Profiel

Wie is jihadist Abdelhamid Abaaoud?

Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud (28) is mogelijk het brein achter de terroristische daden in Parijs en was waarschijnlijk betrokken bij tal van andere aanslagen. Wie is deze jihadist die opgroeide in Molenbeek?

Abdelhamid Abaaoud op een foto in het IS-tijdschrift Dabiq. Beeld anp
Abdelhamid Abaaoud op een foto in het IS-tijdschrift Dabiq.Beeld anp

Glimlachend zit Abdelhamid Abaaoud in 2014 in een terreinwagen, ergens in Syrië. Achter de auto, aan kabels gebonden, een aantal bebloede lijken. In de laadbak liggen nog meer stoffelijke overschotten. 'Vroeger versleepten we jetski's, quads en een aanhanger vol cadeautjes als we op vakantie waren in Marokko. Nu, op Allah's weg, versleep ik de lichamen van ongelovigen.'

De vergelijking die Abaaoud maakt is tekenend voor de radicale omslag van de 28-jarige Belg uit Molenbeek, die wordt gezien als één van de betrokkenen bij de aanslagen in Parijs, en mogelijk zelfs als brein daarachter.

Molenbeek
Abaaoud groeide op in Molenbeek als zoon van een winkelier, met vijf broers en zussen. Hij had een onbezorgde jeugd, zei zijn vader tegen Belgische media, en niets wees op een buitengewone religieuze interesse. Zijn vader vraagt zich nog altijd af hoe zijn zoon zo kon radicaliseren en noemt hem de schande van de familie.

Bij IS leek Abaaoud snel carrière te maken, zo zagen journalisten die beelden van hem in handen kregen waarop te zien was hoe hij bevelen gaf. Franse media omschreven Abaaoud als 'één van IS' actiefste beulen'.

Brein
Vervreemd van zijn oude wereld is hij allerminst. Hij reisde vanuit Syrië veelvuldig naar Europa, onder meer om zijn 13-jarige broertje op te halen voor de strijd in Syrië. Hij werd dit jaar bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor het rekruteren van Belgische jihadisten voor de strijd in Syrië.

Maar het liefst nog ging hij naar Europa om 'de kruisvaarders terroriseren die een oorlog tegen moslims voeren', zo zei hij zelf in het propagandatijdschrift van IS Dabiq, dat een interview met hem publiceerde, inclusief gestileerde foto's van Abaaoud's olijke gezicht.

Hij verklaarde wat Belgische inlichtingendiensten al langer dachten: hij was het brein achter de terreurcel in Verviers, die van plan was om aanslagen op politieagenten te plegen. Een politieinval voorkwam dat: twee van Abaaoud's medestrijders werden gedood, maar zelf wist hij te ontsnappen. Daarover schepte hij op in Dabiq: 'Het was Allah's wil: een agent hield mij tegen en vergeleek mij met een foto die ze van mij hebben, maar ze herkenden mij niet.' En: 'Dit laat zien dat een moslim geen angst hoeft te hebben voor de opgeblazen veiligheidsdiensten van de kruisvaarders.'

Aanslagen
Vorig jaar kreeg zijn familie te horen dat hij dood was, maar dat was waarschijnlijk een poging om de inlichtingendiensten op een dwaalspoor te brengen.

Abaaoud's naam keert namelijk vaker terug in onderzoeken naar (verijdelde) terreuraanslagen. Hij was een contact van de schutter die vorig jaar vier mensen doodschoot in het Joodse museum in Brussel en zou een kennis zijn van de man die afgelopen zomer met een Kalasjnikov het vuur opende in de Thalys-trein vanuit Amsterdam. Ook bij een mislukte aanslag op twee Parijse kerken in april zou Abaaoud op de achtergrond een rol hebben gespeeld.

Abdelhamid Abaaoud op een propagandafoto van IS. Beeld reuters
Abdelhamid Abaaoud op een propagandafoto van IS.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden