Wie wordt het Roze Lieverdje van 2014?

De kandidaten voor het Roze Lieverdje 2014 zijn bekend. Döne Fil, Irene Hemelaar, Lady Galore en Wielie Elhorst maken kans op de tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan een Amsterdammer die zijn of haar sporen verdiend heeft in de strijd voor de lesbienne, homo, biseksueel en/of transgender-emancipatie in Amsterdam.

Döne Fil. Beeld KRO
Döne Fil.Beeld KRO

Het is nu aan het publiek om via de website te stemmen op hun favoriete kandidaat. Op Valentijnsdag wordt het Roze Lieverdje om 17.00 uur uitgereikt op 't Spui. De publieke internetstemming telt voor 50 procent mee in de definitieve uitslag. De jury, betaande uit Simion Blom, Juul van Hoof, Mathieu Heemelaar, Tania Barkhuis, Rocco Piers en Servaz van Berkum, bepaalt de andere helft.

Lees hieronder het juryrapport over de genomineerden:

Döne Fil
Vanwege haar persoonlijke moed in de vele publiciteit over haarzelf en de Turkse LHBT-emancipatie, niet alleen door het mede organiseren van de Turkse boot op de Amsterdam Gay Pride Canal Parade in 2012, maar ook al haar andere werk in de Dialoog over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek alsmede binnen Respect2love en het meehelpen aan feesten voor jonge lesbiennes. Als openlijk lesbische moslima is ze een rolmodel en geeft anderen ook geweldige steun. 'Be all you can be'.

Irene Hemelaar
Zingt, schrijft, praat, produceert en beklimt de roze barricaden. Ze organiseert meezingdagen in lesbisch café Saarein. Is verdienstelijk geweest voor LBT vrouwen als initiatiefneemster, voormalig voorzitter en directeur van Stichting Ondersteboven. Ze doet nu geweldig werk als directeur voor de Amsterdam Gay Pride. Haar grootste droom kwam uit toen ze samen met Willeke Alberti mocht zingen op het Rembrandtplein. Wist recentelijk ook de Europride 2016 naar Amsterdam te halen. Tomeloze energie, baanbrekend voor de LHBT-beweging. Haar motto: verbinden en inclusiviteit.

Lady Galore
Heeft een jonger en bruisend uitgaansleven helpen ontstaan waarin dragqueens en travestieten in de publieke ruimte zichtbaar durven te zijn. Overgenomen uit Amerika heeft zij naast The House of Hopelezz in Amsterdam met veel elan The House of Galore gevestigd. Behalve onderlinge steun, oogverblindende schoonheid en tongue in cheek durft zij in de veiligheidssituatie van Amsterdam een frontliner te zijn. Sander is zeer actief: deelname aan protestdemonstraties, bijdragen aan de ontwikkeling van Pink Oost en aan een Speak Up-debat in Nieuw-West.

Wielie Elhorst
Heeft zich ingezet voor de emancipatie van gelovige LHBT-ers. Als voorzitter LKP (koepelorganisatie christelijke LHBT beweging), als mede organisator van Pink kerkvieringen, als voortrekker van het heilig bootje tijdens de Gay Pride in 2011 en de conferentie van Europese christelijke LHBT groepen in Amsterdam in 2012. Als dominee is hij actief in de Oranje kerk.

Zijn manier van spreken over kerk en homoseksualiteit heeft de kracht om zowel vriend als vijand tot elkaar te brengen en maakt deuren open waar je dacht dat ze nooit open zouden gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden