Column

Wie macht wil, moet veel misbruik over het hoofd zien

Theodor HolmanBeeld Wolff

Zou Hillary echt zo beschaafd zijn? Natuurlijk is Donald Trump een arrogante patser en natuurlijk vindt hij dat hij zich alles bij en met vrouwen kan permitteren, maar ik vermoed dat hij daarin niet afwijkt van andere machtigen.

Een paar jaar geleden nog maar hadden we de Franse ­socialist Strauss-Kahn, die gezien werd als presidentskandidaat. Vlak voor hij zijn hotel zou verlaten, riep hij het kamermeisje bij zich en droeg haar op hem te pijpen.

Wij hadden CDA-minister-president Lubbers, over wie door collega's werd gezegd dat je 's avonds voor het raam in het Torentje 'vooral zijn harige kont snelle beslissingen kon zien maken'.

Macht erotiseert, want doet machtige nakomelingen verwachten.
Ik vind dat slim van de natuur. Want die nakomelingen zijn inderdaad vaak machtig, maar smijten ook met genoegen vaders geld over de balk zodat ze op die manier de economie weer stimuleren.

Ik weet trouwens niet wat ik zou hebben gedaan wanneer ik op jonge leeftijd veel macht had gehad. Ik denk dat ik moeite zou hebben met het juiste gebruik en misbruik van macht.

Hillary heeft ervaring met die erotiserende macht. Ze heeft ondervonden dat ze er uiteindelijk niks aan kan doen. Ze moest het toestaan, zeker omdat ze zelf nog ambities had om machtig te worden. Wie macht wil, moet veel misbruik over het hoofd zien.

Omdat seks domweg het fijnste is dat er bestaat, zal de machtige zichzelf daarmee altijd belonen.

Als je de keuze hebt om na een belangrijke beslissing met een feesthoedje op, op een rolfluitje te blazen of om Marilyn Monroe te neuken terwijl je vrouw in de voorkamer met de hapjes rondgaat, dan denk ik toch dat het moeilijk is alle vormen van beschaving in acht te nemen, tenzij je Mark Rutte heet.

Wat Trump zei was plat en grof, maar in zijn wereld ­wellicht usance; het zou een reden kunnen zijn om niet tot die wereld te willen behoren. Maar die wereld is juist de ­wereld die Hillary wil be­treden en kent. De wereld van de absolute macht.

Daarom zal zij ook niet zo geschokt zijn door wat Trump tien jaar geleden in een bus zei.

Zal het Trump aanhang kosten? Wanneer de onthulling van leugens al geen invloed heeft, dan denk ik dat jongensgebral over seks hem eerder zal helpen. Een hongerig volk eet alles.

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden