'Wie kampeert nou ook daar?'

ROME - De gewelddadige overval op het Nederlandse echtpaar Van Munster zorgt voor grote ophef in Italië. Het nieuwe veiligheidsbeleid van de regering-Berlusconi staat ter discussie, maar de rechtse burgemeester van Rome vindt dat de Nederlandse fietsers het onheil over zichzelf hebben afgeroepen.

Voor de Italiaanse media was de roofoverval groot nieuws; de meeste Italiaanse kranten besteedden er gisteren twee volle pagina's aan. Alle kranten publiceerden de getuigenis vol gruwelijke details van de 54-jarige Paul van Munster.

Zoals altijd in Italië is het gebeurde direct inzet geworden van politieke twisten. De linkse partijen, die de laatste verkiezingen verloren omdat ze volgens rechts verantwoordelijk waren voor gelijksoortige misdaden in Rome, slaan nu terug. ''We zien nu dat alles propaganda was,'' aldus Maria Pia Caravaglia, voormalig viceburgemeester van Rome.

Ze viel ook hard de nieuwe burgemeester aan, Gianni Alemanno, die sprak van een 'geïsoleerd incident' en de schuld zonder veel omhaal legde bij de Nederlanders zelf. Volgens de ex-neofascist was het een 'grove onzorgvuldigheid' om de tent neer te zetten 'op een door God en de mensen verlaten plek'.

Alemanno vond niet dat vier andere incidenten die zich de afgelopen twaalf maanden in Rome voordeden, vergelijkbaar waren met wat vrijdagnacht is gebeurd. ''De aanval vond niet plaats bij de uitgang van een metrohalte, maar in een zeer afgelegen gebied. Bij een camping zou niets zijn gebeurd.''

Alemanno heeft niet helemaal ongelijk. De half agrarische gebieden aan de rand van Rome (en veel andere Italiaanse steden) zijn een toevluchtsoord voor illegale immigranten en tal van halve en hele criminelen - en dus absoluut ongeschikt voor kamperen. De plaats waar het Nederlandse paar besloot stil te houden, de Ponte Galeria, halverwege Rome en het vliegveld Fiumicino, is een berucht gebied met veel prostitutie.

Burgemeester Alemanno en de regering-Berlusconi verdedigden het nieuwe veiligheidsbeleid en zeiden de inzet van meer militairen op straat te overwegen. Het accent werd in alle commentaren gelegd op de snelle operatie van de carabinieri.

Opmerkelijk genoeg hield de rechtse pers zich stil over het feit dat de agressie weer door de zo vaak verketterde Roemenen is gepleegd. Men is blijkbaar bang voor een boemerangeffect. Ook was er weinig aandacht voor het feit dat de Roemeense herders door Italiaanse grondbezitters zijn ingehuurd. (HET PAROOL)

Zoals altijd in Italië is het gebeurde direct inzet geworden van politieke twisten. De linkse partijen, die de laatste verkiezingen verloren omdat ze volgens rechts verantwoordelijk waren voor gelijksoortige misdaden in Rome, slaan nu terug. Foto EPA/Claudio Peri Beeld
Zoals altijd in Italië is het gebeurde direct inzet geworden van politieke twisten. De linkse partijen, die de laatste verkiezingen verloren omdat ze volgens rechts verantwoordelijk waren voor gelijksoortige misdaden in Rome, slaan nu terug. Foto EPA/Claudio Peri
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden