Wie legde die granaat op de mat van Café In the City?

Een onbekende legde woensdag in Café In the City bij het Leidseplein een handgranaat op de deurmat. De familie die nauw betrokken is bij de zaak had al vaker conflicten.

Café In the City werd ontruimd vanwege een handgranaat op de mat Beeld ANP
Café In the City werd ontruimd vanwege een handgranaat op de matBeeld ANP

Woensdagmiddag kort na vier uur doet een onbekende man de voordeur van Café In the City op het Kleine Gartmanplantsoen op een kiertje, bukt zich en legt een handgranaat op de deurmat. Daarna vertrekt hij.

Nadat de gasten en het personeel zijn geëvacueerd en de Explosieven Opruimingsdienst de granaat heeft opgeruimd, komt de vraag: waarom? Hebben de eigenaren een conflict?

"Ik heb geen idee waar dit vandaan komt," zegt Saïd Bardan, die met twee compagnons behalve Café In The City ook al jaren twee roemruchte feestcafé's rond het Leidseplein uitbaat.

Bardan is de man die overlegt met de politie en de gemeente, nadat het café door de burgemeester is gesloten. Dat hij niet op de eigendomspapieren staat, is kennelijk geen bezwaar.

Er staan wel meer mensen niet op de papieren van Café In the City, terwijl zij wél een belangrijke rol spelen bij de bedrijfsvoering.

Niet het eerste geweld
In de Amsterdamse horeca staat de zaak ook wel bekend als het café van de familie De Jong: de zeer omstreden Haagse horecaondernemer John de Jong (49) en zijn twee zoons Mickey (26) en Yoeri (24).

Het is niet de eerste keer dat een café waarbij de familie nauw betrokken is met geweld te maken krijgt: eerder waren zij de drijvende kracht achter The Harbour Club Café in het Olympisch Stadion. Die zaak brandde vorig jaar tot de grond toe af. Het vuur was vermoedelijk aangestoken.

Café In The City wordt in de Amsterdamse horeca wel gezien als een soort doorstart van dat restaurant in het Olympisch Stadion: het uithangbord is vrijwel hetzelfde en ook het personeel is meegereisd. In oktober, daags na de opening van het café, leidt vader John trots een verslaggever van deze krant door de nieuwe zaak, die zijn zoons 'zijn begonnen om het Leidseplein wat aantrekkelijker te maken'.

Frietkraam werd horeca-imperium
Dat interview ten spijt wordt de betrokkenheid van de familie De Jong nu door iedereen angstvallig ontkend. Vooruit, Mick de Jong is de bedrijfsleider, zegt eigenaar Saïd Bardan, 'maar die heeft gewoon gesolliciteerd.' "Het enige dat hij heeft geïnvesteerd, is energie."

The Harbour Club in het Olympisch Stadion brandde vorig jaar volledig af Beeld Marc Driessen
The Harbour Club in het Olympisch Stadion brandde vorig jaar volledig afBeeld Marc Driessen

Ook de familie De Jong ontkent (grote) betrokkenheid: "Kijk maar in het register van de Kamer van Koophandel. Bewijs genoeg, toch?" Dat is niet het beeld in de Amsterdamse en Haagse horecawereld, waar John de Jong een oude bekende is. Hij wist zijn frietkraam aan het Scheveningse strand uit te bouwen tot een horeca-imperium.

Parel in de kroon: The Harbour Club. In vestigingen in Scheveningen, Amsterdam en zelfs even Ibiza worden in luxe setting duizenden oesters en flessen champagne genuttigd. Maar bronnen in de Amsterdamse én Haagse horeca vertellen dat De Jong al lang is verwikkeld in een aantal hoogoplopende conflicten - ook met mensen 'met wie je liever geen thee wil drinken'.

De granaat bij Café In the City zou daarmee te maken hebben. De Jong heeft veel vijanden in de Haagse horeca, vooral doordat hij slecht van betalen zou zijn. John De Jong ontkent dat desgevraagd: "Geen huwelijk gaat over rozen. Als je al 25 jaar in zaken zit, heb je wel eens een conflict. Maar niets wat te maken heeft met een handgranaat."

Zeer hardnekkig
Dat is wel eens anders geweest. In 2010 werd al een handgranaat bij de Scheveningse Harbour Club gegooid - toen werd ook op de zaak geschoten. Een jaar eerder was De Jong thuis met veel geweld overvallen, met zijn vrouw en kinderen als getuigen. Daarna werd nog een poging gedaan hem af te persen.

Volgens De Jong heeft hij nu slechts één conflict: met zijn voormalig compagnon van de Harbour Club. De Jong: "Maar dat is niet iemand die granaten neerlegt. Het is zakelijk, dat doen wij niet." De oud-compagnon in kwestie: "Daar sluit ik mij graag bij aan."

Het verhaal dat de breuk tussen de twee ontstond nadat De Jong voor tonnen uit de Harbour Club zou hebben gehaald, is zeer hardnekkig, al is ook dat altijd ontkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden