Achtergrond

Wie neemt het straks op tegen Trump?

De Amerikaanse voorverkiezingen zijn pas over drie maanden, maar het wordt nog een hele kluif om te bepalen wie de Democratische presidentskandidaat wordt: uitzonderlijk veel deelnemers meldden zich aan. Wie maken er kans om daadwerkelijk te winnen en waar staan ze voor?

De Democratische kandidaten van links naar rechts: senator Kamala Harris, senator Bernie Sanders, voormalig vocepresident Joe Biden, senator Elizabeth Warren en burgemeester van South Bend, Indiana Pete Buttigieg.  Beeld AFP
De Democratische kandidaten van links naar rechts: senator Kamala Harris, senator Bernie Sanders, voormalig vocepresident Joe Biden, senator Elizabeth Warren en burgemeester van South Bend, Indiana Pete Buttigieg.Beeld AFP

Aan het vierde debat, dat afgelopen maandag plaatsvond, deden maar liefst twaalf mensen mee. Veel van de kandidaten zijn underdogs die in de peilingen niet kunnen rekenen op meer dan 5 procent van de stemmen. Anderen beginnen juist uit te lopen op hun concurrenten. Wie zijn de grootste kanshebbers om het volgend jaar tegen Trump op te nemen? Het Parool zet de belangrijkste vijf op een rij.

Voormalig vicepresident Joe Biden. Beeld AFP
Voormalig vicepresident Joe Biden.Beeld AFP

Joe Biden (76)

Voormalig vicepresident Joe Biden staat vooralsnog bovenaan in de meeste peilingen. Op dit moment kan hij rekenen op zo’n 26 procent van de stemmen.

Biden heeft een lange politieke carrière achter de rug. Zo diende hij zes termijnen als senator van de staat Delaware voor hij het vicepresidentschap onder Obama accepteerde. Het is niet de eerste keer dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap: in 1988 en 2008 deed hij ook al mee.

Biden presenteert zich als een gematigde kandidaat. Gemotiveerd door persoonlijke tragische ervaringen – hij verloor zijn vrouw en jonge dochter door een auto-ongeluk, zijn zoon Beau overleed in 2015 aan hersenkanker - pleit hij voor een hervorming van de gezondheidszorg. Daarnaast zet hij zich in voor het overbruggen van scherpe politieke tegenstellingen tussen de Republikeinen en Democraten.

Tegen Trump spreekt Biden zich nadrukkelijk uit. Hij is van mening dat als de zittende president vier jaar langer in het Witte Huis blijft, Amerika onomkeerbaar beschadigd zal raken.

Senator Elizabeth Warren. Beeld AFP
Senator Elizabeth Warren.Beeld AFP

Elizabeth Warren (70)

Elizabeth Warren verruilde in 2012 haar academische positie als rechtenprofessor voor een zetel in de Senaat. Op dit moment is ze goed voor zo’n 23 procent van de stemmen; net onder haar concurrent Joe Biden. Maar het tij lijkt te keren in haar voordeel en in een aantal belangrijke peilingen heeft ze hem al ingehaald.

Warren presenteert zich als een progressieve en zeer linkse kandidaat op het politieke spectrum. Belangrijke speerpunten in haar campagne zijn onder meer het kwijtschelden van studieschulden en hogere belastingtarieven voor de allerrijksten. Bovendien steunt ze het ‘Medicare for All’-plan van concurrent Bernie Sanders.

De belangrijkste kritiek op Warren gaat over de bekostiging van haar plannen. Waar Sanders duidelijk aangeeft dat zijn plannen zorgen voor een zwaardere belasting van de middeninkomens, wil Warren daar niets over loslaten.

Senator Bernie Sanders. Beeld AFP
Senator Bernie Sanders.Beeld AFP

Bernie Sanders (78)

De onafhankelijke senator Bernie Sanders deed in 2016 ook mee aan de Democratische voorverkiezingen, die hij verloor van Hillary Clinton. Sanders is uitzonderlijk populair onder de jongere kiezers, wat opvallend is omdat hij juist de oudste kandidaat is.

Sanders onderscheidt zich van de andere kandidaten door te pleiten voor zaken als een minimumloon van 15 dollar per uur, het eerdergenoemde ‘Medicare for All’-plan en openbare universiteiten waar studenten geen collegegeld voor hoeven te betalen. Deze ideeën werden ooit als radicaal gezien, maar inmiddels worden ze door veel Democratische kandidaten juist overgenomen.

Zo’n 16 procent van de Democraten zou nu op Sanders stemmen. Ondanks deze achterstand, wordt hij gezien als één van de favorieten, mede door zijn populariteit onder een jongere demografische groep stemmers. Zijn gezondheid is echter een probleem: als hij gekozen wordt, zou hij de oudste president ooit zijn. Sanders doet zijn uiterste best om fit over te komen, maar de hartaanval waardoor hij begin oktober getroffen werd, helpt hem daar niet bij.

Burgemeester van South End (Indiana) Pete Buttigieg.  Beeld AFP
Burgemeester van South End (Indiana) Pete Buttigieg.Beeld AFP

Pete Buttigieg (37)

Buttigieg is de jongste kandidaat van de groep. Als burgemeester van South End, een kleine stad in de staat Indiana en voormalig marinier tuigde hij zijn campagne op rond het idee dat zijn generatie het stokje over moet nemen van de oudere kandidaten. Op dit moment is hij goed voor ongeveer 4 procent van de stemmen.

Buttigieg presenteert zich als een gematigde kandidaat; hij pleit vooral voor zaken als het verhogen van het aantal zetels in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Senator Kamala Harris. Beeld AFP
Senator Kamala Harris.Beeld AFP

Kamala Harris (54)

Harris behaalt in de peilingen, net als Buttigieg, vooralsnog ongeveer 4 procent van de stemmen. Ze werd geboren in Californië, de staat waarvoor ze jaren later ook enige tijd de openbaar aanklager was. In 2016 werd ze verkozen in de Senaat.

De 54-jarige senator heeft zowel progressieve als gematigde standpunten. Een groot deel van haar programma is toegespitst op historisch gemarginaliseerde groepen als vrouwen, mensen van kleur en mensen uit lagere sociale klassen.

Ze wordt gezien als iemand die nog wel eens wil wisselen van standpunt. Eerder sprak ze haar steun uit voor Sanders ‘Medicare for All’-plan, maar in juli kwam ze met een eigen zorgplan waarin wel ruimte was voor privéverzekeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden