Wie schuilt er achter het 'Krümelmonster'?

Aan de zogenaamde 'Keks-Krimi', die Duitsland meer dan twee weken in zijn greep hield, is gisteren een einde gekomen. Het vergulde koekje van 22 kilogram - sinds 1913 het handelsmerk van Bahlsen, de grootste koekjesfabrikant van Duitsland -  is terug. Maar van de dader ontbreekt elk spoor.

De foto die Krümelmonster naar de Hannover Algemeine stuurde Beeld epa
De foto die Krümelmonster naar de Hannover Algemeine stuurdeBeeld epa

Dat maakt dat Duitse media nog even verder speculeren over wie er achter de veelbesproken vermissing schuilt van de 'Golden Keks', die op 21 januari van de fabriekswand van Bahlsen verdween.

Is het een studentengrap? Het gouden koekje werd gisteren immers aangetroffen op de universiteit van Hannover. Of zijn het kunstenaars die achter het mysterie zitten?

Fabrieksdirecteur Werner Bahlsen heeft dan wel een tijdlang in onzekerheid verkeerd over het lot van zijn dierbare handelsmerk, betere reclame had hij zich niet kunnen wensen (het is hem zelfs op de verdachtmaking komen te staan dat hij de stunt zelf in gang heeft gezet, wat hij stellig ontkent).

Het pluizige blauwe monster liet ten tijde van vermissing van het koekje geregeld van zich horen. De eerste keer was een week na de diefstal. Krümelmonster schreef een brief aan de Hannover Algemeine en toonde zich bereid zijn gouden snack terug te geven aan de fabrikant, mits deze 52.000 pakken koekjes zou verschepen aan een lokaal kinderziekenhuis.

'Die koekjes met melkchocolade, niet die met donkere of zonder chocolade,' eiste hij in de brief, die was vergezeld met een foto van Krümelmonster, al happend in het gouden koekje. Voldeed de koekjesfabrikant niet aan zijn verzoek, dan zou de buit in de 'vuilnisbak van Oscar' (een ander bekend Sesamstraat-figuur) belanden.

Ontknoping
Werner Bahlsen reageerde positief op de eis van Krümelmonster. Hij beloofde 52.000 pakken met zijn 'Leibniz Kekse' aan 52 sociale inrichtingen te versturen als het gouden koekje terecht zou zijn.

Afgelopen maandag leek de ontknoping nabij. Krümelmonster liet weer van zich horen via de lokale media: 'Als Werni (verwijzend naar baas Bahlsen) de koek net zo lief heeft als ik, de hele tijd huilt en de koek als een dolle mist, dan geef ik 'm terug!'

Een dag later is het zover. Het bronzen paard voor de universiteit van Hannover heeft opeens een gouden sierraad om zijn nek hangen. Het koekje, omhuld met een rode strik, wordt onder luid gejuich naar beneden gehaald.

Straf
De nog onbekende dader hangt - als de zaak voor de rechter komt - een straf van vijf jaar boven het hoofd wegens chantage en diefstal, al zijn de Duitsers over het algemeen mild over de straf die het geliefde Krümelmonster zou moeten krijgen. Hij heeft genade getoond door het koekje terug te geven, luidt de publieke opinie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden