Wie was de doodgeschoten Ali Akgün (40)?

Ali Akgün (40), één van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage is doodgeschoten in Istanboel, Turkije. Hij stond in zijn sportieve Bentley te wachten voor een stoplicht in een luxe buitenwijk toen hij van dichtbij onder vuur werd genomen met automatische wapens.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldden verscheidene Turkse media woensdag. Nederlandse bronnen hebben het nieuws inmiddels bevestigd.

Aliekber Akgün (Alkmaar, 18 januari 1974) had Nederland verlaten nadat hij door de rechtbank was vrijgesproken van het geven van de opdrachten voor de moorden op de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2 november 2005) en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl (20 april 2006); het lidmaatschap van een criminele organisatie en het beramen van de moorden op nog zeker drie anderen.

Akgün zou de moordopdrachten hebben aangenomen van zijn goede vriend Dino Soerel en van Turkse criminelen.

'Schiet hem maar gewoon dood'
Het team van liefst vijf aanklagers eiste levenslang voor Akgün en een trits medeverdachten. Om aan te tonen hoe weinig scrupules Akgün volgens hen had, verwezen de officieren van justitie naar een anekdote van kroongetuige Peter la Serpe.

Die had onder veel meer verteld dat huurmoordenaar Jesse R. en hij de opdracht hadden gekregen August Adjoeba te liquideren: een rijzige Surinamer die bij toeval in Akgüns flat in Buitenveldert was komen wonen. R. en La Serpe hadden volgens die laatste klaar gelegen in de bosjes, maar ze hadden het niet aangedurfd te schieten toen 'een grote neger' was gearriveerd, omdat ze niet zeker waren dat hij het was.

Akgün had volgens La Serpe gezegd: 'Schiet hem maar gewoon dood, ik neem de verantwoordelijkheid wel als het de verkeerde neger blijkt'. In de flat woonden immers 'toch alleen maar Japanners'. Het toonde volgens de aanklagers dat Akgün in het leven stond 'met een volledig gebrek aan respect voor het leven van anderen'.

Akgün erkende min of meer dat hij in de drugshandel zat en gaf toe dat hij hechte banden had met sleutelspelers in de Amsterdamse onderwereld, maar hij heeft altijd in ferme bewoordingen en veelal geëmotioneerd weersproken dat hij ook maar iets met moordopdrachten van doen had.

In hoger beroep hoopte het Openbaar Ministerie hem alsnog tot levenslang veroordeeld te krijgen, ook aan de hand van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros. Die beschuldigt Akgün en diens goede vriend Dino Soerel van het rechtstreeks geven van moordopdrachten.

Kroonleugenaar
Akgün noemde Fred Ros 'een kroonleugenaar'. Op de eerste zitting waarin de verdachten en hun advocaten in het najaar op de nieuwe kroongetuige mochten reageren, las Akgüns advocaat Nico Meijering een schriftelijke verklaring voor waarin Akgün Ros 'een viezerik' noemde. 'Gadverdamme.' Akgün, in die brief: 'We hebben nooit afspraken gehad waarin moordopdrachten zijn besproken. Hij komt met acht jaar dossierkennis met een verhaal. Waarom niet eerder? Simpel. Omdat die viezerik niets kón zeggen voor hij het dossier had gelezen met die andere leugens. Het maakt het OM kennelijk geen moer uit dat het een deal sluit met iemand die de moeder en zus met de dood bedreigt van iemand die geen moord voor hem wil plegen.'

Voor Peter la Serpe, op grond van wiens verklaringen Akgün jarenlang tuchtte in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, had Akgün in de eerste ronde van Passage ook al geen goed woord over gehad. 'Je zit hier mijn leven te verkloten. Op dat welles-nietesverhaal van jou, op die leugens, zit ik vast!'

Overigens liep ook nog een ontnemingszaak waarin het Openbaar Ministerie miljoenen aan crimineel vermogen van Akgün terug eiste.

Voetbal
Voordat hij in zijn langslepende strafzaak terechtkwam, was Akgün een bekende in het Amsterdamse amateurvoetbal. Hij leidde als aanvoerder het eerste elftal van Türkiyemspor in de gloriedagen waarin dat team de hoofdklasse domineerde. Hij vertrok toen hij gebrouilleerd was geraakt met clubvoorzitter Nedim Imaç. Imaç werd later vermoord, overigens toen Akgün al weer een tijd in de cel zat.

Hoewel de recherche rekening hield met Akgüns betrokkenheid bij het voorbereiden van ook Imaç' liquidatie, is hij daarvoor niet voor de rechter gebracht bij gebrek aan bewijs. Ook over de moord op Imaç legde Fred Ros voor Akgün belastende verklaringen af.

Na zijn vertrek uit Nederland werd Akgün ook weer met Amsterdamse criminelen in Istanboel gezien.

Waarom hij nu is doodgeschoten, is een raadsel. Dat Akgün vele vijanden uit verscheidene criminele groepen had, staat vast. Hij was overigens ook een goede bekende van Samir Bouyakhrichan, de Amsterdams-Marokkaanse drugshandelaar die in augustus is geliquideerd vlakbij Marbella, aan de Spaanse zuidkust. Ook Bouyakhrichan had vijanden in vele hoeken.

Ali A. Beeld web-upload
Ali A.Beeld web-upload
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden