Wie is de Mol? werkt traag naar het onvermijdelijke einde toe

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 9.

De drie overgebleven kandidaten werden nog eens goed in beeld gebracht. Beeld NPO
De drie overgebleven kandidaten werden nog eens goed in beeld gebracht.Beeld NPO

'Dit wordt de hel," zegt Annemieke, als ze tijdens de tweede opdracht van de negende aflevering het zwembad nadert. Klaas heeft een kwartier eerder een go pro-camera op zijn borst gebonden gekregen en moet, onder de begeleiding van zijn medekandidaten, het strand bereiken zonder ook maar 1 toerist te filmen.

Onderweg kan geld worden gepakt, maar dan moet misschien wel van de snelste route worden afgeweken. Best lastig allemaal, aangezien het drietal in een overvol Dominicaans resort rondloopt - inderdaad, zo'n plek waar nogal wat toeristen voorbij komen.

Tientjes
Annemieke gaat vooruit als verkenner en probeert de weg vrij te maken, maar in eerste instantie verloopt de opdracht niet heel soepel. "Alsof we in The Walking Dead zaten," zegt ze tegen de camera. "They're everywhere!"

De tweede poging gaat iets beter, al vindt Klaas onderweg slechts een paar tientjes. De 'cameraman' van deze opdracht beweegt zich zigzaggend - "als een soort krab," vindt Annemieke - door het resort en gooit er met het strand in zicht een flinke eindsprint uit.

Verdachtmakingen
Dan pas krijgt hij het idee om gebukt te gaan lopen, waardoor zijn camera naar de grond gericht blijft. Zo wordt het inderdaad een stuk makkelijker om géén toeristen te filmen. Een voor de hand liggende strategie, zeker als je zo snel mogelijk de eindstreep wilt halen, maar zowel Klaas, Tim als Annemieke willen blijkbaar vooral Walking Deadje spelen.

Misschien maar goed ook, want veel spannender werd het niet. Met de eerste opdracht was al 600 euro verdiend, dankzij enkele goede fotoconstructies, waardoor het totale bedrag dat in de pot zit dit jaar uitkomt op 13.020 euro. Meer dan vorig seizoen, benadrukte Tim triomfantelijk. En daarmee was het opvallendste wapenfeit van deze aflevering benoemd.

Klaas probeerde Tim weer een paar keer verdacht te maken ("Hij was wel weer lang bezig met de details he?") en ook over Annemieke werd nog even wat twijfel gezaaid, nadat bleek dat ze de pot in het hotel had laten liggen ("Een raar verhaal," aldus Tim), maar ondertussen denken zowel Tim als Annemieke te weten dat Klaas de Mol is.

Verlossende woord
Ook de makers van Wie is de Mol 2016 konden geen verrassende draai meer vinden. Nadat de drie overgebleven kandidaten tenauwernood de Nederlandse/Dominicaanse versie van The Walking Dead hadden overleefd, werd de tijd opgevuld met 1 op 1-gesprekken en lange shots van de overgebleven drie kandidaten.

Daar waren ze: zittend in het zand, proostend met champagne, lachend bij de kapper, neusharen knippend, nagels vijlend, eenzaam ronddwalend op het strand. Zelfs bij Tim waren de leuke opmerkingen opgedroogd; de drie weken in het buitenland vond hij vooral "bizar".

En kwam toen dan eindelijk het verlossende woord? Natuurlijk niet. Na de test werd nog eens goed en lang ingezoomd op het drietal, waarna presentator Art met een knik afsloot: "Wie is de Mol? Dat ziet u volgende week."

Zelfs deel 3 van The Lord of the Rings werkte minder traag naar het onvermijdelijke einde toe.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden