Wie wordt burgemeester van Amsterdam?

Guusje ter Horst (L) en Eberhard van der Laan (R). Foto's ANP Beeld
Guusje ter Horst (L) en Eberhard van der Laan (R). Foto's ANP

AMSTERDAM - Met het vertrek van Job Cohen ontstaat een belangrijke vacature. Onmiddellijk deden allerlei namen de ronde, waarbij twee PvdA'ers de boventoon voeren.

Oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) wordt al jaren genoemd. Ze zou de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam zijn. Een ideaal cv: ze was hier wethouder, burgemeester in Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken. Wat tegen haar pleit, is een gebrekkig inlevingsvermogen. Ze wierp bezwaren op, maar ze zei wel dat als ze gevraagd zou worden en er draagvlak zou zijn, 'dat de allerbelangrijkste overweging' zou zijn.

Een tweede kandidaat is Eberhard van der Laan. Ook hij is oud-minister en kent de verhoudingen in Amsterdam zeer goed. Hij wordt geregeld gevraagd voor het oplossen van lastige problemen in de stad.

Het kan onhandig zijn dat hij informateur is voor het nieuwe college, maar hij verwacht daarmee niet langer dan een weekje bezig te zijn. Of is het informateurschap juist een opstapje? Toen de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher hem vroeg als informateur, wist hij al dat Cohen zou vertrekken. Van der Laan kan nu alle Amsterdamse fractieleiders spreken. En het is de raad die beslist. Van der Laan kan het ook goed vinden met Asscher.

Er zijn ook minder voor de hand liggende kandidaten. Asscher werd vorig jaar door ruim tien procent genoemd in een enquête van onderzoeksbureau O + S bij de vraag wie Cohen zou moeten opvolgen. Maar het is bijna uitgesloten om vanuit een politieke functie burgemeester in dezelfde gemeente te worden.

De burgemeesterspost kan onderdeel worden van de formatie van een nieuw college. De VVD schuift naar verwachting geen kandidaat naar voren. Een onorthodoxe theorie is dat D66 deze post zal claimen met steun van de VVD. Ook omdat PvdA-burgemeesters oververtegenwoordigd zijn in de grote steden, kan er momentum ontstaan voor een kandidaat van een andere partij. Daarvoor is wel iemand van zwaar kaliber nodig. Oud-fractievoorzitter Boris Dittrich, oud-minister Winnie Sorgdrager en oud-staatssecretaris Jacob Kohnstamm zijn genoemd, maar zij lijken ongeschikt vanwege gebrek aan ervaring of statuur.

Een outsider is Femke Halsema van GroenLinks. Ze zei gisteren niet te willen. Andere GroenLinksers: Andrée van Es en Paul Rosenmüller.

Maar de PvdA zal het burgemeesterschap van de hoofdstad niet graag opgeven. En die partij is toch verreweg de grootste gebleven. (ADDIE SCHULTE / BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden