Wie neemt het op tegen Eberhard van der Laan?

Eberhard van der Laan. Foto ANP Beeld
Eberhard van der Laan. Foto ANP


AMSTERDAM - Het burgemeesterschap van Amsterdam lijkt al te zijn vergeven, hoewel de formele zoektocht naar een opvolger van Job Cohen nog aan het begin staat. Met zijn openlijke sollicitatie van maandagmiddag legt PvdA'er Eberhard van der Laan (54) de lat hoog voor andere geïnteresseerden.

Er tekent zich groot draagvlak voor hem af in de gemeenteraad, die in feite bepaalt wie burgemeester wordt. Eerder deden de namen van oud-minister Guusje ter Horst en oud-GroenLinkscoryfee Paul Rosenmöller de ronde.

Van der Laans kandidatuur heeft de steun van de landelijke en Amsterdamse PvdA-top. Informeel hebben Amsterdamse PvdA'ers met succes bij de VVD afgetast of de liberalen Van der Laan zouden steunen. PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf spreekt van een interessante
kandidaat en een Amsterdammer in hart en nieren. Laurens Ivens (SP) noemt Van der Laan een spannende kandidaat.

Het enige kritische geluid komt vooralsnog van CDA'er Maurice Limmen, die het 'niet zuiver' vindt dat Van der Laan vorige maand als informateur de gesprekken over een nieuw college leidde, terwijl hij toen mogelijk al interesse had in het burgemeesterschap. Hij wil dat morgen ter discussie stellen.

De advocaat Van der Laan was in de jaren negentig fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad. Hij werd daarna geregeld door de PvdA ingeschakeld als bemiddelaar bij heikele kwesties. In 2008 werd hij minister voor Wonen, Wijken en Integratie, tot aan de val van het kabinet in februari.

Volgens ingewijden heeft Van der Laan tot een paar dagen geleden getwijfeld tussen 'het hart' (Amsterdam) en 'het verstand' (Den Haag). Hij moest uiterlijk dit weekend de knoop doorhakken, omdat toen Kamerkandidaten hun plaats op de lijst kregen te horen. Als bekend zou worden dat hij niet op de lijst stond, zou direct de vraag opkomen of hij burgemeester wilde worden. In plaats van die vraag af te wachten, meldde de PvdA dat gisteren zelf al.

''Ik wil niet tot de politici horen die op allerlei paarden wedden,'' zei Van der Laan gisteren over zijn besluit niet op de lijst te gaan staan. Veel mensen van binnen en buiten de PvdA zouden hem hebben gevraagd te solliciteren naar het burgemeesterschap. Hij wilde niet ingaan op zijn beweegredenen. ''Maar er zijn een miljoen redenen te verzinnen om tegen Amsterdam geen 'nee' te zeggen.''

Bij dit soort publieke functies is het een ongeschreven regel dat de grootste kanshebbers niet openlijk solliciteren. Nu Van der Laan dat wel doet, bestaat het risico dat hij beschadigd raakt door een publieke discussie over zijn kansen. (ADDIE SCHULTE
BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden