Plus

Wie moet Ruf opvolgen bij het Stedelijk?

Het Stedelijk Museum zit al 525 dagen zonder artistiek directeur. De kunsttalkshow Stampa verzamelde de afgelopen maanden ideeën wie Beatrix Ruf moet opvolgen.

Kandidaat-directeuren van het Stedelijk museum.Beeld Pepijn Zurburg

Het Stedelijk Museum is op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht én de sollicitatiecommissie, hoopt het schaap met de vijf poten (de directeur moet een holistische kijk op besturen hebben, gevoel voor humor, de Nederlandse taal machtig zijn en Beatrix Ruf en Ann Goldstein doen vergeten) nog voor de zomer te kunnen benoemen.

Hoewel de gesprekken al gaande zijn - er wordt zelfs gefluisterd dat er al iemand is gevonden - is Stampa, een talkshow in W139 over actuele kwesties in de kunst, de afgelopen maanden bezig geweest om voorstellen voor een nieuwe Stedelijk-directeur te verzamelen.

Het resultaat van #jijzouhetkunnen, zoals de Stampacampagne heet, wordt in de editie van morgenavond bekendgemaakt.

"Het gaat om wensdenken," expliceert Sacha Bronwasser, die Stampa samen met Gover Meit (alias Stefano Keizers) presenteert.

"Door zeer wel mogelijke of juist onrealistische kandidaten aan te dragen en te beargumenteren waarom hij of zij het zou kunnen, wordt hardop gefilosofeerd over wat het Stedelijk Museum in de toekomst kan zijn. Daar draait deze actie om: dat er wordt nagedacht over wat er nu in het museum ontbreekt en wie dat op een eigenzinnige manier kan invullen. Dat gebeurt nu nauwelijks."

"Er is een directeur mislukt, en nog een, en nu wachten we op de volgende directeur, voor wie een functieomschrijving is opgesteld die voor bijna elke baan kan gelden. Men wil een eigenzinnig Stedelijk, maar elke vorm van eigenzinnigheid wordt gesmoord in voorwaarden en de roep om een nette bestuurder."

Usual suspects
Er zijn ruim veertig namen ingestuurd van mensen die in staat worden geacht het vastgelopen museum vlot te trekken.

Daaronder zijn usual suspects (De Pontdirecteur Hendrik Driessen, Boijmansdirecteur Sjarel Ex, De Hallendirecteur Ann Demeester, De Fundatiedirecteur Ralph Keuning), een aantal kunstenaars (van Marlene Dumas tot Rob Scholte) en andere buitenbeentjes.

Iemand meent dat Truze Lodder het zelf maar moet doen, anderen opperen Stefano Keizers en/of Sacha Bronwasser, die kunsthistoricus is en jaren over beeldende kunst schreef in de Volkskrant.

"Eind vorig jaar sprak ik met Wim Pijbes; hij vroeg zich af waarom het allemaal zo lang moest duren. 'Jij zou het kunnen,' zei hij tegen mij. Hetzelfde zei hij ook tegen drie anderen.

Als ze me zouden vragen of ik het wil doen? Ja natuurlijk! Maar de manier waarop ik ben genomineerd, vind ik niet gefundeerd. Zo gaat dat als je zo'n oproep doet; dan zeggen mensen dat je het zelf maar moet doen."

Bronwasser vindt dat het Stedelijk de kunstwereld moet verbazen door een jong iemand aan te nemen die het directeurschap niet als een stap op het cv zet, maar als een ultiem doel dat eigenlijk net te hoog gegrepen is. "Daar gaan mensen hard van lopen en daardoor worden ze inventief."

Als voorbeeld noemt ze kunstenaar/ondernemer en oprichter van Sociëteit Sexyland Aukje Dekker (1983) of Heske ten Cate (1986), directeur van Nest, een platform voor hedendaagse beeldende kunst in Den Haag.

"Dat zijn jonge mensen, die zich wél volledig zullen committeren aan het museum en het niet zullen doen zoals de afgelopen twee directeuren hebben gedaan. Die hadden naast het Stedelijk nog vijftien andere potjes op het vuur staan."

Podcast
De podcast van de talkshow, inclusief de inbreng van het publiek, wordt aangeboden aan het Stedelijk Museum.

"Truze Lodder heeft letterlijk gezegd: weet u nog goede kandidaten, laat het ons weten. Dus krijgt ze een lijst kandidaten. Ik heb niet de illusie dat het Stedelijk naar Stampa luistert, maar dat wil niet zeggen dat we ons niet uitspreken. En misschien staat de nieuwe directeur er toevallig tussen. Dan weten ze hoe we over hem of haar denken."

Kunsttalkshow Stampa: woensdag 27/3, 20.15 uur in W139, Warmoestraat 139.

Lees ook: 'Stedelijk Museum opnieuw toonaangevend, dat kan echt'

Gedroomde directeuren

De now-for-something-completely-different-kandidaat: Guillaume 'Gee' Schmidt.

Oprichter van het streetwearmerk Patta en samensteller van de eerste tentoonstelling in Het HEM, het kunstinstituut op de grens van Amsterdam en Zaandam dat 21 juni opent, 'om echt een radicaal ander Stede­lijk te krijgen'. Voorgedragen door kunstenaar Jan Hoek.

De nu-je-het-zegt-kandidaat: reclameman/beeldverzamelaar Erik Kessels.

'Erik Kessels heeft een verfrissende kijk op alle aspecten van kunst en cultuur. Hij is een internationale autoriteit, maar hij is niet verbonden aan of vastgeroest in welke scene dan ook. Open, nieuwsgierig, heeft gevoel voor de maker en de toeschouwer en laat ook ruimte aan de specialisten binnen de diverse vakgebieden c.q. collecties.'
Voorgedragen door designspecialist en tentoonstellingsmaker Anne van der Zwaag.

De postume kandidaat: de Nigeriaanse dichter/curator Okwui Enwezor.

'De beste directeur die het Stedelijk nooit zal krijgen. Na de slangenkuil in München was dit stuurloze roeibootje een peulenschil geweest voor de beste man.' Vlak voor Enwezors overlijden, op 15 maart jl., voorgedragen door kunstenaar Marcel van den Berg, die zijn nominatie komt voordragen als postuum eerbetoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden