WIDM

Wie is de Mol?-recap: Een finale waarin alles anders is

WIDM-recap: Na iedere aflevering van Wie is de Mol? 2017 bespreken we op Parool.nl de ontwikkelingen. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 9. Let op: de aflevering nog niet gezien? Deze recap bevat dan gevoelige informatie.

Iedereen heeft volgende week óf een hallelujah-momentje, óf een 'had ik maar niet'-momentje.Beeld Screenshot AvroTros

De finale van Wie is de Mol? is jaarlijks vooral een moment om terug te blikken op alle afleveringen en de mooiste dronebeelden nog eens uit de kast te trekken. Iedereen heeft immers toch al een keuze gemaakt voor zijn of haar Mol.

Verbazing
Tot dit jaar. Want het rode scherm voor Diederik Jekel aan het begin van de aflevering zet alle verdenkingen op z'n kop. De monden van Jochem van Gelder en Sannes Wallis de Vries zakken open wanneer ze hun Mol zien vertrekken. Opvallend genoeg valt de verbazing van Thomas Cammeart daarbij in het niet, al moet hij het nu wel zonder bondgenoot stellen. Iemand met wie hij bovendien zijn verdenking van Sanne deelde.

En dus besluit Thomas z'n Molboekje nog maar eens open te slaan en alle aanwijzingen naar Jochem op te zoeken, om af te stappen van Sanne en daarna vol op de presentator te gaan. Sanne maakt ook een overstap, maar dan naar Thomas en bij Jochem moet zijn (ex?)-bondgenootje Sanne eraan geloven. En zo heeft iedereen volgende week óf een hallelujah-momentje, óf een 'had ik maar niet'-momentje

Puzzels
Maar eerst nog twee opdrachten waarbij nostalgische puzzels centraal staan. Het begint in een fictief dorpje Moltown, waarin ze bewoners als One Eyed Bill, Sundown Jackson en Poker Alice in het juiste huisje moeten indelen. Aanwijzingen om de bordjes op de juiste plek te hangen zijn een aantal cryptische omschrijven.

Een puzzel die Sanne op het lijf geschreven is zo zegt ze zelf, maar door het ontbreken van logistiek leider Diederik slapen bijna alle dorpsbewoners die nacht in het verkeerde huis. Opbrengst voor drie goede naambordjes: een schamele 150 euro. Jochem: "Ik hoop dat Diederik deze aflevering overslaat."

Dubbel
Bij opdracht twee wordt niet gespeeld voor dit luttele bedrag, maar een verdubbeling van de pot, oftewel 12.160 euro erbij. Eén maar: de winnaar van het spelletje, moet ook de winnaar van heel Wie is de Mol? zijn om dat voor elkaar te krijgen. Aan de kandidaten dus de taak om dit sowieso te winnen, maar ook voor de Mol loont het voor het eerst om een opdracht goed te doen. En dat is precies wat Thomas zegt: "Als je eentje wilt winnen is het deze wel."

Het idee is om een touw om bomen te spannen waarop de opbrengst van eerdere opdrachten staat, en daarmee in totaal 12.160 euro bij elkaar te binden. Voor Jochem blijkt dit een pijnlijke aangelegenheid, omdat zijn hoofdrekenen niet meer blijkt wat het geweest was. Bij Sanne gaat dat beter en mag als eerst naar het volgende onderdeel - jawel - een puzzel. Thomas volgt snel, al is het Sanne die uiteindelijk als eerste oplost. Mocht het dus kloppen dat haar Mol de echte is, dan komt de pot op het dubbele uit.

Wie is de Mol?

Verdeeldheid onder de kandidaten en het continue geswitch maakt het er niet makkelijker op. Toch is uw WIDM-redacteur al een tijdje overtuigd dat het niemand anders is dan Thomas. Niet alleen vanwege de vele verborgen boodschappen, maar ook omdat hij simpelweg vaak subtiel, maar net genoeg in de fout is gegaan om de pot op dit lage bedrag te houden.

Hij liet zich gemakkelijk meevoeren in de knulligheid van Jochem en wist bevriend leiderfiguur Diederik geregeld op een verkeerd spoor te zetten, waardoor je weet dat een opdracht in het honderd loopt.

En daarmee zal de mond van Jochem volgende week niet voor het eerst wijd open hangen wanneer hij hoort dat de Vlaming de Mol is, en hij zich realiseert dat hij al die tijd op zijn hakken over de sloten van Oregon is gekomen. Sanne zal daarentegen in gejoel uitbarsten wanneer ze bedenkt dat het vertrek van Diederik haar de overwinning heeft opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden