Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van zwemplekken?

De verdrinking van een vijfjarig meisje in de Sloterplas, afgelopen zondag, roept vragen op over de veiligheid van natuurzwemplaatsen in Amsterdam. Waar mag worden gezwommen en waar niet? En wat zijn de grootste gevaren in open water?

Julia Cornelissen
Bloemen bij de Sloterplas waar vorige week een vijfjarig meisje verdronk. Beeld Maarten Brante
Bloemen bij de Sloterplas waar vorige week een vijfjarig meisje verdronk.Beeld Maarten Brante

Het aantal plaatsen in de stad waar mag worden gezwommen in open water is beperkt. De door de provincie aangewezen officiële buitenzwemplaatsen zijn IJburg, het Diemerpark, de Sloterplas, de Nieuwe Meer in het Amsterdamse Bos, de Gaasperplas en de Hoge Dijk.

Beheerders in dienst van de stadsdelen zijn verantwoordelijk voor maatregelen om de zwemplaatsen veilig te houden, zoals het inzetten van toezichthouders. Deze maatregelen zijn bij elke zwemlocatie anders.

Daarnaast zet de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord handhavers in op alle officiële plaatsen. Deze handhavers kijken naar het gebied aangrenzend aan het water. Liggen er obstakels, zitten er kuilen of gaten in de grond, ligt er glas? Waternet is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.

Ouders verantwoordelijk
De Amstel, het IJ en de grachten worden steeds populairder onder zwemmers op warme dagen. Hier zwemmen mag officieel niet. Volgens Vera Al, woordvoerder van wethouder Kock, is het niet haalbaar om hier toezicht te houden. "Er wordt op veel plaatsen steeds meer gezwommen. Het college van burgemeester en wethouders kijkt ook naar de verantwoordelijkheid van de stad als geheel om zwemmen overal veilig te houden."

Maar, zegt Al, verdrinkingen zijn niet altijd te voorkomen door toezicht. Juridisch gezien blijven ouders verantwoordelijk voor hun zwemmende kind, óók wanneer er toezichthouders bij een zwemplaats aanwezig zijn.

Boten en jetski's
Toezichthouders waarschuwen voor schijnveiligheid. "Als we met te veel zijn, kunnen we de indruk wekken dat ouders niet meer hoeven op te letten," zegt Jeroen van Dalen, coördinator van de oppassers bij IJburg.

Gevaar voor zwemmers kan uit verschillende hoeken komen. Bij IJburg zijn het de boten en jetski's, die het zwemwater doorkruisen als ze aanmeren bij het strand. Zij moeten eigenlijk buiten een met boeien aangegeven grens blijven. Bij de Gaasperplas wordt verontreiniging van het water als grootste gevaar gezien. Volgens Johan van Beek, woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West, zijn goed zichtbare bordjes vooral belangrijk, waarop ouders kunnen lezen dat zwemmen op eigen risico is.

Lees verder: Waarom zwemmen in open water gevaarlijk is

null Beeld JdN/Het Parool
Beeld JdN/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden