WIDM?-recap

Wie is de Mol?-recap: blinde vlekken en de mens op z'n laagst

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? 2017, met een terugblik, theorieën en een voorspelling voor de Mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 4. Let op: de aflevering nog niet gezien? Deze recap bevat dan gevoelige informatie.

Met het bieden op jokers wordt de pot haast leeg gespeeld.Beeld Avrotros

Het Parool mag dan z'n columnist terughebben, het vertrek van Roos Schlikker vorige week liet nogal z'n sporen na in Mollenland. Zoveel dat zelfs de Mol zelf er stil van was, merkt Art Rooijakkers aan het begin van de aflevering van zaterdag op. Is dat dan Imanuelle Grives, die een verbondje met Schlikker had en er behoorlijk overstuur van was? Hoe dan ook, de actrice zit er in de bus naar Pendleton, Oregon verslagen bij. Als een parkietje zegt ze zelf, dat op het punt staat een eenzame dood te sterven.

Pendleton dus. Een soort van wilde westen, maar dan in het vlakke oosten van Oregon. In het grootste rodeostadion van de VS dat daar toevallig ligt moesten lasso's verzameld worden in een parcours vol hooibalen. Dat alles met een cowboy- of girl in het kielzog. Pennymeisje in Sigrid ten Napel doet het glunderen, Sanne Wallis de Vries doet het gruwelen. Na wat aarzeling voert ze de opdracht toch uit, en met succes.

Thomas Cammaert, toch een beetje de atleet van de groep, legt als laatste het parcours af en wordt vlák voor de finish wel gegrepen. Jammer, want hij had als laatste loper een verdubbelaar op z'n sloffen. Daardoor komt er in de Pendleton Round-up maar 500 euro bij de pot. Maar dat geeft niets, schouderklopt Sigrid hem toe.

Diezelfde Sigrid is dik met Jochem van Gelder, zoals Roos Schlikker met 'Ima' Grives was en kandidaten in Wie is de Mol? vaker een maatje uitzoeken. Het stervende parkietje krijgt Van Gelder op bezoek. De praatjesmaker vindt één vrouw kennelijk wat mager en probeert aan te pappen met de actrice. Die geeft na wat wikken en wegen toe, maar niet voor Van Gelder om nogal vage redenen drie handtekeningen heeft gezet. Die van de Mol staat namelijk op het geld uit de pot, zou ze hebben gezien. Is de nieuw gesloten vriendschap al een eerste referentie naar de titel 'meer dan normaal', die aflevering vijf draagt?

Vette pot
De tweede mogelijke hint naar meer dan normaal volgt als Jeroen Kijk in de Vegte het penningmeesterschap even later overneemt van Imanuelle en van een vette pot spreekt. Er is op dat moment al meer geld verzameld 'dan normaal'. Tijdens aflevering vier moest trouwens nog gestemd worden over de erefunctie en was men er bovendien unaniem in dat er een penningjuf in plaats van meester zou moeten komen.

Kijk in de Vegte hoeft er nu echter maar naar te vragen, en Grives overhandigt hem het geld. Daar kan hij later vijf meier bijsteken na één van de rommeligste opdrachten uit de reeks tot nu. Wat simpel klinkt weten de kandidaten uiterst chaotisch op te lossen: tussen een berg hooibalen posters met geld plukken. Als kip zonder kop duiken ze de berg in. Zonder overleg en zonder na te denken. Opgeheven vingertjes en verwijten vallen. Dat er na 15 minuten aanrommelen 500 euro bijgeschreven kan worden is dus een meevaller.

Een fooitje echter, dat verbleekt bij de bedragen die in opdracht drie rondgaan. In een veilinghal waar lokale cowboys en -girls normaal een kalf of veulen op de kop tikken gaan de kandidaten inzetten op jokers, tot nu toe nog helemaal niet in het spel. Wat volgt is een waar slagveld dat bijna pijnlijk is om naar te kijken maar tegelijkertijd precies is wat Wie is de Mol? zo'n lekker programma maakt.

Imanuelle Grives probeert uit handen van de cowgirl te blijven.Beeld Avrotros

Lees hier (link) onze recaps van de eerste drie afleveringen terug.

Blinde vlek
Bij de tests aan het einde van iedere aflevering kan met zo'n joker één fout beantwoorde vraag toch als goed meegeteld worden. Een waardevol stukje hout dus zo'n joker, natuurlijk. Maar zijn drie stuks, verdeeld over Sanne Wallis de Vries, Jochem van Gelder en Diederik Jekel werkelijk 6800 euro waard? Kennelijk wel?

Musicalacteur Thomas Cammaert kreeg tijdens het potje koehandel naar eigen zeggen een blinde vlek te zien, Sanne noemde het gebeuren zelfs 'de mens op zijn laagst.' Dat zijn haar woorden maar het is typerend dat penningmeester Jeroen, die de pot kon 'verzekeren', na het bloedbad in de veilinghal de volle laag krijgt omdat hij naar de zin van de rest van de groep een te lage polis afsloot. Het hele grapje kost de pot 6800 euro. We hebben de boeken er nog eens op nageslagen en zoveel geld in één keer kwijt, het is meer dan normaal.

Precies halverwege het seizoen maakt Sigrid de test het slechtst en daar is ze verdrietig en zelfs boos om. Beteuterd en voor haar gevoel betoeterd door Jochem van Gelder verlaat ze Oregon.

Sigrid Ten Napel voelde zich betoeterd.Beeld Michel Schnater

Wie is de Mol?

Een handige manier om vanaf de bank mee te jagen op de Mol is het aloude credo 'Follow the Money'. Wie brengt geld in de pot en wie niet? Sigrid ten Napel was wat dat betreft een prima mol geweest. Nu ze dat klaarblijkelijk niet is, is wetenschapper Diederik Jekel een aardige kandidaat om in de gaten te houden. Wat financiën betreft is zijn inbreng nog minimaal.

Deze aflevering viel ons echter Jochem van Gelder erg op. Zoals gezegd is de titel van de aflevering, waar de makers hints in verstoppen, te koppelen aan zijn verbondjes met Sigrid en later Imanuelle. En die opzichtige val in de Pendleton Round-up, waardoor de cowboy hem eenvoudig binnen kon lassoën? Die lag er dik bovenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden