Plus

Wie is liquidatiedoelwit Gianni L. eigenlijk?

Wie is de 19-jarige Gianni L., die vorige week vrijdag het vermoedelijke doelwit was van de twee mannen die in wijkcentrum Wittenburg het vuur openden?

Maarten van Dun en Paul Vugts
De politie sloot vorige week de omgeving van de Grote Wittenburgerstraat af Beeld anp
De politie sloot vorige week de omgeving van de Grote Wittenburgerstraat afBeeld anp

Gianni L. was op dat moment aanwezig bij de kookles die in het wijkcentrum aan de jonge kinderen werd gegeven. Aanvankelijk werd gedacht dat L. in het buurthuis was vanwege een kickbokstraining, maar nu blijkt dat hij rondliep bij de kookles die aan de jonge buurtkinderen werd gegeven.

Zij waren er getuige van hoe twee gewapende en gemaskerde mannen het buurthuis in renden en begonnen te schieten, kennelijk op zoek naar Gianni L. De 17-jarige Mohammed Bouchikhi, die in het buurthuis assisteerde bij activiteiten, dook weg voor de kogels maar werd dodelijk geraakt.

Vanuit de buurt klonk eerder kritiek dat in het wijkcentrum jonge kinderen kennelijk in aanraking konden komen met oudere jongens die bij de politie bekend zijn. Sommige buurtbewoners zeggen dat eerder niet te hebben geweten.

Klusjes
Gianni L. (19) was de periode voordat hij doelwit werd het pad ingeslagen dat meer forse jongens opgaan: zodra blijkt dat hun verschijning mensen ontzag inboezemt, worden ze meegevraagd voor 'klusjes'.

Zo was de grote Gianni, met de passende bijnaam Bigaa, volgens meerdere bronnen enkele jaren geleden betrokken bij een hoogoplopend conflict tussen twee partijen op de Oostelijke Eilanden. Iemand meende nog geld tegoed te hebben van een buurtgenoot, die een eethuis uitbaatte. Toen de horecaondernemer in een auto werd geduwd om de vordering kracht bij te zetten, zat Gianni op de achterbank. Zoals gezegd: zijn voorkomen maakt indruk. Aangifte werd nooit gedaan en het is onduidelijk of voor de zaak mensen zijn vervolgd.

Brommer
Rond zijn vijftiende reed Gianni L. zonder rijbewijs op een brommer, waarvoor hij verantwoording moest afleggen. Op foto's poseerde hij later trots met zijn behaalde brommerrijbewijs, maar nog voor zijn achttiende kwam hij meerdere keren in aanraking met de politie, vooral voor kleine zaken. Niet bekend is of het hem een veroordeling heeft opgeleverd.

L. gaat om met de vooral Marokkaanse jongens uit de buurt. Af en toe gaat hij met hen mee naar de kickbokstraining, maar zelf stapt hij niet op de mat. Het groepje hangt rond op straat en bij Gianni thuis.

Tim S.
In de buurt staan de jongens niet bij iedereen goed bekend. Dat blijkt in november vorig jaar. Volgens meerdere bronnen heeft het groepje van Gianni dan al langer ruzie met de aan lager wal geraakte Tim S. (39), die in een kelderbox op Kattenburg woont. Mogelijk treiteren de jongens hem al langer.

Als S. in november een scooter van het groepje steelt, gaan de jongens verhaal halen. Daarbij zouden klappen zijn gevallen. In de nacht van 23 november klinken knallen: vier jongens worden op de Kattenburgerkade geraakt door kogels. Gianni L. raakt gewond, zijn vriend Ayman Mouyah sterft op 19-jarige leeftijd. De politie arresteert Tim S. kort na de schietpartij. Hij zit nog altijd vast.

Gebiedsverbod
Gianni L. moet revalideren van die schietpartij, waarbij hij ernstig gewond is geraakt. Hij overweegt weer met school te beginnen, maar voor het zover komt, volgt de aanval op het wijkcentrum. Gianni was die avond zoals wel vaker bij de kookles die in het wijkcentrum aan de jongere kinderen uit de buurt wordt gegeven.

Gisteravond besloot burgemeester Jozias van Aartsen dat L. voorlopig niet meer in zijn eigen buurt mag komen. Hij krijgt een gebiedsverbod.

Over de aanleiding voor de schietpartij is nog veel onduidelijk. Wel is zeker dat L. vanaf de zomer is gezien in het gezelschap van beruchte criminelen, onder wie een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging crimineel Benaouf A. met een helikopter uit de gevangenis te bevrijden, in oktober vorig jaar.

Kort voor de schietpartij sprak een wijkagent nog met Gianni L. De boodschap: kijk uit met wie je omgaat, jongen.

Lees ook:
Oostelijke Eilanden: Veel hangjeugd zonder toezicht
Veel lol en gein, maar ook altijd gerotzooi

Reactie familie

De familie van Gianni L. laat in een reactie weten zich niet te kunnen voorstellen dat hij doelwit was van deze aanslag. "Wij begrijpen dat de politie alle opties onderzoekt. Zolang de politie daarover niets naar buiten brengt, is alles wat er over de zaak wordt gezegd en geschreven pure speculatie."

"Wel kunnen we zeggen dat de meest recente schietpartij hoogstwaarschijnlijk niets te maken heeft met het eerdere schietincident waarvan Gianni slachtoffer was. In die zaak zit een verdachte vast en zal het recht zijn loop hebben. Hopelijk gebeurt dat in dit geval ook. Ons medeleven gaat uit naar de familie van Mohammed Bouchikhi en de kinderen die getuige hebben moeten zijn van dit onvoorstelbaar buitensporige en laaghartige geweld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden