Plus

Wie zijn de 4 verdachten in de zaak Knokkestraat?

Vier prille twintigers uit Amsterdam-Oost staan deze week voor de rechter voor het voorbereiden van een liquidatie in West, begin 2015. De zaak intrigeert om vele redenen.

Paul Vugts
Forensisch medewerkers van de politie doen onderzoek in de Knokkestraat. Beeld Olim Bajmat/ANP
Forensisch medewerkers van de politie doen onderzoek in de Knokkestraat.Beeld Olim Bajmat/ANP

De manier waarop de vier prille twintigers uit Amsterdam-Oost 1 februari vorig jaar werden gepakt voor het voorbereiden van een liquidatie in Amsterdam-West, is een schoolvoorbeeld van de nieuwe werkwijzen waarmee recherche en justitie in Amsterdam de vele liquidaties te lijf gaan.

De uit Amsterdam gestolen snelle BMW die in Eindhoven leek 'koudgezet' om daarmee een ernstig misdrijf te plegen, wordt na ontdekking niet weggesleept om dat misdrijf te verijdelen: de recherche plaatst apparatuur waarmee de auto is te volgen en af te luisteren.

Amsterdamse Marokkanen
De automatische vuurwapens in de kofferbak, waaronder een kalasjnikov, worden onklaar gemaakt. De benzine in een jerrycan naast een fakkel, kennelijk om de BMW uiteindelijk mee in brand te steken, wordt door water vervangen.

In de nacht van 31 januari op 1 februari beweegt de BMW, inmiddels voorzien van valse kentekenplaten. Een politiehelikopter houdt die ongemerkt in het vizier, een observatieteam en een arrestatieteam rijden achter de auto aan. Die gaat richting Amsterdam, net zoals een onopvallende Citroën.

In de BMW zitten bestuurder Rami M. en Kamal O.; in de Citroën rijdt bestuurder Youssef O. met Zakari Z.. Alle vier zijn Amsterdamse Marokkanen uit Amsterdam-Oost, dan 20 en 21 jaar.

Neergeschoten
Als de auto's van de A10 afslaan naar Osdorp, besluit de politie in te grijpen. De recherche gaat er inmiddels van uit dat een van de broers Mohammed en Samir Z. uit West het te liquideren doelwit was. Onder een auto van de broers was - volgens justitie door Youssef O. - een peilbaken geplaatst waarmee die was te volgen.

De recherche heeft de broers gewaarschuwd en hun auto naar Tussenmeer in Osdorp versleept om die in de gaten te houden. In de Knokkestraat in Nieuw-Sloten rijdt het arrestatieteam de BMW vervolgens klem.

Eén van de politiebolides botst op de BMW, die een pergola omver rijdt. Kamal O. stapt uit met een kalasjnikov en wordt neergeschoten. Rami M. rent weg, maar wordt op het Liedekerkeplantsoen gebeten door een politiehond en gepakt. De Citroën wordt in de buurt eveneens stilgezet.

Juridische strijd
De vier verdachten worden gelinkt aan de groep rond Benaouf A.: een prominent persoon uit één van de strijdende partijen die in Amsterdam een bloedige onderwereldvete uitvechten. De BMW was 'koudgezet' op een plek waarop een Eindhovens familielid van Benaouf vanuit huis zicht had.

De vermoedelijke doelwitten worden gerekend tot de rivaliserende groep die tot diens liquidatie in 2014 werd geleid door Gwenette Martha. De recherche gaat er van uit dat Youssef O. eerder al het peilbaken had geregeld onder de auto van Chahid Yakhlaf: een andere gewezen vertrouweling van Martha op wie eind 2014 een moordaanslag was gepleegd in Almere, waaraan hij met slechts een schotwond in zijn arm was ontsnapt. Yakhlaf is onlangs alsnog vermoord in Kerkdriel.

Vrienden van Nabil Amzieb

De verdachten gingen om met verscheidene belangrijke spelers in de groep rond Benaouf A. Ze waren ook goede vrienden van Nabil Amzieb, hun leeftijd- en buurtgenoot wiens zwartgeblakerde lichaam 8 maart onthoofd werd gevonden in een brandende auto in Amsterdam-Zuidoost. Zijn hoofd werd in de daarop volgende nacht achtergelaten op het trottoir voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Zuid: het gewezen 'clubhuis' van de getrouwen van Benaouf. Alles wijst op een morbide waarschuwing aan die groep. Saillant: de ochtend waarop het hoofd werd gevonden, was in de hier besproken zaak tegen Amziebs vrienden de laatste inleidende zitting.

Kortom: het proces tegen de vier jonge Amsterdammers wordt een nieuwe akte in de juridische strijd tegen de bloedige Amsterdamse onderwereldvete. De verdachten ontkennen met klem dat ze zich als huurmoordenaars lieten inzetten. Ze zeggen op verzoek alleen die gestolen BMW te hebben opgehaald in Eindhoven, niet wetend wat hun opdrachtgevers daarmee van plan waren. Verder beroepen ze zich voornamelijk op hun zwijgrecht.

Extra bewijs
Dat verleidde rechtbankvoorzitter Jan Knol op een inleidende zitting in december tot de klemmende oproep aan de verdachten hun relaas te onderbouwen vóór het proces dat deze week dient, zodat hun verhalen zouden zijn te verifiëren. ("Als u uw alternatieve scenario straks aannemelijk wilt maken, heb ik zó honderd vragen.")

Dat hebben ze niet gedaan. In de aanloop naar de strafzaak zijn wel interessante andere nieuwe gegevens opgedoken. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de peperdure gecodeerde 'PGP'-telefoons (Pretty Good Privacy) weten te kraken van drie van de vier verdachten.

In het mailverkeer met die telefoons in de dagen voor de aanhouding, ziet justitie extra bewijs dat zij een liquidatie voorbereidden en dat ze wisten dat in de BMW oorlogstuig lag. Hun advocaten leggen de ontsleutelde gesprekjes juist ontlastend uit, omdat die volgens hen prima passen in de theorie dat de verdachten de auto alleen wilden parkeren, op het Belgiëplein in West. Ook die kwestie zal deze week in de rechtszaal worden uitgevochten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden