjaak B. Beeld Archief
Sjaak B.Beeld Archief

Frederikus Willibrordus Christianus (Fred) Ros (Hilversum, 26 oktober 1968)

Werd aanvankelijk beschuldigd van het geven van opdrachten voor de moord op Thomas van der Bijl en aanslagen op Atilla Önder en George van Dijk, die niet doorgaan, en deelname aan een criminele organisatie. Tegen Ros werd in 2012 levenslang geëist, de rechtbank legde hem de maximale gevangenisstraf op van 30 jaar. In het hoger beroep is Ros kroongetuige, wat hem strafhalvering oplevert. Het OM eist nu 14 jaar tegen hem. Dat is de helft van de 28 jaar die justitie redelijk zou vinden als hij geen verklaringen had afgelegd. Ook vraagt justitie vrijspraak voor het plan voor de moord op zowel George van Dijk als Atilla Önder.

Van alle verdachten heeft Fred Ros het meest het voorkomen van een archetypische zware jongen. Groot, gespierd, stoïcijnse blik. Hij voetbalt als amateur voor de profclubs FC Utrecht en FC Volendam, maar wordt bekend als crimineel. Hij krijgt zeventien jaar celstraf voor een schietpartij in 1998 in Zeewolde, waarbij een hasjhandelaar omkomt en diens compagnon gewond raakt. In hoger beroep volgt vrijspraak omdat de recherche heeft gesjoemeld.

Begin 2003 vindt de politie een partij wapens in de Vinkeveense villa die Ros via een bemiddelingsbureautje huurt van actrice Katja Schuurman. Hij krijgt maar tien maanden cel voor de vuurwapens die hij bij zijn arrestatie droeg, omdat niet is te bewijzen dat de wapens in de villa van hem zijn.

Passage was voor Ros een rumoerige zaak. Eerst werd levenslang tegen hem geëist, maar kreeg hij dertig jaar. Vervolgens liep hij als kroongetuige over jaar justitie. Nu is de vraag of het Hof zijn verklaringen net zo betrouwbaar acht als justitie.

Fred Ros Beeld Archief
Fred RosBeeld Archief

Siegfried S. (Curaçao, 10 december 1947)

Verdacht van de moorden op Henie Shamel en Anne de Witte. Tegen hem werd in 2012 levenslang geëist, de rechtbank legde dat ook op. Vandaag heeft het OM wederom levenslang geëist, mede vanwege zijn ellenlange strafblad voor geweld.

Met zijn piekerige grijzende dreadlocks, iets te vaak gedragen slobbertrui en joggingbroek wekt Siegfried S., nestor in het proces, een even haveloze als ontspannen indruk in de verdachtenbank. Als de aanklagers hun verdenkingen over hem uitstorten, staart Siegfried naar zijn kousenvoeten in leren slippers. "Ik heb nooit iemand vermoord."

Volgens justitie is S. één van de 'twee grote negers' die getuigen in 1993 zagen schieten op de Griekse handelaar in diamanten en drugs Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte, die in hun auto zaten in de Antwerpse binnenstad. Ze overleden. De andere 'neger' zou Kenny Rampenburg zijn, ook geboren op Curaçao en ook met een bedenkelijke reputatie. Volgens de overlevering mocht hij vanuit de gevangenis ooit onder begeleiding naar een begrafenis, waar hij zware wapens uit de kist tevoorschijn haalde waarmee hij ontsnapte. Rampenburg reed zich later dood tegen een boom terwijl de politie hem achtervolgde op Curaçao.

Siegfried S. is in 2009 al tot zeventien jaar celstraf veroordeeld voor 'een kille, goed voorbereide afrekening' waarbij een 47-jarige Antilliaan was doodgeschoten bij het brugrestaurant aan de A4 op 13 februari 2007 - vlak voordat S. voor strafzaak Passage zou worden gearresteerd. Justitie twijfelt er niet aan dat S. in Antwerpen één van de schutters was.

Siegfried S. Beeld anp
Siegfried S.Beeld anp

Aliekber (Ali) Akgün (Alkmaar, 18 januari 1974)

Verdacht van het (door)geven van opdrachten voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman; het beramen van de mislukte plannen August Adjoeba, Atilla Önder en Leen Bosnie te liquideren; deelname aan een criminele organisatie en witwassen. A. werd in 2013 vrijgesproken voor het geven van moordopdrachten. Inmiddels is hij geliquideerd.

Ali Akgün was goed bevriend met topcrimineel Dino Soerel, dat ontkende hij niet. Soerel kwam op feestjes in zijn flat in Buitenveldert, ze frequenteerden gezamenlijk clubs en Soerel stond als toeschouwer langs het voetbalveld toen Ali nog schitterde als aanvoerder van de Amsterdamse hoofdklasser Türkiyemspor. Dat wilde allemaal nog niet zeggen dat Ali als 'moordmakelaar' fungeerde voor Soerel en voor Turkse criminelen, zoals kroongetuige Peter la Serpe beweert. Die zegt dat A. zijn vriend Jesse R. opdracht gaf hasjhandelaar Kees Houtman, de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl, coffeeshophouder Atilla Önder, drugshandelaar August Adjoeba en de omstreden zakenman Leen Bosnie 'om te leggen'. De eerste twee zijn vervolgens inderdaad vermoord, Adjoeba is in augustus 2008 geliquideerd toen Ali én Jesse zaten opgesloten in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Ali kon zich ernstig opwinden over alle beschuldigingen. De rechtbank liet hem in december 2010 vrij in afwachting van het verdere proces, omdat ze nog te weinig bewijs tegen hem zagen. Het aanklagersteam eiste niettemin de hoogste straf, maar de rechtbank ging daar niet in mee. A. maakte nu geen onderdeel meer uit van Passage; in 2014 is hij geliquideerd in Istanbul.

Ali Akgun Beeld Archief
Ali AkgunBeeld Archief

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden