PlusKleine Kanjers

Wie wordt het Amsterdammertje van het Jaar 2016?

Het is nu al verkiezingstijd. Wie wordt 15 januari het Amsterdammertje van het Jaar 2016? Dit zijn de tien finalisten.

Manouk van Egmond en Judith de Lange
Nour Ait Messaoud (10) is één van de finalisten Beeld Dingena Mol
Nour Ait Messaoud (10) is één van de finalistenBeeld Dingena Mol

Kinderen die levens redden, plantsoenen schoonmaken en verdraagzaamheid uitdragen: ze worden in het zonnetje gezet tijdens de verkiezing van het Amsterdammertje van het Jaar. De finalisten zijn 10 rolmodellen van 8 tot 15 jaar.

De winnaar
Toby Perez Riquelme won vorig jaar, omdat hij op het Centraal Station vluchtelingen opving en ze naar de nachtopvang begeleidde. Het Amsterdammertje van het Jaar 2016 wordt 15 januari door burgemeester Eberhard van der Laan bekendgemaakt in de Stadsschouwburg.

De winnaar krijgt een grote beker, een fotoportret in het Amsterdam Museum en mag bij de burgemeester op bezoek. Die zondag (15.00-20.00 uur) wordt ook de volwassen titel vergeven; wie mag zich de Amsterdammer van het Jaar 2016 noemen?

De jury
De jury voor de kindervariant: Martin Berendse (directeur OBA), Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum), Steven Oosterhoff (Rabobank Amsterdam), Tamara Seur (Jeugdjournaal), Chantal Deken (Discussiëren Kun Je Leren), Karin Wesselink (SamSam) en Marijke van Amersfoort (directrice Samenspel).

Sami el Mahdaoui (10)

Stadsdeel Centrum, Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE)
Sami is soms de enige die komt opdagen in het dagbestedingscentrum. Al anderhalf jaar doet hij mee aan creatieve activiteiten met ouderen.

Zelfs als het buiten 30 graden is, maakt hij tijd voor het programma van Dock Jongerenwerk. Hij weet dat de mensen op hem wachten en wil ze niet laten zitten.

Sami el Mahdaoui Beeld Dingena Mol
Sami el MahdaouiBeeld Dingena Mol

Noah Ahlbom (14)

Oost, Sint Nicolaas Lyceum
Noah redde het leven van negen mensen. Tijdens zijn biologieles had hij geleerd over koolmonoxidevergiftiging.

Toen hij met hoofdpijn wakker werd en zijn moeder in de keuken flauwviel, begreep hij direct dat de bewoners van zijn pand gevaar liepen. Hij waarschuwde de alarmdiensten en sleepte zijn familie het balkon op. Dankzij Noahs alerte reactie is het met iedereen goed afgelopen.

Noah Ahlbom Beeld Dingena Mol
Noah AhlbomBeeld Dingena Mol

Samia Elaz (12)

Oost, Metis Montessori lyceum
Deze dappere debater won de Amsterdamse debatbattle 2016 en zet zich in voor verdraagzaamheid. Op een bomvol Museumplein speechte ze prachtige tijdens de Ieder1-Parade, een manifestatie waarbij mensen de straat op gingen om de Nederlandse diversiteit te vieren.

Op YouTube werd haar oproep voor verdraagzaamheid en tolerantie bekritiseerd, maar Samia is vastberaden om haar boodschap verder uit te dragen.

Samia Elaz Beeld Dingena Mol
Samia ElazBeeld Dingena Mol

Dunya Laning (9)

Stadsdeel West, Amos Wereldschool
Deze maatschappelijk betrokken duizendpoot zet zich overal voor in: ze organiseerde een welkomstfeest voor vluchtelingenkinderen op haar school en kwam dankzij de kinderserie Anti Pest Club op het idee een gelijknamige club beginnen.

Ook houdt Dunya de plantsoenen in haar buurt schoon en denkt ze mee over de toekomst van haar wijk.

Dunya Laning Beeld Dingena Mol
Dunya LaningBeeld Dingena Mol

Jimmy Andrea (11)

Centrum, Sint Nicolaas Lyceum
'Journalist' Jimmy is verbonden aan het Children's International Press Centrum. Hij en zijn oude klas van basisschool De Witte Olifant namen contact op met de burgemeester om over kindermishandeling te praten.

Bij de Taskforce Kindermishandeling presenteerde Jimmy een verhaal over een veilige omgeving in de klas. Ook heeft hij in Brussel Europese parlementsleden ondervraagd over hun aanpak van kindermishandeling.

Jimmy Andrea Beeld Dingena Mol
Jimmy AndreaBeeld Dingena Mol

Ronja Hartman (12)

Oost, OBS Aldoende
Ronja is ambassadeur voor duurzame productie en consumptie: één van de 17 Werelddoelen-die- je-deelt. Ze heeft op school opgeroepen om een ruilmarkt te organiseren, zodat kinderen en leerlingen hun speelgoed kunnen uitwisselen.

Op de Dag van de Duurzaamheid sprak Ronja met prinses Laurentien en hield ze een verhaal over circulaire economie. Ze vindt dat mensen te veel waardevolle spullen weggooien.

Ronja Hartman Beeld Dingena Mol
Ronja HartmanBeeld Dingena Mol

Jeremy de Bel (12)

Noord, Bredero Beroepscollege
Jeremy werkt drie keer in de week als vrijwilliger bij buurtrestaurant Resto VanHarte in de Vogelbuurt. Hij kookt, wast af, werkt in de bediening - overal waar hulp nodig is, is hij.

Daarnaast onderhoudt hij de Voedseltuin op het IJplein, waar hij helpt met zaaien, wieden en oogsten. Zelfs nu hij net is begonnen aan de middelbare school, blijft Jeremy actief voor zijn buurt.

Jeremy de Bel Beeld Dingena Mol
Jeremy de BelBeeld Dingena Mol

Jemairo Marengo (14)

Noord, Orion College Zuid
Jemairo is een fanatieke vrijwilliger op bouwspeelplaats 't Landje in het Rembrandtpark. Hij is er altijd te vinden om de paarden te verzorgen, paardrijles te geven en kinderen te helpen met het bouwen van hutten.

Op zondagen maakt hij vaak het eten voor de bezoekers en het personeel. In oktober 2016 dreigde het 't Landje te sluiten vanwege bezuinigingen. Jemairo heeft toen aan de protesten meegedaan om 'zijn' Landje te redden.

Jemairo Marengo Beeld Dingena Mol
Jemairo MarengoBeeld Dingena Mol

Jaira (14), Jemyra (13) en Jaydon (12) Daal

Zuidoost, Berlage Lyceum en Scholengemeenschap Reigersbos
Zusjes Jaira (links) en Jemyra en neefje Jaydon (afwezig tijdens het maken van de foto) hebben een schooltje opgezet. Eerst vingen ze kinderen uit hun buurt in Zuidoost thuis op en nu zit School Makandra in een ruimte van het Heesterveldcomplex.

Kinderen van vier tot twaalf jaar kunnen er twee keer per week terecht. Ze krijgen een warme maaltijd, huiswerkbegeleiding en er worden kringgesprekken gevoerd over zelfbedachte thema's.

Jaira, Jemyra en Jaydon Daal Beeld Dingena Mol
Jaira, Jemyra en Jaydon DaalBeeld Dingena Mol

Nour Ait Messaoud (10)

Stadsdeel Noord, OBS het Vogelnest
Nour vertelt het oorlogsverhaal van Jan van der Linden aan iedereen die het wil horen. Ze deed mee aan het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt, waarvoor kinderen een oudere interviewen die tijdens de oorlog in hun buurt woonde.

Ze werd zo geraakt door het verhaal van Van der Linden dat ze zich als Erfgoeddrager heeft opgegeven en ervoor zorgt dat zijn verhaal niet wordt
vergeten.

Nour Ait Messaoud Beeld Dingena Mol
Nour Ait MessaoudBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden