Plus

Wie is politiechef Ad 'Adje Latje' Smit?

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (64) is buiten functie gesteld. Wie is hij? Een profiel over 'Adje Latje'.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

De woensdag aan het licht gekomen affaire werpt een grauwsluier over de bloemrijke carrière van Ad Smit (Lekkerkerk, 1952), die in 1976 begon als wachtcommandant aan Bureau Leidseplein - in het pand waar nu een vestiging van The Bulldog zit.

In de jaren tachtig vocht hij oorlogjes uit met de krakers, die hem de bijnaam 'Adje Latje' opleverden. Vervolgens was hij plaatsvervangend chef van de recherche, chef van de politie in de Bijlmermeer, districtschef van de politie in de binnenstad (1998 tot 2004) en districtschef van de politie in Oost en Zuidoost (2004 tot 2014).

Nationale Politie
Hij was chef van het Taxiteam dat in de jaren na de millenniumwisseling de taxioorlog moest beteugelen en was, vaak als algemeen commandant, lang de vaste verantwoordelijke voor de openbare orde rond (risicovolle) voetbalwedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal, in de Arena. Hij leidde tal van grootschalige politie-optredens.

Omdat hij had geweigerd bij de vorming van de Nationale Politie op zijn eigen functie te solliciteren, aangezien verscheidene korpsleidingen hem een chefschap tot zijn pensioen hadden beloofd, kreeg Smit vorig jaar een baan in de luwte op politiekantoor De Eenhoorn in Oost, als adviseur van de dienst Toezicht en Handhaving van de gemeente. Binnenkort gaat hij met pensioen.

Achtervolging
Smit is nooit een kleurloze chef geweest. Zijn carrière is rijk aan anekdotes, vooral over zijn optredens op straat toen hij al lang en breed chef was. Op 29 november 2000 zou de districtschef in de binnenstad met zijn plaatsvervanger naar een sportdag gaan toen op bureau Lijnbaansgracht een melding werd omgeroepen over een gewapende overval de Albert Heijn op de Nieuwezijds Voorburgwal, achter het paleis.

Twee mannen met automatische wapens hadden caissières in de kluis gedwongen een tas met geld te vullen. Ze vluchtten te voet, kaapten op de Keizersgracht de bestelauto van een elektricien en scheurden richting West - schietend op de politiewagens die hen al snel achtervolgden.

Smit passeerde in West in zijn snelle dienstauto de voorste politiewagen, terwijl de daders bleven schieten en zijn auto meermaals raakten. Smit sneed ze af, ze botsten op een vuilniswagen en moesten zich overgeven.
In 1998 was op een foto in Het Parool te zien hoe Smit in gevecht was met een hond, toen hij voorop ging in de ontruiming van een undergroundfeest bij het Noordzeekanaal.

Respect
Zo kent het korps een lange reeks verhalen over Smit die eigenhandig verdachten arresteerde en die meer dan duizend optredens van de mobiele eenheid meemaakte of leidde. Ook van zijn arrestanten of van criminelen kreeg Smit achteraf soms respect omdat hij zonder omhaal persoonlijk op ze af was gekomen.

In de Volkskrant werd hij vorig jaar uitgebreid beschreven als 'één van de beste politiecommissarissen die de hoofdstad ooit heeft gehad'.

Hij was 's lands langstzittende districtschef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden