Plus

Wie kocht de witte rompertjes?

De politie tast nog in het duister over de vondst van de dode baby bij de Sloterplas vorige week woensdag. 'Er zijn zo veel vragen.'

Hanneloes Pen en Bas Soetenhorst
De politie doet uitgebreid onderzoek bij de Sloterplas. Beeld Maarten Brante
De politie doet uitgebreid onderzoek bij de Sloterplas.Beeld Maarten Brante

Het is een kale grasplek, ongeveer een meter van het water van de Sloterplas vandaan. Een opvallende plek, want zichtbaar voor iedere voorbijganger. Een oranje tas op het open gras springt daar in het oog. Bij de plaats waar de dode baby is gevonden, ligt een klein wit bloemetje.

Wilde degene die de baby er neerlegde dat het kindje gevonden werd? Was de tas anders niet in het dichte struikgewas enkele stappen verderop geworpen? Leefde het kindje nog of is het ter plekke overleden? De politie tast volledig in duister.

"Dit is zo'n complexe zaak. Er zijn zo veel vragen. We houden alle scenario's open," zegt onderzoeksleider Ton Uiterwijk.

Niketas
Het kindje, een jongetje van vermoedelijk enkele dagen tot een week oud, werd vorige week woensdag om 18:28 uur gevonden door een wandelaar met een hond. Het baby'tje lag in een opvallende Niketas en was gewikkeld in een Burberrydoek.

Na een telefoontje naar de meldkamer kwam het onderzoek onmiddellijk op gang. De forensische opsporingsdienst, districtsrecherche en zedenpolitie kwamen naar de Sloterplas. Een dag later werd ook het Team Grootschalige Opsporing (TGO) ingeschakeld, dat onderzoek doet naar zware misdaad als liquidaties en ingewikkelde zaken met een grote impact op de maatschappij.

Navelstreng
De scenario's die het TGO hanteert, zijn talrijk: het kindje kan al dood zijn geweest toen het werd neergelegd maar het kan ook nog geleefd hebben. Het kan een natuurlijke dood zijn gestorven of zijn omgebracht. Het kan dood geboren zijn of enkele dagen hebben geleefd. "Het is een triest ongeval," zegt Uiterwijk.

Het jongetje - zwart haar - had een luier om en een rompertje aan. In de tas zat nog een extra rompertje. Is het dan nog verzorgd? "Zoiets zou je denken. Maar een arts vertelde over het verschijnsel neonaticide: vrouwen die uit angst ontkennen dat ze zwanger zijn, niet naar een verloskundige gaan, bevallen en vervolgens het kindje smoren. Soms zie je dat die vrouwen het dode kindje een tijdje verzorgen. Een belangrijk deel van ons onderzoek richt zich op neonaticide."

Het stoffelijk overschot wordt momenteel door het NFI, Nederlands Forensisch Instituut, onderzocht. Het jongetje had nog een navelstreng. Uiterwijk: "We kunnen niet zeggen of dat naveltje vakkundig is afgebonden. Ook is niet duidelijk of het kind een hielprik heeft gehad." Daardoor is onduidelijk of de zwangere moeder en de baby in contact zijn geweest met professionals uit de gezondheidszorg.

Rompertjes
De politie doet onderzoek naar de herkomst van de Niketas, de doek en de crèmekleurige en witte rompertjes die bij de Primark zijn gekocht. Beelden van bewakingscamera's worden bekeken. Coördinator Johan Meijwaard: "We proberen zo veel mogelijk data op te vragen, al is dat hier in deze omgeving lastig."

Ook is een passantenonderzoek in gang gezet waarbij wandelaars, joggers en fietsers is gevraagd of ze iets verdachts hebben gezien. Op basis van hun informatie maakt de recherche een tijdlijn. Uiterwijk: "Mensen die hier hun hond uitlaten, kunnen ons wel wat vertellen. Bijvoorbeeld of ze de tas hebben gezien. Zo kun je bepaalde dagen of uren uitsluiten."

Containerbaby
De prioriteit van de recherche ligt bij het vinden van de moeder. De twee rechercheurs waren destijds niet betrokken bij de zaak van de 'containerbaby' die in 2014 levend in een ondergrondse vuilcontainer in Nieuw-West werd aangetroffen. Dit kindje, een meisje, had wel een hielprik gehad.

"Deze zaak ligt anders. Het kindje in deze zaak is overleden. Wij willen weten wie de moeder was. Ze is mogelijk zelf slachtoffer. Heeft ze haar kindje vrijwillig afgestaan? Heeft de vader of hebben misschien haar ouders het baby'tje er neergelegd? Of een pooier? Was ze slachtoffer van mensenhandel?"

Er wordt een dna-onderzoek gedaan om de geografische herkomst van het jongetje te achterhalen. "Op het oog is niet te zeggen wat zijn afkomst is. Het jongetje heeft ook geen bijzondere kenmerken. Als de vader van het baby'tje voor een misdrijf is veroordeeld, heeft hij zijn dna moeten afstaan. Dan hebben we de vader zo te pakken."

Hondendeken
Sociale media als Twitter, Whatsapp en Facebook zijn ingezet bij dit onderzoek. Op Facebook liet iemand weten dat de doek mogelijk een hondendeken is geweest, waarschijnlijk aangeschaft bij Big Bazar. "We hoorden ook dat de tas onder meer is uitgedeeld bij een voetbaltoernooi voor kinderen met als inhoud een lunchpakket," aldus de rechercheurs.

De politie doet momenteel buurtonderzoek, gaat naar moskeeën en benadert huisartsen en verloskundigen. Meijwaard: "We willen weten of iemand een zwangere vrouw kent die geen kindje meer heeft. We hebben namen binnengekregen, maar als de baby in blakende gezondheid wordt aangetroffen, kun je die moeder natuurlijk meteen wegstrepen."

Het NFI-onderzoek zal enkele weken duren. In elk geval zal dan meer informatie over het kindje zelf naar boven komen. Uiterwijk: "Bijvoorbeeld of het nog heeft gedronken. Dan kun je zien of het heeft geleefd."

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Vondst dode baby geen unicum

De afgelopen tien jaar zijn in Nederland 42 babylijkjes aangetroffen, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen. De laatste twee jaar zijn zes dode baby's gevonden. Dat is inclusief de baby aan de Sloterplas. Met uitzondering van de Sloterplasbaby is in alle gevallen waarbij de baby het niet overleefde, achterhaald wie de moeder was.

Sinds 2006 zijn vijftien kinderen te vondeling gelegd of als zodanig aangetroffen. Een geruchtmakende zaak betreft een pasgeboren meisje dat in oktober 2014 uit een ondergrondse vuilcontainer in Nieuw-West werd gered. De politie heeft nog altijd niet de identiteit van de moeder achterhaald. Het meisje had een hielprik gehad, waardoor in de medische sector werkzame mensen contact moeten hebben gehad. Vermoedelijk vanwege het medisch beroepsgeheim heeft niemand zich gemeld.

Het beroepsgeheim staat tot nu toe ook medewerking in de weg van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat het bloed verzamelt dat met 1,4 miljoen hielprikjes is verkregen. Daar zou in theorie gezocht kunnen worden naar een match met het bloed van de containerbaby.

Op vijf plekken bestaan zogenoemde vondelingenkamers: Zwolle, Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. Een maand geleden is voor het eerst een baby in zo'n kamer achtergelaten, in Groningen. Stichting Beschermde Wieg, initiatiefnemer van de vondelingenkamers, kondigde begin vorig jaar aan dat er ook één in Amsterdam komt. Sindsdien is daar niets meer van vernomen.

Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar met maximaal 4,5 jaar cel. De vondelingenkamers worden tot nu toe gedoogd. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming is tegenstander, net als de gemeente Amsterdam, die het geen 'toereikende oplossing' vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden