Plus

Wie is er nog bang voor de IRA?

Met de dood van journalist Lyra McKee, waar de Nieuwe Irish Republican Army verantwoordelijkheid voor nam, leek het gewelddadige verleden van Ierland terug te zijn. Maar nu zijn de reacties anders.

In Derry werden eerder als onaantastbaar beschouwde IRA-slogans dit weekend 'bijgewerkt' Beeld AFP
In Derry werden eerder als onaantastbaar beschouwde IRA-slogans dit weekend 'bijgewerkt'Beeld AFP

Het leek ook voor Ierland vaak een abstract debat, iets wat te maken had met de brexit. In het hart van alle onenigheid daarover ligt namelijk de onmogelijk te bewaken Ierse grens, met zijn honderden kilometers en even zoveel grensovergangen.

Dat een 'harde brexit' nieuw geweld rond die grens teweeg kon brengen, werd steeds gezegd. Pas toen Lyra McKee per ongeluk werd geraakt door een kogel die was bedoeld voor de politie, werd duidelijk wat dat betekent. Dood. Wapens. Angst.

De eerste tekenen, opgetekend door de The Irish Times, zijn dat er anders wordt gereageerd op het gewelddadige incident dan vroeger. 'Niet in onze naam', stond zaterdagochtend opeens groot op een muur in Derry. In de wijk Creggan werden als onaantastbaar beschouwde IRA-slogans in het paasweekeinde zelfs deels overgeschilderd.

Alle sympathie kwijt
"Niemand haalde het ooit eerder in zijn hoofd om aan de graffiti van de IRA te komen," zei straathoekwerker Kevin Campbell tegen de krant. "Ik heb geen idee wie dit heeft gedaan, misschien zijn het wel jonge knullen, maar het toont dat ze niet bang zijn."

Er was meer. Op de plek waar eerst op de muur stond geschreven dat het Ierse Republikeinse Leger anno 2019 nog springlevend is, lezen de inwoners van Creggan nu: 'IRA are done'.

Oudere inwoners van Creggan wisten nog dat het al een keer eerder was gebeurd, dat Creggan in één klap alle sympathie voor de IRA kwijt was. Dat was in 1972, toen de 19-jarige soldaat Ranger Best, terwijl hij in Creggan op verlof was, werd ontvoerd en doodgeschoten door de IRA.

"Daarna kon de IRA het in Creggan wel vergeten," zei Pat McArt, een oud-verslaggever van de Derry Journal tegen zijn jongere collega's die afgelopen weekeinde over de nasleep van de dood van Lyra McKee schreven.

Wrang
In de krant van zaterdag schreven ze over de spontane rouwbijeenkomst die werd gehouden in de straten van Creggan, waar McKee donderdagnacht werd neergeschoten. Haar partner Sara Canning riep op om McKee's dood niet voor niets te laten zijn en om haar motto 'weg met bommen en kogels' te laten voortleven. Dat juist zij door een kogel om het leven kwam, is bijzonder wrang.

Lyra McKee stond donderdagnacht naast een politieauto bij rellen, die waren uitgebroken nadat de politie in de wijk op zoek was gegaan naar wapens en bewijzen voor de aanslagen van januari. De Nieuwe IRA, een afsplitsing van de vroegere organisatie, heeft de verantwoordelijkheid voor haar dood genomen. Het was een ongeluk, stond in een verklaring.

Vanochtend is in verband hiermee een 57-jarige vrouw gearresteerd. In januari waren er al twee bomaanslagen, waarbij overigens geen doden vielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden