WIDM-recap

Wie is de Mol?-recap: smeedkunsten en 'oeps'-momenten

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? 2017, met een terugblik, theorieën en een voorspelling voor de Mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 5. Let op: de aflevering nog niet gezien? Deze recap bevat dan gevoelige informatie.

Musicalacteur Thomas weet opvallend snel de genummerde enveloppen te bemachtigen en houdt zelf nummer twee achter de hand.Beeld Avrotros

Het is een lekker begin van aflevering vijf: de pot is na het geldsmijten op de veiling nagenoeg leeg met Sigrid ten Napel is zowel een potentiële Mol als een geliefde bondgenoot uit het spel.

Gelukkig staat de kandidaten een indrukwekkende trip door het wilde westen te wachten. In drie door paarden getrokken wagens zullen zij een klein deel van de beroemde Oregon Trail af gaan leggen. En met slapen en eten in de buitenlucht is dat wel iets anders dan de (all-inclusive) hotels waar de kandidaten normaal in vertoeven. Voor Thomas Cammaert is het als doorgewinterde scout gesneden koek, Sanne Wallis de Vries maakt zich daarentegen toch wat zorgen over het eventuele bezoek van beren.

Maar terwijl de kandidaten genieten van het weidse landschap - en wij op onze beurt van de prachtige dronebeelden daarvan - is er onderweg uiteraard ook nog wat geld binnen te harken. Allereerst met een typische cowboybezigheid: schieten. De roos van zes bewegende schietschijven raken, betekent honderd euro voor de pot. Dankzij een snelle rekensom van Diederik Jekel weten we dat met de twintig kogels die de kandidaten ieder hebben, er 12.000 euro voor de pot kan worden verdiend. Althans, als ze allemaal Lucky Luke hadden geheten. Uiteindelijk blijkt er slechts zes keer bullseye te zijn geschoten.

Met paard en wagen leggen de kandidaten een deel van de beroemde Oregon Trail afBeeld Avrotros

Ponyexpress
Terwijl de kandidaten zich opmaken voor een nacht in de open lucht - oftewel zoals gebruikelijk in het wilde westen, een luchtbed oppompen - krijgen zij bezoek van een échte cowboy. Deze 'ponyexpress' bezorgt al galopperend zes enveloppen die de kandidaten mogen verdelen. Of eigenlijk, die Thomas mag verdelen. De musicalacteur weet namelijk opvallend snel de genummerde enveloppen te bemachtigen en houdt zelf nummer twee achter de hand.

Allen krijgen ze een aanwijzing om een joker te vinden. De ene aan de kant van de weg tijdens de reis van de volgende dag, terwijl Thomas en Jochem van Gelder te horen krijgen dat ze moeten samensmeden om hun jokers te bemachtigen. Letterlijk, want met verstopt gereedschap moeten zij stiekem twee houten schijven met een brandmerk voorzien van het Mol-logo. Ze besluiten dat te doen wanneer iedereen al op een oor ligt. Althans, iedereen behalve Diederik, die opeens rechtovereind blijkt te zitten. Is de wetenschapper een analyse aan het maken van de dag, of heeft hij de twee amateursmeden aan het werk gezien?

Na deze slapeloze nacht moet bij de laatste opdracht gezocht worden naar posters. Diederik beschrijft van een afstandje per portofoon het juiste affiche dat gezocht moeten worden in een woud van kleurrijke afbeeldingen. Een gevonden enveloppe achterop de poster betekent een puzzelstuk van een uiteindelijk te zoeken afbeelding. Diederik ontpopt zich als perfecte beschrijver van wildwestplaatjes en met gemak vindt bijna iedereen de juiste poster. Behalve Jochem dan, die daarmee opnieuw een actie toevoegt aan het lijstje van dingen die bij de presentator niet zo lekker gaan.

'Vol kamikaze'
Ook niet zo lekker is zijn bondjesverleden. Zijn verhouding met Sigrid kwam vorige week bruut ten einde en dus klopt hij maar weer aan bij zijn oud-Best Molfriend Forever Imanuelle Grives. Die klapt direct uit de school door te vertellen dat ze bij de vorige test 'vol kamikaze' is gegaan op Diederik. Ze overhandigt Jochem zelfs een lijstje met álles over haar enige echte Mol, zonder ook maar om een ruilmiddel te vragen. Jochem reageert op zijn beurt opvallend laconiek op deze op het oog nuttige informatie. Komt dat omdat hij de Mol is, of omdat hij Diederik gewoon niet op zijn verdachtenlijstje heeft staan?

Wie in elk geval van zijn lijstje geschrapt kan worden is Jeroen Kijk in de Vegte. Die mag, na een naar eigen zeggen slecht gemaakte test, het spel verlaten.

Thomas en Jochem voorzien twee houten schijven van het Mol-logo.Beeld Avrotros

Lees hier (link) onze recaps van de eerste vier afleveringen terug.

Wie is de Mol?

'Vol kamikaze gaan' zoals Imanuelle lijkt wat vroeg, zeker omdat deze aflevering niet echt te mollen opdrachten bevatte. En dus is het afstrepen. Jochem als Mol ligt er met zijn steeds terugkerende 'oeps'-momenten wel heel dicht bovenop, terwijl Diederik juist zeker deze aflevering enorm zijn best heeft gedaan.

Dat Imanuelle Diederik probeert te framen als Mol, kan erop duiden dat ze zelf buiten schot wil blijven, maar dan moet ze wel meer mensen overtuigen dan alleen Jochem. Voor Sanne als Mol ontbreekt vooralsnog enige aanwijzing, terwijl Thomas zich deze aflevering met een paar opvallende acties heeft gepromoveerd tot hoofdverdachte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden