Plus

Wie legt er nou een bom bij de dominee?

Bijna was een vuurwerkbom ontploft  bij de dominee van IJburg en zijn man. Ze hoorden de daders net voor die het lont konden aansteken, maar de vraag blijft: waarom?

Patrick Meershoek
Alexander Noordijk voelt zich gesteund door kerk- en buurtgenoten, maar is ook verdrietig, boos en strijdvaardig. Beeld Eva Plevier
Alexander Noordijk voelt zich gesteund door kerk- en buurtgenoten, maar is ook verdrietig, boos en strijdvaardig.Beeld Eva Plevier

De schrik zit er nog steeds in. Drie weken geleden hoorden dominee Alexander Noordijk en zijn man Kai 's avonds rond tien uur verdachte geluiden op de galerij naast hun woning op de vierde verdieping van een appartementencomplex op IJburg.

Toen Kai de gordijnen opende om te kijken wat er aan de hand was, zag hij twee onbekende mannen zich haastig uit de voeten maken. Aan een van de ramen van de woning bleek met tape een zware vuurwerkbom vastgemaakt, klaar om te worden afgestoken.

Grote kans op brand
Noordijk: "Van de politie heb ik begrepen dat het ging om een mortier met een versneld lont, en dat zo'n ding flinke schade kan aanrichten. De ruit was er in elk geval aangegaan en de kans op brand was groot. Je moet er niet aan denken wat er verder had kunnen gebeuren."

Drie weken na dato wil de dominee zijn verhaal doen. "Ik zit nog met allerlei vragen. Ik wil natuurlijk vooral weten wie de daders zijn en wat hen bezielt om ons op deze vreselijke manier te bedreigen. Het voelt als groot onrecht dat ons dit is aangedaan."

De politie heeft de zaak in onderzoek, maar duidelijk is dat geen sprake is van een spontane daad. "Een buurman heeft dezelfde jongens eerder op de dag een paar uur op een bankje voor het huis zien zitten," vertelt Noordijk. "Dit was echt een geplande actie."

Gruwel in Gods ogen
Naar de motieven van de plegers kan de dominee enkel gissen. "Het beangstigt me wel dat het explosief bij ons thuis is aangebracht. Onze kerk op IJburg is herkenbaar. Maar deze mensen wisten kennelijk waar wij woonden, en hebben er bewust voor gekozen ons daar te treffen."

Mogelijk is homoseksualiteit de steen des aanstoots. De mannen zijn tien jaar getrouwd en eerder dit jaar werd De Binnenwaai, de protestantse kerk op IJburg, de honderdste kerk in het land waar lhbti-huwelijken worden bezegeld.

Noordijk zelf zegt niet zwaaiend met een regenboogvlag over IJburg te lopen, maar maakt ook geen geheim van zijn geaardheid. Toen hij begin dit jaar het stokje overnam van de beroemde dominee Rob Visser, liet hij zich samen met zijn echtgenoot inzegenen in de kerk.

Dat viel niet bij iedereen in goede aarde, vertelt hij. "Er zijn wel mensen binnen de orthodox-evangelische vleugel voor wie homoseksualiteit een gruwel in Gods ogen is. Dat hebben ze me ook wel recht in het gezicht gezegd. Maar bedreigd ben ik nooit."

Dreigmail
Noordijk is ook actief binnen Wijdekerk, een organisatie die opkomt voor de belangen van de lhbti-gemeenschap. Daar kwam een week voor het incident met de vuurwerkbom een dreigmail binnen met de ondubbelzinnige boodschap: jullie zullen branden in de hel.

Kan dat een aankondiging zijn geweest? Noordijk: "De politie heeft de mail meegenomen in het onderzoek. Maar het kan net zo goed toeval zijn. Ik wil niet met een beschuldigende vinger wijzen naar een groep voordat er duidelijkheid is over de motieven van de dader."

Na een korte periode van bezinning heeft de dominee zijn werk weer opgepakt. "Ik ben met mijn man een week op vakantie gestuurd. Dat was heel goed. Dit weekeinde komen we met een groep gelovigen uit de lhbti-gemeenschap samen om het brood met elkaar te breken."

Burgemeester
Dat gebeurt voorlopig onder verscherpt toezicht van de politie, die ook een oogje in het zeil houdt rondom de woning. "Daar is sinds het incident camerabewaking," vertelt Noordijk. "Het is vervelend dat het nodig is, maar het maakt ons ook wat minder kwetsbaar."

Een pleister op de wonde was de steun die de dominee de afgelopen weken van alle kanten heeft mogen ontvangen. Hij kreeg meteen na het incident telefoon van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen die zijn nummer achterliet, mocht Noordijk dat nodig hebben.

Ook in de wijk leven de mensen met hem mee. "IJburg is een hechte gemeenschap. Het nieuws doet snel de ronde. Van de bakker kreeg ik de eerste keer dat ik daar was, meteen een doos gebakjes mee voor de schrik. Er is heel veel medeleven."

Veilige haven
Dat doet de mens goed, maar toch zegt Noordijk nog steeds verdrietig, boos en strijdvaardig te zijn. "Als ik iets probeer te zijn als dominee, is het een bruggenbouwer. We steken veel tijd en energie in het leggen met contacten met de verschillende gemeenschappen."

Daarbij onderstreept de dominee dat De Binnenwaai een veilige haven voor iedereen is. "Wij willen een kerk zijn waar iedereen welkom is zoals hij of zij gemaakt is. Wij krijgen mensen over de vloer die zich in andere kerken niet aanvaard voelen. Juist zij moeten zich veilig weten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden