Schuim

Wie nu zingt Oh Neeeederland, is 60+ of Surinamer

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie Bruine Bonen En Kouseband.

Biograaf Patrick van den Hanenberg met Lils Mackintosh, dochter van Max Woiski junior, kleindochter van Max Woiski senior en zangeres bovendienBeeld Schuim

Concerto en Phantasio, dan begint het toch meteen naar langspeelplaat te ruiken. Vingerwandelen door bakken met cd's op zaterdagmiddag, als je nog wat geld over had. In geen decennia meer gedaan.

En ik ben de enige niet. Een paar jaar geleden las ik een interview met een medewerker van Phantasio. Het kwam steeds vaker voor dat er pakketjes van bol.com werden afgegeven. Voor de bovenburen.

Dus mensen die vier, acht keer per dag langs de voordeur van Phantasio liepen, vonden het toch handiger een cd'tje via internet te bestellen. De medewerker zag de toekomst somber in.

Phantasio is inmiddels gesloten, Concerto niet.

Sterker nog, het ziet er behoorlijk levendig uit. Ze hebben een hoek vrijgemaakt voor lunch, optredens en, zoals vanmiddag, een boekpresentatie.

Bruine Bonen En Kouseband is de biografie over Max Woiski senior en junior, de vader en zoon die Nederland hebben leren dansen.

Senior deed dat in de jaren vijftig met Bruine Bonen Met Rijst en junior in de jaren zestig met Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw en Rijst Met Kouseband.

Kleine check: Wie nu inwendig zingt Oh Neeeederland, geef me rijst met kouseband, is zestigplusser of Surinamer.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Senior had een club op het Leidseplein, La Cubana; junior later een hotspot op het Rembrandtplein, Tropicana.

Ze verkeerden in de hoogste showbizzkringen, tot aan optredens op Soestdijk aan toe. Blank Nederland reageerde met open armen én racistisch. En vader en zoon raken ook nog gebrouilleerd.

Al met al een fijne biografie waard.

Vic van de Reijt, uitgever in ruste, opent met een praatje. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rudie Kagie over de Woiski's zou schrijven in zijn boek De Eerste Neger, een titel die je vandaag niet zo snel meer in een catalogus zult aantreffen.

Daarin beschreef Kagie de eerste zwarte voetballer, televisiepresentator enzovoorts in Nederland, maar de eerste muzikant ging niet door. Junior weigerde elke medewerking als senior ook in de biografie voorkwam. Op zijn sterfbed heeft hij zijn vader vergeven.

Prikkelende details zat.

Senior haalde zijn zoon naar Amsterdam, niet uit vaderliefde, maar omdat een zwarte gitarist er op het podium beter uitzag.

Na de Duitse inval regelde senior een ariërverklaring voor zichzelf, zodat hij kon blijven optreden.

Een mooie anekdote met junior: hij liep eens 's nachts met Mulisch over straat en Mulisch daagde hem uit voor 25 gulden in de gracht te springen. Junior sprong, maar kwam nergens de kade weer op. Mulisch stond met een stok klaar om hem eruit te helpen. Voor 25 gulden.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie Bruine Bonen En Kouseband van Patrick van den Hanenberg
Waar Concerto, Utrechtsestraat
Wie Patrick van den Hanenberg, Lils Mackintosh, Vic van de Reijt, Stephanie Heijtel, Jennifer Hensen
Wanneer dinsdag 25 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans stapte pas in bij De Specials (1969): ‘Knaapje zag tomaatjes, tomaatjes op de hei’

Surinaamse glorie. Zanger Oscar Harris (m) en Steve Boston (l) en Evert Braumuller, die zeven jaar met Max jr. speelden. 'En met de oude hebben we geschnabbeld.'Beeld Schuim
Oud-uitgever Vic van de Reijt en Nijghredacteur Stephanie Heijtel, die ook de komende biografie van Van den Hanenberg zal begeleiden. Over Maarten van RoozendaalBeeld Schuim
Jennifer Hensen en Eric Swakman, docenten en collega's van Van den Hanenberg op Het Amsterdams Lyceum. Hensen maakte een documentaire over de Woiski'sBeeld Schuim
Fako Kluiving (Bijlmer Parktheater), Diederik Samwel (auteur over Suriname) en Paulien Loerts (vlnr, directeur Singel Uitgeverijen)Beeld Schuim
Altijd de hoofdgast op een Surinaams feestje, ook een boekpresentatie: de hapjesBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden