Wie zijn Baudets mensen in Amsterdam en wat wil hij?

Annabel Nanninga, Yernaz Ramautarsing en Anton van Schijndel zijn enkele namen op de kieslijst van Forum voor Democratie in Amsterdam. Wie zijn Baudets mensen?

Ruben Koops en Marcel Wiegman
Annabel Nanninga en Thierry Baudet Beeld ANP
Annabel Nanninga en Thierry BaudetBeeld ANP

Veel verschilt het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie in Amsterdam niet van dat van de gemiddelde rechtse partij: vrije schoolkeuze, betaalbare woningen voor de middenklasse, een harde aanpak van de criminaliteit, afschaffing van de erfpacht, vrij baan voor de auto, minder bureaucratie in de zorg en meer ruimte voor ondernemers.

Het onderscheid schuilt vooral in de punten 'terugdringen islamisering' en integratie: geen nieuwe asielzoekers in de stad en de verplichting voor religieuze instellingen om een nieuw in te voeren tolerantiewet te onderschrijven.

Ongebreidelde kapitalisme
De lijst van Forum voor Democratie in Amsterdam wordt aangevoerd door Annabel Nanninga (1977). Ze werd bekend als columnist en journalist van internet­forum The Post Online (TPO), maar nog veel bekender door haar uitspraken over 'dobber­negers' (bootvluchtelingen) en felle kritiek op de islam en immigratie vanuit het Midden-Oosten en Afrika.

Op twee staat de Hindoestaans-Surinaamse Yernaz Ramautarsing (1987), oprichter van Facebook­platform 'linkse indoctrinatie op de universiteit' en aanhanger van Ayn Rand, de Russisch-Amerikaanse pleitbezorger van het ongebreidelde kapitalisme. In 2012 stond hij op de landelijke kieslijst van de Libertarische Partij en in 2016 probeerde hij het nog even bij VNL van Jan Roos.

In de zomer van 2016 betoogde Ramautarsing in een interview met Brandpunt dat er een wetenschappelijk bewezen verschil in IQ is tussen volkeren. "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyper­intelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo."

Baudet weigert afstand te nemen van die uitspraken.

Kritiek op Rutte
De derde op de lijst is de jurist Anton van Schijndel (1960), tussen 2005 en 2006 lid van de Tweede Kamer voor de VVD als exponent op de uiterste rechtervleugel. In september 2006 werd hij uit de fractie gezet, na open­lijke kritiek op partijleider Mark Rutte. Met Joost Eerdmans, de latere voorman van Leefbaar Rotterdam, vormde hij daarna de groep Eerdmans-Van Schijndel.

Van Schijndel was in 1997 betrokken bij het Kritisch Europa Forum voor Democratie, een initiatief van de Rotterdamse hoogleraar en SP'er Arjo Klamer tegen de invoering van de euro en Europese Monetaire Unie. Dat Forum spatte uiteen, nadat Klamer Van Schijndel ervan had verdacht zijn manifest te misbruiken voor zijn eigen nationalistische gedachtegoed.

Van Schijndel werd gesteund door Paul Cliteur, promotor van Thierry Baudet en nu een van de lijstduwers van Forum voor Democratie in Amsterdam. Baudet zelf is overigens ook lijstduwer. Vrijdagavond liet hij echter in het Het Parool/De Balie-debat weten niet met voorkeursstemmen in de Amsterdamse gemeenteraad te gaan zitten.

Lees verder: Thierry Baudet: de man die de hele wereld zijn voeten ziet kussen

Debat: Alle ballen op Baudet

De landelijke fractievoorzitters hebben vrijdagavond tijdens het Parool-debat in De Balie in Amsterdam Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet hard aangevallen over racisme.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold maakt Baudet zich schuldig aan discriminatie 'op geslacht, geaardheid en ras'. Baudet en zijn partij kwamen deze week onder vuur te liggen over dat onderwerp. Lees hier verder. En bekijk hier het debat terug.

Volg de verkiezingen
Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden