WIDM-recap

Wie is de Mol?-recap: Tot zover de goede manieren

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? 2017, met een terugblik, theorieën en een voorspelling voor de Mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 3. Let op: de aflevering nog niet gezien? Deze recap bevat dan gevoelige informatie.

De resterende kandidaten lopen de executie van aflevering drie tegemoet. Beeld AvroTros
De resterende kandidaten lopen de executie van aflevering drie tegemoet.Beeld AvroTros

De eerste conclusie die we kunnen trekken na het kijken van de derde aflevering, die tot overmaat van ramp ook nog 'Einde Verhaal' heet: het is voorlopig einde verhaal voor de tv-carrière van de medewerkers van Het Parool.

Eerder deze week moest culinair verslaggever Hiske Versprille het onderspit delven in De Slimste Mens, nu is columnist Roos Schlikker er tamelijk vroeg uit gevlogen in Wie is de Mol?. En Schlikker werd ook niet erg serieus genomen als mogelijke Mol, aangezien haar medespelers haar genoeg vertrouwden om als penningmeester de pot te beheren.

Wat in de eerste minuten van deze aflevering duidelijk werd: het is afgelopen met de goede manieren. Imanuelle Grives gapte zonder blikken of blozen het molboekje van Jochem van Gelder, Sigrid ten Napel ging zelfs zo ver dat ze de bagage van Thomas Cammaert indook om zijn vragenlijst te ontvreemden.

De tijd van het gezellig kennismaken is definitief voorbij: kei-, bikkelhard, misschien wel meedogenloos zal dit spel gespeeld gaan worden.

Klassieke opdrachten
Waar de vorige twee weken volop psychologische spellen werden gespeeld, was dit een meer traditionele aflevering met klassieke, maar daarom niet minder gave opdrachten.

De eerste, een estafetteloop in de duinen, sprong eruit door de complexiteit van de sabotagemogelijkheden. Diederik Jekel werd verkozen om hoog op een duinpan te staan om de rest via geldpaaltjes naar een finish te loodsen - natuurlijk dé plek vanwaar de Mol iedereen eens fijn richting Verweggistan kon sturen. De estafettelopers werden intussen nauwelijks in de smiezen gehouden, en konden de euries zonder al te veel moeite achterover drukken. Feit is dat er bij deze opdracht flink is gemold. Minstens 1250 euro zou er verdiend moeten zijn, maar door een vies addertje werd er een gênante 130 euro bij elkaar geschraapt.

Het mollen ging in de tweede opdracht dan weer helemaal mis. Op een donker en verlaten strand werden Imanuelle en Sigrid apart genomen, terwijl de rest met harken in het zand elkaar met één tekening moest weten te omschrijven. Imanuelle en Sigrid probeerden even later onder een door vuurwerk verlichte hemel (!) te raden wie er met welk plaatje werd bedoeld.

Maar hoe een kandidaat te definiëren met één tekening, zonder cijfers of letters te gebruiken? Sanne Wallis de Vries had wel een idee: je harkt natuurlijk gewoon een afbeelding van iedereens lievelingsdrankje bij elkaar! Een gin-tonic staat voor Thomas, duh. Dat weet toch iedereen?
Of Sanne de Mol is of niet; ze zal zich zaterdagavond tranen met tuiten hebben gelachen om deze onbetwiste, ronduit bespottelijke molactie. Godzijdank werd er gekozen voor doeltreffende plaatjes (Diederik was een bebrild mannetje, Sanne haar Beatrix-persiflage, een radio stond voor Jeroen): 2500 euro in de pocket.

Nieuw jargon
Lang mocht de pret van die uitdijende portemonnee helaas niet duren. Tijdens de laatste opdracht moest de groep in vier Amerikaanse bakken een route rijden naar een onbekende locatie. Het mislukte faliekant; de opdracht kon niet eens afgemaakt worden - en bracht dus ook geen stuiver op.

Iets wat de kijker overigens wel overhoudt aan de derde aflevering: nieuw Wie is de Mol?-jargon! Diederik en Thomas spraken plotseling over het fenomeen 'stageverbond', waarmee ze hoogstwaarschijnlijk een soort proeftijd bedoelen voordat ze een echt bondje smeden. Stageverbond wordt de opvolger van etherdiscipline. Dat kán niet missen.

Lees ook onze terugblikken op aflevering 1 (link) en aflevering 2 (link) terug.

Wie is de Mol?

De rasechte Molloten speculeren voornamelijk over één hint: Art Rooijakkers houdt na de laatste opdracht een boek omhoog met de titel 'Miss Mole'. Zou dat een aanwijzing zijn dat de Mol dit jaar een vrouw is?

In dat geval zou Sigrid ten Napel een goede optie kunnen zijn. Sigrid bracht misschien geld in het laatje tijdens de tekenopdracht op het strand met Imanuelle, ze nam ook de leiding tijdens het routerijden. En dat verliep haast net zo knullig als de manier waarop zij haar walkietalkie hanteerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden