Wie was Nabil Amzieb?

De onthoofde Nabil Amzieb (23) stond niet te boek als grote crimineel, maar had wel vrienden die nauw betrokken waren bij de vete in de Amsterdamse onderwereld. Wie was hij?

Maarten van Dun en Paul Vugts
Een voorbijganger vond in de ochtend een hoofd voor het waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg Beeld anp
Een voorbijganger vond in de ochtend een hoofd voor het waterpijpcafé aan de AmstelveensewegBeeld anp

Drie jaar geleden had Nabil Amzieb nog kinderlijke dromen: hij wilde wel een dagje ruilen met topvoetballer Karim Benzema en zag zichzelf over tien jaar als directeur van woningcorporatie Stadgenoot, waar hij als stagiair-monteur werkte. Of nee, liever 'in Marokko, op een berg met uitzicht op zee', zo vertelde hij in in 2013 in het bedrijfsblad van de woningbouw­vereniging.

Drie jaar later was Amzieb kennelijk in een wereld van extreem geweld verzeild geraakt. Zijn afgehakte hoofd werd woensdagochtend op de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid onceremonieel op de stoep voor waterpijpcafé Fayrouz geplaatst. Zodanig dat het gezicht gericht was op het raam. De nacht tevoren was zijn lichaam gevonden in een uitgebrande auto in Zuidoost.

Opleiding
Hoe zag het leven van Amzieb eruit? Samen met in elk geval een jonger broertje en zusje woonde de Marokkaanse Amsterdammer in een bescheiden flat op Kattenburg. Vanwege een leerachterstand volgde hij speciaal basisonderwijs op basisschool Het Spectrum in Oost, waar kinderen met een breed scala aan problematiek onderwijs krijgen. Daarna ging Amzieb naar het Bredero Beroepscollege. Hij volgde ook een tweejarige opleiding tot servicemedewerker in de bouw aan de ROC Amsterdam.

Hij genoot van zijn stage bij Stadgenoot, omdat hij 'nu eenmaal goed met zijn handen is'. "Regelmatig drinken we ook nog gezellig een kopje koffie met de huurders. Ja, dat sociale, met mensen omgaan, gaat me vrij goed af."

In de nabije omgeving van Amzieb liepen toen al jongens rond die betrokken raakten bij de bloedige vete die woedt in de Amsterdamse onderwereld, waarin sinds 2012 ruwweg twee kampen elkaar naar het leven staan.

Aanslagen
Amzieb, die ook wel 'Lange' werd genoemd, woonde vlak bij de broers Youssef en Omar Lkhorf: Youssef werd op 29 december 2012 op straat afgeschoten tijdens de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Omar Lkhorf wordt twee jaar later gezien als de man voor wie een aanslag in de Conradstraat werkelijk was bedoeld, terwijl de onschuldige vader Stefan Regalo Eggermont wordt doodgeschoten omdat hij in eenzelfde auto rijdt.

Amzieb komt met Youssef Lkhorf wel eens in het buurthuis Clutch, in een zijstraat van de Czaar Peterstraat. Volgens bekenden volgde hij er kickbokslessen, al ontkent de trainer dat: "Hij trainde niet mee, maar het is een hechte buurt en alle jongens komen bij ons over de vloer."

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Maar Amzieb koos vaker gezelschap dat in kringen rond zware criminelen verkeert. Enkele van zijn hechte vrienden werden in februari vorig jaar in de Knokkestraat klemgereden door een arrestatieteam, toen zij volgens justitie op weg waren om één of twee mannen te liquideren.

Eén van die in de Knokkestraat gearresteerde vrienden werd door een lid van het arrestatieteam neergeschoten, een metgezel werd verderop in de buurt door een politiehond in zijn been gebeten.

De groep schutters zou twee mannen op het oog hebben gehad die rivalen zijn van Benaouf A., een leider van één van de groepen die in de slepende strijd is verwikkeld.

Symbool
Drie van die vrienden van Amzieb zitten nog altijd vast. In hun proces was woensdag een inleidende zitting. Tot hun aanhouding leken zij zich vooral bezig te houden met kleine criminaliteit. Dat is ook het beeld dat ontstaat van Amzieb zelf.

Hij kwam voor in de politiesystemen, maar niet voor halsmisdrijven. Hij was onlangs nog opgepakt voor kleinschalige handel in drugs en had zich bij een aanhouding verzet tegen de politie.

Of Amzieb voor zijn dood een belangrijke rol speelde in de onderlinge strijd van de criminele groepen, is nog onduidelijk. Dat zijn hoofd werd neergelegd voor de deur van de vaste verzamelplaats van de groep rond Benaouf A., maakt hem postuum wel tot afschrikwekkend symbool van dat geweld. Dat een ogenschijnlijk kleine speler uit de groep tot dat symbool is gemaakt, maakt het allemaal extra morbide.

Dagelijks het laatste nieuws uit Amsterdam? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Bestelbus waar het lichaam van Amzieb werd gevonden Beeld anp
Bestelbus waar het lichaam van Amzieb werd gevondenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden