Wie wordt de volgende paus? Drie kanshebbers

Het speculeren over wie Benedictus XVI zal opvolgen is begonnen. Dat hij (want ja, het zal zeker een man zijn) van rooms-katholieke huize moet komen, moge duidelijk zijn. Maar misschien is het de tijd voor de eerste zwarte paus in de geschiedenis? De uiteindelijke beslissing is aan de kardinalen, die in maart bij elkaar komen. In de aanloop alvast drie kanshebbers.

Een schildering van de aftredende paus Benedictus XVI in Madrid. Beeld REUTERS
Een schildering van de aftredende paus Benedictus XVI in Madrid.Beeld REUTERS

Peter Turkson
Een tv-ster, een 'mensen mens', en een fantastische priester. Zo wordt de Ghanese Peter Turkson getypeerd. Hij geldt als absolute favoriet onder de Afrikaanse 'papabili' - mogelijke pausen. Zijn 'jeugdige' leeftijd (64) zit 'm ook mee.

Bovendien spreekt Turkson, die het Vaticaan momenteel dient als president van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, zijn talen: Italiaans, Frans, Engels, Hebreeuws, Latijn, Grieks en vele lokale Afrikaanse talen en dialecten.

Lange tijd was hij elke zaterdagochtend te zien op het staatskanaal Ghana TV, waar hij zijn landgenoten met de nodige humor van theologische wetenswaardigheden voorzag.

Turkson presenteert zichzelf als een bijzonder aimabele man, op theologisch gebied staat hij niet bekend als scherpslijper.

Peter Turkson (rechts) met energie secretaris Chris Huhne Beeld getty
Peter Turkson (rechts) met energie secretaris Chris HuhneBeeld getty

Marc Ouellet
Als we van de verwachtingen van Marc Ouellet (68) zelf moeten uitgaan, wordt hij niet de volgende paus. Na zijn benoeming als prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen, zei hij 'erg verrast te zijn om voor die positie gevraagd te zijn'. Daar voegde hij aan toe: 'En ik denk niet dat ik ooit paus zal worden, ik denk het niet'.

De Canadees Ouellet heeft vele jaren in Colombia gewoond en gedoceerd, wat hem een aantrekkelijk figuur maakt bij Latijns-Amerikaanse katholieken (Latijns-Amerika herbergt ruim 40 procent van de 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld).

Nadeel is dat Ouellet teveel op Benedicus lijkt. Zo staat Ouellet bekend als een zeer conservatief man. Alhoewel: in 2007 bood hij publiekelijk zijn verontschuldigingen aan voor de bijdrage die de kerk volgens hem had geleverd aan het aanwakkeren van 'antisemitisme, racisme en discriminatie tegen vrouwen en homoseksuelen'. Drie jaar later veroorzaakte hij opschudding door juist te beweren dat abortus een 'morele misdaad' is en zelfs in verkrachtingszaken niet zou moeten worden toegestaan.

Marc Ouellet Beeld AFP
Marc OuelletBeeld AFP

Angelo Scola
Een van de grote favorieten onder de Italianen. Scola komt immers uit hun eigen gelederen. En dat mag wel weer eens, na een Poolse en Duitse paus.

Scola is de zoon van een vrachtwagenchauffeur. Hij staat bekend als bijzonder intelligent. Nadat hij in 1970 werd ingewijd in het priesterschap behaalde hij doctorsgraden in de filosofie en theologie en doceerde hij als professor theologische antropologie aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit in Rome.

In 1991 werd hij tot bisschop gekroond, in 2002 tot geestelijk leider van Venetië en aartsbisschop van Milaan. Een jaar later was hij kardinaal.

Een indrukwekkende loopbaan dus, maar aan zijn charisma wordt getwijfeld. Bovendien is hij wellicht een beetje te oud, namelijk 71. Mogelijk zullen de kardinalen na het aftreden van de oververmoeide Benedictus op zoek zijn naar een jeugdiger figuur.

Kardinaal Angelo Scola Beeld EPA
Kardinaal Angelo ScolaBeeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden