Wie zijn de Amsterdammers die in Marrakesh zijn gearresteerd?
De twee Amsterdammers die in Marokko zijn aangehouden voor de wilde schietpartij in Marrakech, hebben geen grote reputatie in het criminele milieu. Wel kwamen de jeugdvrienden Shardyone S. en Edwin R.M. veelvuldig met de politie in aanraking.
De twee mannen zijn aangehouden vanwege hun vermoede betrokkenheid bij het doodschieten van een 26-jarige geneeskundestudent op het terras van het populaire café La Crème in Marrakech. Twee anderen raakten zwaargewond, toen twee schutters met motorhelmen donderdagavond het vuur openden.
De schutters hadden waarschijnlijk een ander doelwit willen treffen: de Nederlands-Marokkaanse Mustapha el F. of zijn broer Mohammed - daarover verschillen de theorieën die in het criminele milieu de ronde doen.
Rolls Royce
Mustapha el F. is een bekende in het drugsmilieu en hij is de eigenaar van La Crème. Hij leidt in Marrakech een luxeleven en reed door de stad in luxe bolides zoals een Rolls Royce, Lamborghini en Ferrari. Hij wordt gerekend tot de groep rond de in 2014 in Spanje doodgeschoten Samir Bouyakhrichan. Die Amsterdammer leidde een organisatie die met grootschalige cocaïnehandel in verband is gebracht. El F. zou meerdere conflicten hebben.
Kort na de moord arresteerde de Marokkaanse politie de 29-jarige op Curaçao geboren Amsterdammer Shardyone S. en de 24-jarige Amsterdammer Edwin R.M., wiens wortels op de Dominicaanse Republiek liggen.
Hun uiterlijk past bij de signalementen die getuigen van de moord gaven: lange rastavlechten onder donkere motorhelmen. Volgens de Marokkaanse politie logeerden S. en R.M. in twee hotels, waarvan één tegenover het café dat later doelwit werd. Ze zouden een week eerder in Marokko zijn aangekomen.
Ook de broers El F., die na de schietpartij naar Casablanca vluchtten, zijn door de Marokkaanse politie aangehouden. Zij worden verhoord.
Straatcriminelen
'Dyon' S. en R.M. zijn jeugdvrienden uit Amsterdam-Zuidoost die door ingewijden vooral als straatcriminelen worden gezien. Beide mannen kwamen met regelmaat in aanraking met de Nederlandse politie. S. geldt als vuurwapengevaarlijk en hij werd in het verleden in verband gebracht met diefstallen, overvallen en mishandeling. Hij zat meerdere keren vast. S. moest recent in Tilburg en Leeuwarden voorkomen voor trivialiteiten: huisvredebreuk en het niet tonen van een identiteitsbewijs. De Nederlandse advocaat van S. wil niet reageren.
Sommigen zijn verbaasd over de aanhouding van beide mannen in Marokko: in het milieu hebben S. en R.M. geen grote reputatie. Zij hebben voornamelijk Antilliaanse vrienden, onder wie ook criminelen.
Prioriteit
Intussen heeft de opsporing van de verantwoordelijken voor de schietpartij de hoogste prioriteit in Marokko, ook omdat het dodelijke slachtoffer de zoon was van een vooraanstaand rechter in Marokko.
Justitie en het speciale team van de politie dat het onderzoek uitvoert, krijgen daarbij waarschijnlijk hulp van de Marokkaanse geheime dienst. Die heeft een ontzagwekkende reputatie. Met de grondrechten van verdachten wordt niet altijd even nauwkeurig omgesprongen.
Lees ook: Nederlandse criminelen onder druk na moord Marrakech