Wie volgt Sap op? Klaver niet beschikbaar, Van Ojik aangewezen kandidaat

Op 13 september had GroenLinks nog vier Kamerleden over. Nu fractieleider Jolande Sap opstapt, zijn er nog drie kandidaten over die haar kunnen opvolgen: Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver. Klaver heeft inmiddels laten weten niet beschikbaar te zijn. Maandag kiest de fractie een nieuwe leider.

Joost de Vries
GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik Beeld ANP
GroenLinks-Kamerlid Bram van OjikBeeld ANP

Bram van Ojik
Bram van Ojik is de meest waarschijnlijke kandidaat voor het fractievoorzitterschap, mogelijk als tussenpaus tot aan de volgende verkiezingen. Van Ojik (57) was de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst, maar is verre van een nieuweling binnen de partij. Hij was van 1973 tot 1990 actief in de PPR. Hij speelde als voorzitter van die partij een belangrijke rol bij de fusie met PSP, CPN en EVP en de oprichting van GroenLinks in 1990. In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994. Zijn zevende plek op de lijst was toen niet genoeg voor een nieuw Kamerlidmaatschap.

Van Ojik heeft veel ervaring binnen de partij, tegelijkertijd is hij niet direct betrokken bij de perikelen binnen fractie en partij die tot de vertrouwensbreuk met Sap hebben geleid.

Bram van Ojik Beeld ANP
Bram van OjikBeeld ANP

Liesbeth van Tongeren
De nummer drie, Liesbeth van Tongeren (54), is sinds 2010 Kamerlid van GroenLinks. Twee jaar geleden stond ze op een zesde plek op de lijst, dit jaar werd ze beloond met een derde plek. Eerder was ze directeur van Greenpeace. Van Tongeren heeft minder ervaring dan Van Ojik en heeft als Kamerlid de afgelopen twee jaar alle problemen in de fractie en de partij meegemaakt.

Volgens een reconstructie in Vrij Nederland bestond grote verdeeldheid in de vorige fractie over een mogelijke plek voor Van Tongeren in het fractiebestuur. Een interne commissie droeg haar samen met Rik Grashof voor als vervangers van Tofik Dibi en Ineke van Gent. Dat advies werd niet opgevolgd.

Van Tongeren kreeg na Sap de meeste voorkeursstemmen op 12 september: 10205. Van Ojik kreeg er 4639.

Liesbeth van Tongeren Beeld anp
Liesbeth van TongerenBeeld anp

Jesse Klaver
De nummer vier Jesse Klaver is pas 26 jaar, maar geldt als het grootste talent binnen de fractie. Hij heeft al aangegeven niet beschikbaar te zijn voor het fractievoorzitterschap. Net als Van Tongeren is hij sinds 2010 Kamerlid voor GroenLinks. Hij leidde de campagne van de partij bij de afgelopen verkiezingen. In eerste instantie leek het dat hij niet zou terugkeren in de Kamer, maar doordat GroenLinks een restzetel kreeg, kon hij zijn Kamerlidmaatschap voortzetten.

Jesse Klaver Beeld anp
Jesse KlaverBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden