Wie redde de Ier die na een straatroof in de gracht viel?

Ronan Kennedy wordt 's nachts door een straatrover de Reguliersgracht in geduwd. Juist als hij denkt te verdrinken, wordt hij door twee jongens uit het water gehaald. De vader van het slachtoffer hoopt vanuit Ierland de redders van zijn zoon te vinden: 'Zonder hen had ik geen zoon meer gehad.'

Het water van de Reguliersgracht was ijskoud Beeld Floris Lok
Het water van de Reguliersgracht was ijskoudBeeld Floris Lok

Het water van de Reguliersgracht is ijskoud in de nacht van 21 januari. In de gracht zwemt de 27-jarige Ronan Kennedy wanhopig rond, op zoek naar een plek om uit het water te komen.

Kort daarvoor staat Kennedy nog in een kroeg. Waar hij die dinsdagnacht precies is, weet hij niet. De Ierse Kennedy viert in Amsterdam de laatste dagen van een korte vakantie in Europa. De volgende dag zal hij terugvliegen naar zijn nieuwe thuisland Australië, waar hij als leraar werkt in een klein plaatsje in het zuiden van het land.

Kennedy is die avond op stap met een groepje andere toeristen. Als Kennedy in één van de kroegen naar de wc gaat, ziet hij bij terugkomst dat de groep zonder hem is vertrokken naar de volgende bar. Ze zijn hem vergeten. Hij besluit in zijn eentje op zoek te gaan naar zijn medereizigers.

Aanval
Dat had hij beter niet kunnen doen. Als hij alleen over straat loopt, wordt hij op de hoek van de Reguliersgracht plotseling aangevallen door een man. Hij wordt van achteren vastgegrepen en de man probeert Kennedy te beroven.

De Ier verzet zich en er ontstaat een worsteling. Over en weer vallen rake klappen, maar tijdens het gevecht voelt Kennedy hoe de man hem een harde duw geeft. Hij valt in het koude water van de Reguliersgracht.

Kennedy zwemt rond, wanhopig op zoek naar een plek om op de kant te klimmen. Maar die vindt hij niet: de kademuren zijn te hoog. Het water is bovendien zo koud dat hij niet goed kan zwemmen. Hij probeert in een bootje te klimmen, maar ook dat lukt niet.

Hangend aan het bootje voelt hij de kracht uit zijn lichaam vloeien. Hij schreeuwt om hulp, maar het wordt langzaam zwart voor zijn ogen.

Dan voelt hij hoe twee paar handen hem uit het water trekken. Op de kant krijgt hij mond-op-mondbeademing. Er worden jassen om hem heen gelegd en hij voelt hoe twee jongens hun armen om hem heen slaan om hem warm te houden.

Hulpdiensten
Dan arriveren ook de brandweer, ambulances en een traumateam. De hulpdiensten zijn snel ter plaatse en weten Kennedy bij zijn positieven te brengen. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij na een nacht wordt ontslagen. De volgende dag vliegt hij naar Australië.

Kennedy doet zijn verhaal later in een Ierse krant en hij vertelt hoeveel geluk hij heeft dat hij nog leeft. 'Ik dank mijn leven aan de Nederlander die mij uit het water heeft gehaald. Ik heb geluk dat ik nog in leven ben.' Overigens vindt Kennedy Amsterdam nog steeds een geweldige stad. 'Ik was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.'

De politie heeft de zaak in onderzoek, maar over de straatrover is weinig bekend. Het zou gaan om een kleine man, van rond de 1.60 meter groot. De jongens die Kennedy uit het water hebben geholpen, zijn vertrokken nadat de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Hun identiteit is dus ook niet bekend.

De vader van Ronan, Frankie Kennedy, is via Het Parool een zoektocht gestart naar de jongens die zijn zoon hebben gered. Hij wil hen bedanken voor hun heldhaftige optreden. 'Zonder hen had ik geen zoon meer gehad. Ronan wil graag verder met zijn leven en het voorval achter zich laten, maar ik hoop dat ik met zijn redders in contact kan komen.'

Oproep
Bent u of kent u degene die het leven van Ronan Kennedy heeft gered? Stuur dan een mail naar internet@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden