Plus

Wie ook wat wil lezen tijdens het WK: lees dit

Donderdag begint het WK voetbal in Rusland. En dus verschijnen er ook weer boeken over voetbal - om de tijd tussen de WK-duels goed door te komen. Een selectie uit het aanbod.

Maarten Moll
Mindere Goden Beeld
Mindere GodenBeeld

Om tussen Frankrijk-Australië en Peru-Denemarken - is er dan nog iemand die treurt om de afwezigheid van het Nederlands elftal? - te lezen: De val van Oranje (Das Mag) van Pieter Zwart.

Zwart is een voetbalanalist, die op basis van cijfers conclusies trekt. Bijvoorbeeld dat de effectiviteit van de voorzet vanaf de zijkant niet groot is. Er wordt bijzonder weinig uit gescoord: slechts een op de 55 voorzetten levert een doelpunt op (en een voorzet vanuit het strafschopgebied heeft de grootse kans dat eruit gescoord wordt).

Voor Zwart reden om op te merken dat het Nederlands elftal geen links- en rechts­buiten meer moet opstellen. En, gezien de ondertitel En hoe we weer kunnen herrijzen, meer moet trainen op omschakelen, en meer moet pressen. Beetje droog door Zwart opgeschreven, maar informatief.

In de rust van de kraker Costa Rica-Servië is het misschien een idee om toch nog even te mijmeren over een WK mét het Nederlands elftal. Bijvoorbeeld het WK van 1974. Met die magistrale Cruijff die niet kon schitteren in juist die wedstrijd waar het om de knikkers ging.

Bert Hiddema kon er niet omheen in zijn boek Cruijff! De magere jaren 1973-1981 (Xander). En ook niet om de vele conflicten die Cruijff met anderen heeft, de overval op zijn huis (hij gaat daarom niet mee naar het WK van 1978) en een faillissement. Als dit boek één ding duidelijk maakt is dat we heimwee hebben naar Cruijff, en dat we snakken naar een nieuwe speler van dat kaliber.

Weg met de links- en rechtsbuitens: zó doet Oranje volgende keer wel weer mee Beeld
Weg met de links- en rechtsbuitens: zó doet Oranje volgende keer wel weer meeBeeld

Over Costa Rica gesproken, wie denkt er nog weleens aan Tim Krul? De doelman die vier jaar geleden zo'n glansrijke rol speelde in de strafschoppenserie tegen Costa Rica.

En over doelmannen gesproken, is Thibaut Courtois echt de beste doelman ter wereld, zoals de Belgen beweren? Dat mag u bepalen in de wedstrijd België-Panama. Om daarna in het boek dat Leo Oldenburger over echt maffe doelmannen te lezen.

Keepers zijn gek (Voetbal International) is de titel van dat boek. Tim Krul komt er niet in voor, en vreemd genoeg ook Bruce Grobbelaar niet, de behoorlijk gekke doelman van Liverpool in de jaren tachtig.

Wanneer staat de nieuwe Cruijff op? Beeld
Wanneer staat de nieuwe Cruijff op?Beeld

Maar andere 'gekken' wel. Zoals de Duitser Lutz Pfannenstiel, die voor 25 clubs onder de lat stond. En die, bijgekomen na een bijna dodelijke botsing met een tegenstander, zo van de brancard weer in zijn hok wil gaan staan. En verder over 'keepers die roken, drinken, bontjassen stelen, naaktlopen, de bak indraaien of een ontwenningskliniek'.

Als Zweden-Zuid-Korea tegenvalt is het misschien een idee om een voetbalverhaal te lezen om er toch lekker in te blijven. Een verhaal van Team Edgar uit het boek Mindere goden (Nijgh & Van Ditmar). Ondertitel: Voetbalverhalen om het Oranjeloze WK door te komen. Fictie. Van de medewerkers van de literaire website Team Edgar.

We zien Pieter Zwart in een van de verhalen opduiken (hij heeft een analyse gemaakt over de achterwaartse subquotiëntatiepressing), en ook Tim Krul. Veel satire, en twee mooie verhaaltjes van Jan van Mersbergen.

eze keepers roken, drinken, stelen bontjassen en paraderen naakt rond Beeld
eze keepers roken, drinken, stelen bontjassen en paraderen naakt rondBeeld

Prachtig, en niet alleen rond de duels van Portugal te lezen, is het juninummer van het voetbaltijdschrift Hard gras (nr. 120): Het ongewenste kind. Het nummer gaat over Cristiano Ronaldo. Jan Cees Butter reisde het leven van CR7 na, en schreef zo'n mooi portret - lees de verklaring van de titel! - dat ook de Ronaldohaters overstag zullen gaan (bovendien is hij op dit moment de beste voetballer op aarde).

En om het hele toernooi bij de hand te houden: Er zijn belangrijker dingen dan voetbal (Douane). Een schitterende roman. Van de Rus Dmitri Danilov, een hartstochtelijk supporter van Dinamo Moskou (altijd in de schaduw van de gehate rivaal Spartak Moskou).

De roman is een verslag van een seizoen Dinamo Moskou, met verhalen uit de lagere regionen van het Russische voetbal, en poëzie. Verslavende literatuur. Hét boek van het WK.

Voetbalfictie Beeld
VoetbalfictieBeeld
Hard Gras viert Ronaldo: zelfs haters zullen overstag gaan (links) en hét boek van het WK, deze roman uit Rusland Beeld
Hard Gras viert Ronaldo: zelfs haters zullen overstag gaan (links) en hét boek van het WK, deze roman uit RuslandBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden