Wie krijgt de fietsen de stalling van de OBA in?

Maak van het bibliotheekplein een gedoogzone voor fietsendieven: deze suggestie zal de prijsvraag voor het fietsparkeerprobleem op het Oosterdokseiland zeker niet winnen. Andere ideeën snijden wel hout.

De fietsen voor de Openbare Bibliotheek.Beeld Rink Hof

Russische toestanden op het Oosterdokseiland. De Moskouse conservatoriumstudent Zenya weet zijn fiets ternauwernood tot stilstand te brengen op het pleintje voor de Centrale Bibliotheek. Hij gunt de ingang van de fietsenkelder geen blik waardig. Sterker: Zenya gaat niet eens op zoek naar een plekje. Hij legt zijn standaardloze fiets plat op de stoep, vlecht voorwiel aan frame vast met een lullig kettingslotje en spoedt zich zingend het gebouw binnen. Waarom hij niet in de fietsenkelder gaat staan? 'Mijn fiets heeft geen remmen, ik kom de helling niet af. Dangerous!'

Zootje
Zenya is niet de enige die zijn neus ophaalt voor de fietsenkelder schuin onder de bibliotheek: het plein, dat hier officieel Oosterdokskade heet, is bezaaid met fietsen. De meeste staan, maar her en der liggen ook fietsen, omgevallen en neergelegd. Het is een zootje.

Biebbezoekers, toch niet per se het schuim der stad, mag je veronderstellen, negeren het parkeerverbod massaal. Ook halverwege deze donderdag staan er boven meer fietsen dan beneden, de kelder is doorgaans voor slechts een derde tot hooguit de helft gevuld, is de inschatting.

Prijsvraag
Dat is zonde van zo'n dure fietsenstalling, vindt het stadsdeel Centrum. Op zoek naar een oplossing is besloten de Amsterdammer zelf te laten meedenken: een prijsvraag. Voor de tien beste ideeën ligt een beloning te wachten van vijfhonderd euro.

Mensen die denken dat ze het beter weten dan een ambtenaar hebben nog tot en met volgende week om hun tips en suggesties in te sturen. De teller staat op een kleine honderd. Daar zijn Luuk Appelman, beleidsadviseur ruimtelijke beleid, en communicatieadviseur Marc Schoneveld van het stadsdeel allerminst ontevreden over. Het inroepen van hulp van de Amsterdammers is ook geen zwaktebod, vinden ze.

Schoneveld: 'Juist niet. Het is burgerparticipatie in wedstrijdvorm.'
Veel van de ingestuurde ideeën zijn fris, zegt Appelman. Dat komt doordat fietsen in Amsterdam echt een onderwerp is. 'We juichen vooral toe dat mensen hier vaak op de fiets stappen, maar al die fietsen veroorzaken ook problemen. Op het Oosterdokseiland is dat duidelijk het geval.'

Het stadsdeel krijgt soms wilde suggesties, dat willen de twee wel alvast zeggen. Schoneveld: 'We staan er positief in, maar we moeten ieder plan natuurlijk wel beoordelen aan de hand van de criteria waaraan wij ons zelf ook moeten houden. De suggestie om het plein voor de bibliotheek aan te wijzen als gedoogzone voor fietsendieven, kunnen we dus niet meenemen. Een origineel idee, maar ik ben bang dat staatssecretaris Teeven zal gaan dwarsliggen.'

Lees vandaag (31-1) meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden