5 vragen

Wie was Nabil Amzieb en waarvan wordt hij nu verdacht?

Nabil Amzieb, wiens hoofd in 2016 werd gevonden voor een waterpijpcafé, wordt nu gezien als schutter bij een liquidatie. Wat is er gebeurd? Vijf vragen.

Het Parool
Het waterpijpcafé werd na de vondst van Amziebs hoofd dichtgetimmerd. Beeld anp
Het waterpijpcafé werd na de vondst van Amziebs hoofd dichtgetimmerd.Beeld anp

Wie was Nabil Amzieb?

De 23-jarige Amzieb, die ook wel 'Lange' werd genoemd, woonde in een bescheiden flat op Kattenburg. Hij had net een tweejarige opleiding tot onderhoudsmonteur afgerond en liep eerder stage bij woningcorporatie Stadgenoot.

De Marokkaanse Amsterdammer stond dan ook niet te boek als een grote crimineel. Maar hij had wel vrienden die nauw betrokken waren bij de bloedige onderwereldvete, onder wie de broers Youssef en Omar Lkhorf.

Youssef werd op 29 december 2012 op straat afgeschoten tijdens de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Omar zou daarop zijn vrienden liquidaties hebben laten plegen als vergelding voor de liquidatie van zijn broer.

Wat is er met Amzieb gebeurd?

De manier waarop Amzieb aan zijn einde kwam, wordt gezien als een luguber dieptepunt in de Amsterdamse onderwereldvete.

Zijn hoofd werd in de ochtend van 9 maart 2016 op de stoep voor waterpijpcafé Fayroud op de Amstelveenseweg gevonden. De rest van zijn lichaam was een dag daarvoor al aangetroffen in een uitgebrande bestelwagen in Zuidoost.

Het dumpen van het hoofd van de twintiger kan niet anders worden opgevat dan als een morbide signaal aan de criminele groep die zich graag verzamelde in Fayrouz: één van de kampen in de al jaren woedende onderwereldvete.

De dood van Amzieb schokte velen. Een paar dagen later organiseerden vrienden, familieleden en buurtbewoners een stille tocht. Zo'n tweehonderd mensen liepen mee. 'Een gouden gozer,' noemden ze hem. Op de stoep waar het hoofd van Amzieb werd neergelegd ontstond een bloemenzee.

null Beeld anp
Beeld anp

Wie zitten er achter zijn dood?

De zoektocht naar zijn moordenaars verloopt vanaf het begin moeizaam. Maar in mei 2016 leek er een doorbaak. Op aanwijzen van de familie van Amzieb werd Omar A. (23), de jongere broer van de tot levenslang veroordeelde Adil A. uit West, in Marokko gearresteerd.

Daar zat hij maanden vast voor zijn vermoede rol. De Amsterdamse recherche was hoogst verbaasd. Omar A. was hier geen verdachte. Justitie weigerde de Marokkaanse autoriteiten hun dossier over te dragen.

Wel reisden rechercheurs naar Marokko om A.'s loopje te vergelijken met dat van de schimmige man die het hoofd heeft gedropt. Ook deed de recherche een inval in A.'s ouderlijk huis.

Maar dat leverde geen bewijs op dat Omar A. met de moord van doen heeft. Hij kwam vrij, en nieuwe arrestaties bleven uit.

Eaneas Lomp werd op 7 november 2015 doodgeschoten in Krommenie. Beeld anp
Eaneas Lomp werd op 7 november 2015 doodgeschoten in Krommenie.Beeld anp

Maar nu lijkt Amzieb zelf betrokken bij een liquidatie?

De dagen nadat het hoofd van Amzieb werd gevonden, gingen zowel de opsporingsdiensten als het criminele milieu er nog vanuit dat Amzieb een marginaal figuur was in de onderwereld.

Maar gaandeweg groeide de overtuiging dat hij zelf betrokken was bij een concrete liquidatie - al ontbrak op dat moment nog het bewijs.

Daar kwam met de inbeslagname van een Canadese computerserver verandering in. Die server werd door veel Nederlandse criminelen gebruikt. Met het gebruik van 'PGP-Blackberry's' (Pretty Good Privacy) en encrypte emails waanden zij zich ongezien, maar die informatie is nu in handen van justitie.

Daarbij lijkt ook de naam van Nabil Amzieb op te zijn gedoken. Amzieb was waarschijnlijk een van de schutters bij de liquidatie van crimineel Eaneas Lomp in 2015 in Krommenie. Lomp behoorde tot het rivaliserende kamp van de in mei 2014 al geliquideerde Gwenette Martha.

Amzieb zou Lomp hebben vermoord samen met Hicham M. (23), een vriend van hem. Zij zouden van een afstand zijn aangestuurd door Omar Lkhorf.

Hoe gaat het nu verder?

In de zaak over de liquidatie van Lomp is volgende week een eerste inleidende zitting, waarop ook de vermoede rol van Amzieb aan de orde zal komen.

Lees ook: Onthoofde Nabil Amzieb beschuldigd van liquidatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden