Wie is momenteel de baas van Amsterdam?

De ontslagbrief van locoburgemeester en wethouder Kajsa Ollongren zal maandag of dinsdag binnenkomen bij de gemeenteraad. Wie is dan de baas van de stad?

Michiel Couzy
De ontslagbrief van loco-burgemeester Kajsa Ollongren valt deze week op de mat van de gemeenteraad Beeld ANP
De ontslagbrief van loco-burgemeester Kajsa Ollongren valt deze week op de mat van de gemeenteraadBeeld ANP

Ollongren vertrekt naar Den Haag om als vicepremier en minister zitting te nemen in het nieuwe kabinet.

Voor Amsterdam betekent dit dat, na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan, de nummer twee op de lijst weggaat. Want Ollongren is al meer dan een maand plaatsvervangend burgemeester.

De vraag die zich nu aandient: wie is momenteel de baas van de stad? Zolang de ontslagbrief nog niet verstuurd is, blijft Ollongren plaatsvervangend burgemeester. Donderdag staat ze als nieuwe minister op het bordes, dus dan is haar tijdperk definitief voorbij.

Dubbelrol
Wethouder Eric van der Burg (VVD) is de volgende op de lijst van locoburgemeesters en daarmee automatisch de nieuwe plaatsvervanger.

Maar Van der Burg is lijsttrekker van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, een functie die niet te combineren valt met het neutrale karakter van het burgemeesterschap. Omdat zijn tijd als plaatsvervanger erg kort zal zijn, is die dubbelrol nu even geen bezwaar.

D66 wil ondertussen de plek van plaatsvervanger opeisen, als grootste partij in de raad. Dan is Udo Kock aan de beurt. Maar de wethouder Financiën kan de burgemeesterstaken pas op zich nemen als het college hiertoe besluit.

Deze week komen de wethouders niet bij elkaar vanwege het reces, dus dat is pas volgende week. Het is de vraag of Udo Kock dit haalt en plaatsvervanger wordt, want de verwachting is dat Johan Remkes, commissaris van de Koning, snel een waarnemend burgemeester van buitenaf zal benoemen.

Lees meer: Kajsa Ollongren was net op stoom in Amsterdam en Welke buitenstaander gaat de stad een jaar lang leiden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden