Plus

Wie is informateur Maarten van Poelgeest?

GroenLinks heeft Maarten van Poelgeest aangesteld als informateur. Hij begint al donderdag met verkennende gesprekken die uiteindelijk tot een werkbaar college moeten leiden.

Roelf Jan Duin
Maarten van Poelgeest, oud-wethouder, nu consultant bij Andersson Elffers Felix Beeld ANP
Maarten van Poelgeest, oud-wethouder, nu consultant bij Andersson Elffers FelixBeeld ANP

Met Van Poelgeest kiest GroenLinks voor een ervaren onderhandelaar die de Stopera kent als zijn broekzak.

GroenLinksleider Rutger Groot Wassink kondigde woensdagavond nog voor middernacht aan dat Van Poelgeest (53) informateur wordt. Die timing was opmerkelijk, maar de keuze voor Van Poelgeest lag voor de hand.

Weinig GroenLinksers zijn zo goed ingevoerd in de Amsterdamse politiek als Maarten van Poelgeest. Hij werd in 1998 raadslid, was van 2001 tot 2006 fractievoorzitter en trad in 2006 toe tot het stadsbestuur. Tot 2014 was hij wethouder.

En hoewel Van Poelgeest in zijn jonge jaren lid was van de communistische politieke jongerenorganisatie ANJV, staat hij niet bekend om zijn ideologische scherpslijperij.

Compromissen
Zeker als wethouder ontpopte hij zich als een pragmaticus die bereid was compromissen te sluiten. In zijn tweede periode als wethouder trok hij binnen het college op met de VVD.

Saillant is wel dat Van Poelgeest nooit samenwerkte met D66, de partij waarmee GroenLinks de komende collegeperiode hoogstwaarschijnlijk zal gaan besturen.

Vier jaar geleden, toen D66 als grootste uit de bus was gekomen, adviseerde Van Poelgeest zijn partij bij de collegebesprekingen.

Toen weigerde GroenLinks om de PvdA los te laten als linkse partner, waarna de onderhandelingen stukliepen en beide partijen in de oppositie terechtkwamen.

Bescheiden winnen
Nu zijn de kaarten anders geschud en zal GroenLinks als grootste partij meer kunnen eisen. Aan Van Poelgeest de taak om het revanchisme buiten de deur te houden: na de soms felle botsingen tijdens de campagne zullen GroenLinks en D66 nu weer samen door een deur moeten.

Wat Van Poelgeest zal helpen als informateur is zijn vakbondsverleden. In de jaren tachtig leidde hij als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond de protesten tegen toenmalig onderwijsminister Wim Deetman.

Van Poelgeest, in zijn vrije tijd fervent liefhebber van gezelschapsspellen, leerde toen een belangrijke les bij het onderhandelen: bescheiden winnen.

GroenLinks verkeert na de monsterzege van gisteravond in een overwinningsroes, maar bij onderhandelingen met partijen die nog een klap moeten verwerken, is niemand gebaat bij triomfalisme.

Volg de verkiezingen

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden