Plus

Wie is 'onmisbare schakel' Sjaak B.?

Sjaak B. is gearresteerd nadat Astrid Holleeder vrijdag verklaarde dat hij volgens haar broer Willem betrokken was bij de liquidatie van Cor van Hout in 2003. De Amsterdamse wapenfanaat is al decennia actief in de onderwereld.

Paul Vugts
Sjaak B. Beeld
Sjaak B.Beeld

De beelden doen de maag samentrekken. Kennelijk doodgemoedereerd, want met zijn rug naar de deur, zit Sjaak B. (47) in januari 2015 in een hamburgerrestaurant in Panama-Stad.

Een man wandelt binnen - in spijkerbroek en poloshirt, zonder enige vermomming. Hij richt een pistool op B.'s achterhoofd, mikt héél kalmpjes en drukt af. Hij wil nogmaals schieten, maar zijn wapen weigert.

B. valt van zijn stoel. Een plas bloed vormt zich.

B. overleeft het schot door hoofd en keel wonderwel. Hij wordt nooit meer de oude, maar rijdt een jaartje later weer op zijn scooter door Amsterdam.

Jacob B. (Amsterdam, 19 september 1970) groeit op in Badhoevedorp, waar zijn vader een handel in tweedehandsauto's drijft.

Op zijn 23ste schiet hij, doorgesnoven, zijn pistool leeg in een lokaal café, met een dode en een gewonde tot gevolg. Hij krijgt acht jaar cel en ontmoet in de gevangenis meer criminelen. In Amsterdam maakt hij vervolgens naam als wapenhandelaar.

Grote wapenvondst
De recherche koppelt hem via dna op een bivakmuts aan een grote wapenvondst in 2003 in een Vinkeveense villa van televisiebekendheid Katja Schuurman, buiten haar medeweten verhuurd aan zware criminelen.

In 2007 wordt hij gepakt met een pistool zonder loop. Hij zegt te worden bedreigd.

Hij zit nog in de cel voor die zaak als hij formeel wordt aangeklaagd voor het leveren van wapens voor liquidaties in het proces Passage, de grootste Amsterdamse strafzaak ooit. Hij kent meerdere hoofdrolspelers in die zaak, maar ontkent dat hij ze hielp aan moordwapens.

Hij ging wel met huurmoordenaar Jesse R. om. Sterker: de nacht nadat die op 2 november 2005 volgens justitie handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman heeft vermoord, brengen ze samen door in seks­club Huize Ria aan de Overtoom, waar Sjaak 'de hele avond op een kamer zit met een dikke Thaise'. Ook in Euro Disney in Parijs hebben R. en hij het gezellig, daar zijn foto's van.

Pruik
B. maakt zich boos om de beweringen van kroongetuige Peter la Serpe, die hem behalve van wapenleveranties beschuldigt van 'zeker twintig' onderwereldmoorden als 'hitman' van het beruchte duo Sam Klepper en John Mieremet. In het strafdossier is voor die bewering geen begin van onderbouwing te vinden.

La Serpe zegt ook dat hij met B. in een bouwmarkt benodigdheden haalde voor een zelf te maken bom van semtex en moeren, waarmee de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl moest worden opgeblazen.

B. spreekt slechts in smalende bewoordingen over de kroongetuige, door justitie in pak gestoken onder 'een pruik van vijfduizend euro'. "Als je die wegdenkt, zie je een junk."

Als hij al komt opdagen in de rechtbank, doet hij vooral verveeld. Als zijn wapendossiers worden doorgenomen, bladert hij in zijn capuchontrui demonstratief door een krant.

Hij hangt onderuit en kletst door de ­verhandeling heen over 'zijn' handvuurwapens, automatische wapens, geweren en handgranaten.

Onmisbare schakel
Justitie noemt de van zware wapens 'bezeten' B. 'een onmisbare schakel' in de moordploeg. De rechters laten B. vrij uit voorarrest opdat hij zijn zieke vader kan verzorgen - steun en toeverlaat op de publieke tribune - en diens zieltogende nering in auto's kan redden.

Het hof geeft hem uiteindelijk 5,5 jaar cel voor wapenhandel, maar spreekt hem vrij van het leveren van wapens voor de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

In de Passagezaak kwam geregeld aan de orde dat B. in het milieu wordt beschouwd als bestuurder van de motor van waaraf Cor van Hout begin 2003 is geliquideerd. Dan ontbreekt het justitie nog aan bewijs om die beschuldiging hard te maken.

Vrijdag deed zich ineens een nieuwe kans voor. In het proces tegen Willem Holleeder zei zus Astrid onverwacht dat Willem haar in een heimelijk opgenomen gesprek ook had gezegd dat B. de motor had bestuurd.

Justitie liet hem meteen arresteren.

Lees terug: Astrid over Sjaak B. en de moord op Van Hout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden