Wie krijgt nu de klus NZ-lijn op z'n bordje?

AMSTERDAM - Wie moet het stokje van Tjeerd Herrema overnemen? Vanaf maandag buigt de PvdA in de gemeenteraad zich over de vraag wie de politieke verantwoordelijkheid voor de Noord/Zuidlijn op zich moet nemen.

Wordt het een veteraan uit politiek of bedrijfsleven, die zijn sporen al heeft verdiend? Of is de Noord/Zuidlijn een buitenkansje voor een jonge hond, een meesterproef voor een mooie loopbaan in de politiek? De PvdA kan een kandidaat voor de post voordragen, die door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.

Die voordracht kan nog weken op zich laten wachten.

Verschillende raadsleden hebben al geconcludeerd dat de problemen rond de metrolijn te groot en te gewichtig zijn om daar tot de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar een van de zittende wethouders mee te belasten.

Daarmee vervalt de mogelijkheid om via een herschikking van portefeuilles het huidige college de klus te laten klaren.

Wel is afgesproken dat wethouder van Ruimtelijke Ordening Maarten van Poelgeest (GroenLinks) voorlopig het dossier Noord/Zuidlijn onder zijn hoede neemt. Hij neemt ook verkeer en volkshuisvesting van Herrema over, met uitzondering van de wijkenaanpak (een taak die wethouder Freek Ossel overneemt) en de verkeersplannen ten behoeve van de luchtkwaliteit (Marijke Vos).

Een mogelijkheid is dat de zware opgave aan een jonge, veelbelovende PvdA'er wordt gegund, maar waarschijnlijker is het dat wordt gekozen voor een bestuurlijk zwaargewicht dat zich flink kan laten gelden, tot in Den Haag toe, in de onvermijdelijke lobby om extra geld.

Maar daarvoor geldt weer dat in maart 2010 al verkiezingen gehouden worden. En tot de zomer van dit jaar is het woord aan de commissie-Veerman, dus tot die tijd zijn de handen van een nieuwe wethouder min of meer gebonden. Misschien dat daarom vooralsnog een topambtenaar de kar moet trekken. Amsterdam heeft goede ervaringen met een bouwregisseur, een stadsregisseur (tegen verkeersopstoppingen) en een regisseur sociale cohesie, dus waarom geen Noord/Zuidlijnregisseur? Maar voor zo'n precair dossier moet een politiek verantwoordelijke zijn. Daarom ligt het nog het meest voor de hand om uit te kijken naar een bestuurlijke veteraan.

''Het is geen lekkere klus, aan de Noord/Zuidlijn is weinig eer te behalen,'' zegt ook PvdA-raadslid Myriam Bergervoet.

''Het moet iemand zijn wiens carrière niet meer zo snel beschadigd raakt door de Noord-Zuidlijn.'' (HET PAROOL)

''Het is geen lekkere klus, aan de Noord/Zuidlijn is weinig eer te behalen,'' zegt PvdA-raadslid Myriam Bergervoet. Foto ANP/Ade Johnson Beeld
''Het is geen lekkere klus, aan de Noord/Zuidlijn is weinig eer te behalen,'' zegt PvdA-raadslid Myriam Bergervoet. Foto ANP/Ade Johnson
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden